Hosszan védő vírusölőszert fejlesztettek

Publikálás dátuma
2020.05.19. 10:54

Fotó: NIAID-NIH / AFP
Az olcsó alapanyagokból, izraeli kutatók által készített polimer hatástalanítja a koronavírust.
Az új koronavírus hosszú ideig képes megélni különböző felületeken, ami különösen növeli a fertőzésveszélyt egyebek között a kórházakban, gyárakban, iskolákban, bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön. A haifai Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) kutatói speciális vírusölő polimereket fejlesztettek ki a kórokozó hatástalanítására.
A polimerek megváltoztatják a vírus szerkezetét, hatástalanítva a fertőzési képességét, majd megtámadják a külső rétegét és lebontják azt. Az új szer folyamatosan fejti ki hatását, hosszú ideig védelmet biztosítva. 
A Technion kutatói szerint a fertőtlenítőszer előállítási költségei várhatóan nem lesznek magasak, mivel olcsó és elérhető alapanyagokra épül.
Szerző

Biztatóak az egyik oltóanyag első teszteredményei

Publikálás dátuma
2020.05.19. 10:20

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Olyan, a koronavírust semlegesítő antitesteket állított elő a vakcina, amelyeket a betegségen átesett emberek szervezetében mutattak ki.
Pozitív előzetes eredményeket mutatott az mRNA-1273 nevű Covid-19 elleni oltóanyaga a klinikai tesztelések első fázisában: a vakcina olyan, a koronavírust semlegesítő antitesteket állított elő, amelyeket a betegségen átesett emberek szervezetében mutattak ki – jelentette be hétfőn a Moderna amerikai biotechnológiai cég.
Az új koronavírus elleni lehetséges oltóanyag klinikai tesztelését két hónappal ezelőtt, március 16-án kezdték meg az Egyesült Államokban. Az oltóanyagot a Moderna az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) kutatóinak közreműködésével készítette. A klinikai próbákat egy seattle-i kutatóintézetben folytatják, ahol 45 egészséges, 18-55 év közötti önkéntes kapott három különböző dózisban a vakcinából. A résztvevők semmiképpen sem fertőződhetnek meg a vakcinától, mivel az nem tartalmazza magát a vírust. 
A résztvevők három 15 fős csoportban három különböző dózisban – 25, 100 és 250 mikrogramm – kapták meg az oltást, amely a hatóanyag dózisától függően növelte az immunogenitást, azt a képességet, hogy immunreakciót váltson ki a szervezetben. Eddig a 25 és a 100 mikrogrammos tesztcsoport első 4-4 alanyának eredményei állnak rendelkezésre. Mind a nyolc páciens esetében ahhoz hasonló antitestszinteket találtak, amelyeket a Covid-19-betegségen átesett emberek szervezetében mutattak ki.
 Az mRNA-1273 vakcina általában biztonságosnak bizonyult, a páciensek jól tolerálták, egyetlen esetben okozott csak kedvezőtlen reakciót, egy 100 mikrogrammnyi vakcinát kapó páciensnél a bőr kivörösödését az oltás helyén. Egyetlen súlyos mellékhatást nem észleltek a teszteknél – közölte a cég.
Az oltóanyag előállításához a kutatók néhány száz vagy néhány ezer nukleotid alapegységből álló lineáris polimer molekulát használtak, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz, utánozva egy természetes fertőzést egy erőteljes immunválasz stimulálására. Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban – mint a SARS és a MERS – lévő tüskés fehérjét másolja.
A Moderna május elején már megkapta az amerikai gyógyszerfelügyelettől az engedélyt az oltóanyag klinikai próbáinak második fázisára, amely hamarosan megkezdődik. A klinikai próbák harmadik fázisa nyár elején, júliusban kezdődhet el. A klinikai tesztek első fázisának fő célja a biztonság tesztelése és csak kisebb mértékben a gyógyászati termék hatékonysága. A nagyobb körben elvégzett II. és III. fázis fő célja a hatékonyság felmérése, a forgalomba bocsátásnak az egészségügyi hatóságok általi esetleges engedélyezése előtt.
Szerző

Legénységet vált, hetekre megszakítja sodródását a Polarstern kutatóhajó

Publikálás dátuma
2020.05.18. 17:48

Fotó: RUNE STOLTZ BERTINUSSEN / AFP
Az egy évig tartó expedíciónak a koronavírus-járvány miatt új kutatókat kell felvennie a fedélzetére.
Hét hónapja sodródik a jégtáblákkal a Polarstern északi-sarkvidéki kutatóhajó, ám most az egy évig tartó expedíciónak a koronavírus-járvány miatt három hétre meg kell szakítania útját, hogy felvegye a fedélzetre az új kutatókat.   
A jégtörő az Északi-sarki tenger jéghatára felé tart, hogy ott találkozzon a Sonne és Maria S. Merian nevű kutatóhajókkal. A legénység cseréje után a Polarstern visszatér ahhoz a jégtáblához, amellyel már hónapok óta együtt sodródik és folytatja a munkát.
 A Sonne és a Maria S. Merian hétfő délelőtt indultak útnak az Északi-sark irányába Bremerhaventől, miután a szakértők két hetet karanténban töltöttek. A koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani az eredetileg áprilisra tervezett legénységcserét.
Szerző
Témák
kutatóhajó