Megtört Macron lendülete, már nincs abszolút többségük a francia nemzetgyűlésben

Publikálás dátuma
2020.05.19. 14:35

Fotó: GONZALO FUENTES / AFP
A Lendületben baloldaláról leváló csoport miatt megszűnt a kormánypárt hegemóniája, többségük azonban megmaradt.
Emmanuel Macron francia államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártja elvesztette az abszolút többségét a nemzetgyűlésben, miután a kormánypárt baloldalához tartozó 17 képviselő önálló frakciót alakított. A kormány parlamenti többsége azonban a centrista szövetségeknek köszönhetően megmaradt - írja az MTI.
A kiválást a képviselők eredetileg az önkormányzati választások március 22-re tervezett második fordulója utánra tervezték, amit viszont a kormány elhalasztott, a kilépők pedig a bejelentéssel megvárták a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén feloldását. A francia alsóház Ökológia Demokrácia Szolidaritás (EDS) elnevezésű új csoportjában - amely a kilencedik frakció a nemzetgyűlésben - kizárólag olyan képviselők foglalnak helyet, akik eddig az LREM frakcióját erősítették. A kormánypárti csoport ezzel 288 tagúra csökkent, és elvesztette az abszolút többséget, amelyhez 289 képviselőre lenne szükség. 

Nem akarnak betagozódni

Az új csoport legismertebb tagjai Cédric Villani matematikus, Aurélien Taché és Guillaume Chiche, akik már az önkormányzati választásokon Párizsban önálló listán indultak.   Az EDS függetlennek nevezte meg magát, s nem kíván "sem a kormánytöbbséghez, sem az ellenzékhez" tartozni. Tagjai eddig az Emmanuel Macron által eredetileg a centrumba helyezett kormánypárt balszárnyához tartoztak

Erős jelzés, de még nem a vég

Emmanuel Macron 2016-ban alapította meg a pártját, amely egy évvel később az elnöki hatalomba segítette. Az LREM-hez a civil szférából érkezett és a politikai életben újoncnak számító technokraták mellett a korábban kormányzó szocialistáktól és a legnagyobb ellenzéki pártból, a jobbközép Köztársaságiaktól is csatlakoztak képviselők. A 2017-es nemzetgyűlési választásokat követően a kormánypárti frakció 314 képviselővel alakult meg, a reformok beindítását és a szociális válságokat követően azonban a köztársasági elnök népszerűségvesztésével megkezdődött az LREM-ben a lemorzsolódás. Az elmúlt három évben megindított gazdasági reformok alapján az LREM-ről a választók és az elemzők is egyre inkább úgy gondolják, hogy jobboldali politikát folytat, ami gyakran teremtett feszültséget a kormánypárti frakción belül.
Az abszolút többség elvesztése erős jelzés a három éve megválasztott Emmanuel Macron számára, a kormánytöbbség azonban nincs veszélyben, miután a kormány számíthat a többi centrista frakció 46 képviselőjének támogatására.

Ráadásul a polgármesterré választott, és emiatt lemondott Olivier Gaillard kormánypárti képviselő helyére hamarosan megérkezik az utóda, és így a kormánypárt vissza fogja szerezni a 289 fős abszolút többséget.

A kormánypárt ritmuszavart érez

Az új frakció jelezte, hogy szeretne hozzájárulni Franciaország ökológiai és szociális átalakulásához, amelynek menetét eddig nem tartották kielégítőnek.   Az LREM vezetői és Emmanuel Macron környezete politikai értelmetlenségnek és ritmuszavarnak nevezte a csoport kiválását olyan időszakban, amikor a kormányzat a reformok utáni, elsősorban a szociális kérdésekre jobban összpontosító új politikai irányvonal kidolgozásán munkálkodik.
Szerző
Frissítve: 2020.05.19. 14:38

Merkellel egyeztettek a visegrádi négyek

Publikálás dátuma
2020.05.19. 14:06

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A megbeszélésen, melyen Orbán Viktor is részt vett, a koronavírus-válságról volt szó.
Online konferencia keretében tartották meg a V4+Németország csúcstalálkozót kedd délelőtt, a megbeszélésen a koronavírus-válságról volt szó – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. Angela Merkel német, Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel valamint Igor Matovic szlovák kormányfő a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk áthidalásáról egyeztetett. Egyetértettek abban, hogy a járvány ősszel várható újabb hullámát egy sokkal jobban felkészült egészségügyi rendszernek kell kezelnie Európában – ismertette a sajtófőnök. Hozzátette: a visegrádi országok június elején tartják következő csúcstalálkozójukat Csehországban.
Szerző

A hivatalosan közöltnél háromszor többen halhattak meg a járvány miatt Mexikó fővárosában

Publikálás dátuma
2020.05.19. 11:56

Fotó: PEDRO PARDO / AFP
Ezt a Mexikóiak a Korrupció Ellen (MAC) nevű csoport közölte, miután betekintett Mexikóváros hatósági halotti nyilvántartásába.
Mexikó fővárosában háromszor annyi halottja lehet a koronavírus-járványnak, mint amennyi a hatósági nyilvántartásban szerepel – derül ki egy helyi szervezet friss jelentéséből. A Mexikóiak a Korrupció Ellen (MAC) elnevezésű csoport helyi idő szerint hétfőn kiadott jelentésében úgy vélte, hogy 4577 olyan koronavírusos eset lehet, amelyben az orvosok a halál lehetséges okaként a Covid-19-járványt állapították meg, de hivatalosan mégsem annyit vettek számításba, csak annak egyharmadát. A MAC betekintett Mexikóváros hatósági halotti nyilvántartásába, amelyben a március 18. és május 12. közötti adatok szerepeltek. Ebből az derült ki, hogy
4577 halotti bizonyítvány megjegyzéseiben az orvosok megemlítették a súlyos akut légzőszervi szindrómát (SAR), a SARS-CoV-2 koronavírust, a COV (koronavírust) vagy a Covid-19 betegséget.

Azt is hozzáfűzték, hogy a vírusnak a halál beálltában gyanítható, lehetséges és valószínű szerepe volt.
Háromezer-kétszázkilenc esetben a halálhoz vezető okként tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget, súlyos szepszist vagy többszörös szervi elégtelenséget jelöltek meg. Hivatalosan mégsem ezt vették figyelembe.

Claudia Sheinbaum fővárosi polgármester elismerte, hogy a hivatalosnál többen halhattak meg koronavírusos megbetegedésben. Hozzátette ugyanakkor, hogy
az ügyben egy különleges bizottság áttekinti majd a halálozási adatokat.

A 125 milliós Mexikóban eddig kevés, csupán százötvenezer tesztet végeztek el. A szövetségi hatóságok megvallották, hogy a fertőzés egyes áldozatainál nem végeztek szűrést. Azt ígérték, hogy ahol a halotti bizonyítványokban a fertőzést lehetségesként vagy valószínűként megállapították, azokat az eseteket hozzáadják majd a hivatalos számokhoz. Manuel López Obrador államfő igen hevesen reagált az üggyel kapcsolatban:
szerinte egy olyan csoport hívta fel a közvélemény figyelmét a problémára, amely korábban is bírálta az elnök politikáját, egyébként pedig a MAC üzleti érdekeket képvisel. Obrador gúnyosan át is keresztelte azt Mexikóiak a korrupcióért elnevezésre.

Manuel López Obrador (k) Covid bemutatót néz a haditengerészet fővárosi kóórházában
Fotó: HANDOUT / AFP
Az államfőnek további gondot az okoz, hogy miközben 300 olyan településen, ahol nem voltak „aktív” koronavírusos esetek, feloldaná a korlátozásokat és újraindítaná a gazdaságot, a helyiek ezt ellenzik. A szóban forgó települések vezetői inkább kivárnának júniusig, és csak akkor térnének vissza a normális életrendhez. Helyi orvosok is attól tartanak, hogy túl korai lenne a nyitás, egyben Chile és Guatemala példáját említik, ahol a lazításokat követően ismét vissza kellett hozni a korlátozásokat. Obrador ugyanakkor úgy véli, hogy a bányákban, az építkezéseken, az autóigyártásban már hétfőtől újraindulhat a termelés. A dél-mexikói Oaxaca állam 200, eddig fertőzéses esetet nem regisztráló településének vezetői egy videóüzenetben azt mondták, inkább kivárnak június elsejéig. A nyugati Jalisco államban félmegoldás született, az iskolák ugyan zárva maradnak, a gazdaság egyes szektorai azonban már ismét termelnek. Az északi Chihuahua államban azt közölték, hogy a kormány listáján szereplő egyik településen sem lazítanak a korlátozásokon, mert közel fekszenek Ciudad Juárez államhoz, ahol még jelen van a vírus. Az országban további gondot okoz az, hogy nincs elegendő kapacitás a kórházakban keletkezett hulladék megsemmisítésére. Mexikóváros határában 3,5 tonna, míg Puebla államban egy raktárban hatezer köbméternyi ilyen szemétre bukkantak. A mexikói környezetvédelmi hatóságok rendelkezése szerint az ilyen hulladékot el kell égetni, mert az közegészségügyi veszélyt jelent. Mexikóban 51 633 igazolt fertőzés esett mutattak ki hivatalosan, 5332-en haltak meg.
Szerző