Paks;különleges gazdasági övezet;Süli János;salátatörvény;

2020-05-20 07:20:00

A fideszes Paks nem lesz különleges gazdasági övezet

A kormány olyan esetekben adná át a nagyberuházásokat a megyéknek, ahol úgy látják, hogy a befogadó települések miatt a megvalósítás nem halad akadálymentesen.

Paksot – várhatóan - nem érintené a Semjén Zsolt által beterjesztett, a különleges gazdasági övezetekre vonatkozó törvényjavaslat. Legalább is ezt tudtuk meg Süli Jánostól, a paksi erőműbővítésért felelős tárca nélküli minisztertől.

Süli - aki 25 esztendőn át dolgozott az erőműnél, s egy évig első számú vezetője volt a létesítménynek - kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a Paks II. beruházást nem kívánja a politikai vezetés elvenni a Duna parti várostól. Süli szerint a kormány olyan esetekben adná át a nagyberuházásokat a megyéknek, ahol úgy látják, hogy a befogadó települések miatt a megvalósítás nem halad akadálymentesen.

Pakson nincs ilyen gond, tette hozzá a miniszter, így az erőműbővítésről továbbra is a város tárgyal a beruházóval, s a beruházás helyi adóbevétele is a 19 ezer lelkes településnél marad.

Ennek összegéről szerettük volna megkérdezni a fideszes vezetésű városvezetést, ám a sajtóosztály nem reagált megkeresésünkre. Ellenzéki forrásból viszont megtudtuk, hogy Paks idén 25,7 milliárdból gazdálkodik, s ebből 4,6 milliárd az iparűzési adó, aminek túlnyomó része az erőműtől származik.

Paks nagy mértékű támogatottságának az a filozófiája a kezdetektől fogva, hogy az erőműben dolgozók és családtagjaik kapjanak hasonló egészségügyi-, oktatási-, kulturális- és sportszolgáltatást, mint egy fővárosi kerület lakói. Ez is kell ahhoz, hogy az erőmű alkalmazottai magas színvonalon és elégedetten végezzék dolgukat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány arra készül, hogy az 5 milliárd forintnál drágább beruházások nyomán keletkező helyiadóbevételt elvenné a vállalkozásoknak otthont adó településektől, és ezt a forrást átadná a fideszes vezetésű megyei önkormányzatoknak. Az elképzelés mögött az sejthető, hogy a kormány ily módon akarja megbüntetni azokat a településeket, ahol az összefogó ellenzék legyőzte a kormánypártok jelöltjeit az októberi választáson. 

Süli János egyébként korábban szálka volt a Fidesz szemében. Emlékezetes, hogy a politikus 2014-ben ellenzéki támogatással polgármesterjelöltként indult az önkormányzati választáson, és fölényesen győzött is. Azt követően az erőmű drasztikusan redukálta a helyi sportkör addig bőkezű támogatását, ami egyértelműen a hatalom bosszújával volt magyarázható. Aztán a Fidesz csúcsvezetése és Süli békét kötött: a mérnök végzettségű politikus miniszteri kinevezést kapott, és támogatta, hogy helyét a Fidesz-KDNP jelölt Szabó Péter vegye át polgármesterként. Azóta nincs konfliktus a kormány és Paks között.