Tévedésből szavazta meg a Jobbik Semjén Zsolt "megfigyelési törvényét"

Publikálás dátuma
2020.05.20. 09:35

Fotó: Népszava
A párt közleményben ismerte el, hogy hibáztak.
„Hibáztunk, mert nem vagyunk tévedhetetlenek. Emberek vagyunk – írta közleményében a Jobbik, miután a párt parlamenti frakciójának tagjai tévedésből igent mondtak arra a salátatörvény tervezetre, amelyik többek között – mint lapunk először megírta – az országot ért esetleges kibertámadások elhárítása érdekében akár korlátlan adatmegfigyelést is lehetővé tenne a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számára. „A tegnapi napon az Országgyűlés elfogadta az állami megfigyelőrendszerről szóló 282 paragrafusból álló salátatörvényt. Megváltoztathatatlan tény, hogy a Jobbik - a téma felelősének a javaslata alapján - megszavazta a törvényt. Hiba volt. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a kétharmaddal bíró Fidesz nélkülünk is elfogadta volna azt. Akkor is, ha Orbán rendszerében a korlátlan megfigyeléssel kapcsolatban már rég nincsenek illúzióink, most viszont a salátatörvénybe rejtett paragrafusok ezt legalizálták a szolgálatok számára” - fogalmaz a párt közleménye. A Jobbik szerint „a több ezer éves emberi bölcsesség adhat valamekkora mentséget számunkra, miszerint tévedni emberi dolog, de a hibát el nem ismerni ördögi. Ezért kimondjuk: hibáztunk!”.

Egyetlen kórházból kitett beteg vagy a hozzátartozója sem panaszkodott - állítja az állami jogvédő

Publikálás dátuma
2020.05.20. 08:55
Kozma Ákos a Független Rendészeti Panasztestület tagjaként esküt tesz 2010 júliusában
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Viszont az ágyfelszabadítási gyakorlatot csak ezután ismeri meg Kozma Ákos.
Többnyire a már amúgy is meglévő problémák erősödtek fel, például a digitális oktatáshoz szükséges informatikai háttér hiányával, a higiéniával, az elszigetelődéssel, a munka és kereseti lehetőségek beszűkülésével, a bentlakásos otthonok személyi és tárgyi feltételeinek biztosításával kapcsolatban, beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kozma Ákos arról, milyen ügyekkel keresik meg járvány idején.
Az alapjogi biztos szerint voltak, akik a munkavállalók jogairól kértek tájékoztatást, vagy a munkáltatók által a veszélyhelyzetben gyűjthető adatok köréről érdeklődtek. Mások a nehéz anyagi helyzetben élők gyermekeinek digitális oktatásának költségei miatti nehézségeiről tájékoztatták a hivatalt. Többen jelezték az apás szülés kapcsán felmerült problémákat, és érkezett megkeresés a járványügyi védőfelszerelések megdrágulása miatt is. Érdeklődtek a nyári táborok megtartásával kapcsolatban, és a hiteltörlesztési moratórium szabályainak értelmezéséhez is kértek segítséget A járványkezelés egyik legtöbbet vitatott intézkedéséről Kozma Ákos azt mondta: a kórházi ágykapacitás felszabadításával összefüggésben eddig egyetlen egyedi, konkrét jogsérelmen alapuló panaszbeadványt sem kapott.  Tehát egyetlen beteg, vagy annak hozzátartozója sem fordult a hivatalhoz azzal, hogy bár állapota ezt nem indokolta volna, mégis hazaküldték. Az ombudsman már korábban, hivatalból vizsgálatot indított, aminek első lépéseként megkereste a szaktárcát a kiadott utasítások pontos megismerése érdekében. Ezt követően tud majd kérdéseket megfogalmazni véletlenszerűen kiválasztott egészségügyi szolgáltatók felé, hogy megismerje az utasítások nyomán kialakult gyakorlatot.
Szerző

Csaknem egymilliárdos állami támogatás érkezhet a gyanús pécsi szállodabiznisz főszereplőjéhez

Publikálás dátuma
2020.05.20. 08:21

Fotó: Csortos Szabolcs / Népszava
Hiába nyomoz a rendőrség Pécsett az egykori Aranyhajó Fogadó eladása ügyében, a NER-lovagként is emlegetett vevő magabiztos.
Pontosan 936 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) szállodája felújítására Czéh-Tóth Márk, a dohánybizniszben is érdekelt pécsi vállalkozó cége – írja a 24.hu. A kormánypártok érdekköréhez tartozó férfi, ahogy arról korábban, a Népszava is beszámolt, 2017-ben vitatott körülmények közt szerezte meg a város szívében fekvő Aranyhajó Fogadót az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat vagyonkezelőjétől.
Czéh-Tóth Márk a tatarozására igényelt állami támogatás töredékéért, kevesebb mint 160 millió forintért juthatott az ingatlanhoz, s abból az összegből is csak 21 millió érkezett meg a város számára.

 Az ügylet miatt a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával nyomoz. A 24.hu most azt írta, hogy bár Czéh-Tóth a támogatás nagy részét még nem kapta meg, az üzletember magabiztosságát jelzi, hogy nemrég elkezdődött az épület felújítása, amiből négycsillagos szálloda lesz. – A fogadó vételárának csaknem hatszorosát kitevő állami támogatást az üzletember mindenesetre olyan forrásból kaphatja meg, amelyből lényegében nyom nélkül osztogat pénzeket a Guller Zoltán vezette turisztikai ügynökség – tárta fel a portál.  A NER-lovagként is emlegetett Czéh-Tóth cége nem egy konkrét pályázati felhívásra jelentkezett, hanem maga kereste meg ötletével az MTÜ-t. Egy, a 24.hu birtokában lévő dokumentum alapján a Hotel Nick Kft. támogatói kérelme egy abból a több mint nyolcvan egyedi kérelemből, amelyek nyomán már több százmillió forintos nagyságrendű támogatást fizettek ki. A támogatások közös jellemzője, hogy – a hazai és európai uniós pénzosztásoknál megszokottaktól eltérően – még csak pályázati azonosító számmal sem rendelkeznek. A efféle „pályázati” lehetőségeket sehol nem hirdették meg, de Guller Zoltán a Világgazdaságnak azt mondta: az MTÜ által 2030-ig a kezelt források kevesebb mint 2 százalékát fordítja egyedi támogatási döntésekre.
Szerző
Frissítve: 2020.05.20. 10:37