Előfizetés

Lecseréli parlamenti alelnökét a Jobbik

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.18. 19:52
Balczó Zoltán
Fotó: Youtube
Sneider Tamásnak más szerepet szán a párt.
Visszahívja parlamenti alelnöki tisztségéből Sneider Tamást a Jobbik, helyére Balczó Zoltánt jelölik. A frakcióelnökség hétfői döntéséről Szilágyi György, a párt szóvivője tájékoztatta a nap folyamán az MTI-t. Közlése szerint a lépés nem személyről, hanem feladatról szól, hiszen minden posztra megpróbálják a legmegfelelőbb személyt állítani. Emlékeztetett arra, hogy a korábban az Európai Parlamentben is képviselőként dolgozó Balczó Zoltán volt már az országgyűlés alelnöke. Hozzátette, Sneider Tamás olyan kiemelt terület felelős szakpolitikus a Jobbikban, mint a szociális ügyeké, ez a feladat pedig teljes embert kíván. Sneider Tamás azután lett a párt elnöke, hogy Vona Gábor lemondott a posztról a 2018-as parlamenti választásokat követően. Két év után Sneider Tamás nem jelöltette magát újra, a tisztújítást követően pedig Jakab Péter lett a Jobbik elnöke.
Sneider Tamás - aki 2014 óta volt a parlament alelnöke - az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz a Budavári Önkormányzat a Red Bull Air Race miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.18. 19:25

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
V. Naszályi Márta szerint a 2015-18. évi rendezvények közterülethasználati kedvezménye miatt jelentős kár érte az önkormányzatot.
A Red Bull Air Race rendezvénysorozat közterülethasználati díjának elengedésével a számítások szerint 135 millió forinttal károsította meg 2015 és 2018 között az előző önkormányzati vezetés a Budavári Önkormányzatot – jelentette be V. Naszályi Márta polgármester.  Az önkormányzat honlapján elérhető közlemény szerint az akkor Nagy Gábor Tamás vezette Budavári Önkormányzat magánrendezvényként engedélyezte a Red Bullt Air Race-t, ennek ellenére 90 százalékos közterülethasználati kedvezményt biztosítottak számukra, arra hivatkozva, hogy ez egy közcélú rendezvény.
Így olcsóbb díjtételt számoltak ki árusításra és a parkolóhelyekre is.

A Red Bull minden alkalommal 5 napra kért, ehhez képest minden évben csak 2 napra kapott engedélyt. A polgármester álláspontja szerint ez azt jelenti, hogy 5 nap helyett csak 2 napi közterületi díjat kellett fizetnie és a további napokon engedély nélkül foglalta el a 29 ezer négyzetméternyi közterületet. A rendezvény több helyen nem biztosította a menekülőutakat és a megfelelő átjárást sem.  Közölte azt is, hogy a négy alkalom közül háromszor nem kellett kérnie közterülethasználati kedvezményt a Red Bull Air Race-nek, mert azt automatikusan megkapta a Nagy Gábor Tamás által vezetett önkormányzattól.  V. Naszályi Márta számításai szerint az előző önkormányzat évi 39 millió forint kedvezményt adott a Red Bullnak.
„A jelenlegi vezetés számításai szerint, ami figyelembe veszi azt, hogy a Clark Ádám tér és a Szilágyi Dezső téren árusítás is folyt, a kereskedelmi célúnak minősítése esetén fennálló díjkülönbözet 135 millió forint. Ha az egész rendezvényt kereskedelmi célú eseményként vesszük alapul, minden közterület használata a vásárokra vonatkozó magasabb díjtétel szerint 577 millió forint”

– mondta a polgármester.

Hozzátette, a Budavári Önkormányzat új vezetése nem ad ilyen típusú kedvezményeket reklámcélú rendezvényekre. V. Naszályi Márta közleményére az I. kerületi Fidesz Facebook-oldalán reagált. Ebben azt írták, hogy V. Naszályi Márta úgy állt kamerák elé, hogy fogalma sem volt, javarészt fővárosi tulajdonú területekről beszél. Megjegyezték, hogy több milliós elmaradt haszonról, több ezer négyzetméterről, kereskedelmi tevékenységekről mesélt, csupán azt felejtette el megemlíteni, hogy mindez a főváros tulajdonába tartozó területeken zajlott, amelyért a rendezvény szervezői a fővárosnak fizették meg a közterület-használati díjat. Hozzátették, hogy a rendezvény szervezői minden évben elkészíttették a rendőrség és a katasztrófavédelem által jóváhagyott menekülési tervet, és ezeken a területeken sem program, sem kereskedelmi tevékenység nem zajlott. 
„A polgármester asszony vagy nem érti, vagy figyelmen kívül hagyja, hogy az önkormányzatok nem alapvetően a klasszikus gazdálkodási módszerek szerint intézik hozzák meg döntéseiket, és a közterületek használatára is sajátos szabályok vonatkoznak. Néha hosszabb távúak a megtérülések, és sokszor a lakosságnál, illetve a vállalkozói vagy turisztikai szektorban jelentkezik a haszon”

- állapította meg a kerületi kormánypárt.

Ezt azzal magyarázták, hogy a Red Bull rendezvény által a magyar államháztartás megközelítőleg 5 milliárd forintos adóbevételhez jutott, a turizmus, vendéglátás és egyéb bevételek pedig megközelítették a 20 milliárd forintot. Az országimázs és a Budapest Brand építéséhez is hozzájárult, a világbajnoki futam televíziós közvetítéseit több mint 17 millió néző látta világszerte.    A Red Bull Air Race 2003-as kezdete óta több mint 90 futamot rendeztek világszerte. Magyarországon mindig Budapest volt a házigazdája, egészen addig, míg Tarlós István akkori főpolgármester 2019-re nem adott engedélyt a verseny fővárosi megrendezésére, ezért azt Zamárdiban tartották. Nem sokkal később véget is ért a versenysorozat.

Pintér saját elképzeléseiről nem beszélt az orvos kamara elnökének

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.05.18. 19:25
Pintér és Kásler Orbán Viktor sajtótájékoztatóján az Operatív Törzs ülése után
Fotó: Jani Martin / Népszava
Így nem tudni mi lesz a kórházparancsnokok intézményével.
 A Magyar Orvosi Kamra hétfő kora délután kitette a honlapjára azt az elnökség által készített dokumentumot, amit Pintér Sándor belügyminiszterrel való találkozóra magával vitt Kincses Gyula elnök. Jelezték azt is, hogy az egészségügyi járvány utáni újraindításáról szóló munkaanyag alapján két feladat kaptak a belügyminisztertől: készítsenek egy összefoglalót a hálapénzről, továbbá az egészségügy jelenlegi helyzete alapján állítsanak össze egy olyan javaslatot, amely segítheti az átszervezést. A Népszava elsőként számolt be arról, hogy Pintér Sándor felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az ágazat átvilágítására, az állapotok felmérésére. Valamint hogy a közelmúltban fogadta a Magyar Kórházszövetség, valamint a Magyar Orvosi Kamara elnökét és több egészség-gazdaságtanban is jártas ágazati szaktekintélyt. A MOK elnöke által a találkozóra vitt helyzet elemzésben az elnökség azt írta: a jövőben „nem a járvány előtti szerkezethez és működéshez kell visszatérni, hanem meg kell tenni azokat az összehangolt lépéseket, amelyek a járvány előtt elmaradtak, illetve előkészítésük elkezdődött.” Hozzátették azt is, hogy ez az orvostársadalom együttműködése, melynek feltétele a a kiszámítható szakmai munkakörnyezet és a tisztességes bér. A hálapénzt betiltanák, és álláspontjuk szerint büntethető lenne az is, aki adja, és az is aki elfogadja. Kincses Gyula a belügyminiszternél tett látogatásáról beszélt az Indexnek. Azt mondta: Pintér Sándor arról érdeklődött, hogy „a járvány után ugyanoda kell-e visszatérni ahol voltunk, vagy más szervezetű ellátórendszerre kell áttérni, amely egyrészt garantálja az igazságos hozzáférést, másrészt jól reagál a hirtelen helyzetre.” Hozzátette: a beszélgetéseken Pintér nem beszélt saját elképzeléseiről, így arról nem volt szó, mi lehet a későbbiekben a kórházparancsnokok intézményével.