Előfizetés

Alaposan kigyúrta magát a Fidesz legkedvesebb őrző-védője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 12:37

Fotó: Népszava
A cég milliárdos nagyságrendben növelte bevételeit.
Kijött a nemrég kft.-ből zrt.-vé alakult Valton-Sec tavalyi évet összegző céges beszámolója, írja az mfor.hu. Ebből az látszik, hogy a Fidesz kedvenc őrző-védő cégének jól sikerült 2019:
  • a belföldi értékesítés nettó árbevétel 7,3-ról 8,9 milliárd forintra nőtt
  • a nyereség pedig 1,068 milliárdról 1 milliárd 158 millió forintra emelkedett
Utóbbi tételből 400 milliót osztalékként kifizettek, a maradék nyereséget átvezették az eredménytartalékba. A Valton három pillére a 2,2 milliárdot termelő rendezvénybiztosítás, az 5,4 milliárdot hozó  objektumvédelem, illetve 667 milliót jelentő "máshova nem sorolt egyéb személyi szolgáltatás". A céges beszámoló kiegészítő melléklete szerint a vezető tisztségviselők 150 millió forintot vettek kölcsön a Valtontól 2019-ben. Ők a cégkivonat szerint Varga-Szabó Andrea vezérigazgató (Varga Lajos főtulajdonos felesége) és Bessenyei István, Sarka Kata férje.

Tízezerből kettő - ez a BKV mérlege

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 12:23

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A közlekedési vállalat arra készül, hogy megint lesznek tömött járatok.
A fővárosi közlekedési vállalat már arra készül, hogy fokozatos visszaáll a normális élet, de egyelőre nem változnak a szabályok. A cég közleménye szerint a járványügyi korlátozás idején hozott intézkedésekkel – járművek napi szintű kiemelt takarítása, fertőtlenítése, kordonozás a buszokon, járművezetőknek biztosított védőfelszerelések – hatékonyan sikerült hozzájárulni a járvány terjedésének megelőzéséhez. A BKV csaknem tízezer munkavállalója közül mindössze két dolgozó fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, de már ők is meggyógyultak, és a vállalatnál nem tudnak olyan esetről, hogy BKV-járművön bárki elkapta volna a betegséget. A tömegközlekedésben mindig az aktuális helyzetet értékelve döntenek az óvintézkedések fenntartásáról, illetve lazításáról. Jelenleg megmarad a buszok első üléssorának kordonos elzárása, és továbbra is – a normál időszakban megszokott protokollhoz képest – nagyobb figyelmet fordítanak a járművek takarítására, fertőtlenítésére. Emellett továbbra is kötelező az utasoknak a szájmaszk viselése, a kesztyű használata pedig javasolt. Ezenfelül kérnek mindenkit, hogy fordítson kiemelt figyelmet az ajánlott távolságtartásra is.

Kásler erősen mosakszik, és úgy csinál, mint akinek semmi köze a több tízezer ágy kiürítéséhez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 10:14

Fotó: Népszava
Egy baráti interjúban a miniszter úgynevezett dinamikus elszakadási műveletet hajt végre.
Még a nyáron, valamikor a Semmelweis-napi ünnepségek idején átutalják az egészségügyi dolgozóknak ígért félmillió forintos elismerést, ígéri Kásler Miklós a Demokratának adott interjújában. A miniszternek azonban több jó szava nincs is a gyógyítókhoz, és lényegében rájuk keni a mintegy 32 ezer kórházi ágy kiürítésének felelősségét. Szerinte ugyanis olyan utasítás soha nem hangzott el, hogy szabaddá kellene tenni az ágyakat, mindössze azt várták el az orvosoktól, hogy a kezelés és az intenzív ellátás bővítésének a feltételeit biztosítsák.
"Az viszont, hogy kit küld haza és kit nem az orvos, kizárólag a saját szakmai és emberi felelőssége akár van járvány, akár nincs. Nem a minisztérium döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium, amelynek 62 tagozata van, mert ennyi orvosi szakmát tartunk nyilván. E grémiumok dolgozták ki azokat az ajánlásokat, amelyek alapján el tudta dönteni az orvostársadalom, melyik betegség kezelését lehet átmenetileg elhalasztani, és melyikét nem.", magyarázta Kásler. Az ezzel ellenkező tartalmú híreket pedig annak tudja be, hogy az orvostársadalomnak vannak olyan tagjai, akik nem szimpatizálnak a kormánnyal, és ellenérzésüknek hangot is adnak, akár anonim módon, az ellenzéki pártokon és a sajtón keresztül. A miniszter szerint az általa elküldött kórházigazgatók olyan hibákat követtek el, hogy neki mérlegelési lehetősége sem volt. Ami a jövőt illeti: Kásler szerint továbbra is a legrosszabbra kell készülni. A miniszter szavait nagyban segíthet értelmezni, hogy amint azt a Népszava elsőként megírta, Orbán Viktor Pintér Sándor felé tolja az egészségügyet, a belügyminiszter már a Magyar Orvosi Kamarával is egyeztetett.