Előfizetés

Müller Cecília: Homokcsere, piktogram, saját kulacs - és az asztalon a fertőzött kórházról szóló jelentés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 13:29
Gyerekek a fővárosi Hunyadi téren lévő játszótéren 2020. május 16-án. Ettől a naptól ismét kinyitottak egyes budapesti játszóterek
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Napokon belül újra fogadhat betegeket a tatabányai Szent Borbála kórház osztályainak többsége.
Mindenki számára és mielőbb vissza akarjuk adni az életteret a koronavírus-járvány fokozatos lassulásával – jelentette ki szerdán Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szokásos délelőtti tájékoztatóján. A hivatalos kormányzati oldalon minden reggel frissülő aktuális járványügyi adatok ismertetését követően újságírói kérdésre elmondta: a tatabányai Szent Borbála kórházban, ahol a vírus jelentős terjedése (április 27-én egy nap alatt 53 fertőzöttet találtak az állami intézményben – a szerk.) miatt elrendelt felvételi zárlatot akár már csütörtökön vagy a közeli napokban feloldható lesz az osztályok többségén. A kórház ügyében már Müller Cecília asztalán vannak a több eljárásban készített vizsgálati eredmények, amelyek alapján megállapíthatók a jelentős fertőződés okai. Azt a szakember nem tudta megmondani, hogy a járvány által országosan mindenütt érintett idősotthonokban mikor oldhatók fel a korlátozások. Jelenleg 33 intézményben 946 lakó fertőzött, 139-en az ott dolgozók közül kerültek ki. Eddig összesen 130 idősotthonból 110 koronavírustól megbetegedett ember halt meg, viszont 298 fő már meggyógyult, és számuk folyamatosan növekszik.  
Indokolt esetben, az idősotthonok vezetői már dönthetnek a felvételi zárlat feloldásáról, de a beköltőzőnek két, 48 órán belüli negatív vérvételi mintára van szüksége

– mondta a tisztifőorvos.

Kórház új, 5600 négyzetméteres központi épülete az átadás napján, 2015. október 14-én
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Hozzátette: az idősek nincsenek épületekbe zárva, az intézmények kertjei mindenütt használhatók, akárcsak a gyermekotthonokban. Utóbbiakban már egyébként most lehetővé tették a látogatást, sőt még fogyatékkal élők és a pszichiátriai gondozottak intézményi el is hagyhatók, de kizárólag a az intézmény szervezte külső szabadtéri programok esetén.

Kalandparki tisztifőorvosi intelmek

A szabadtéri fürdők, strandok megnyitása után rövid időn belül a zárt uszodák is megnyithatnak majd, azokban addig egyelőre csak a szociális helyiségek, a vécék, mosdók használhatók. Müller Cecília szokásához híven jó tanácsokkal látta el a kijárási korlátozások országos feloldása után a játszótereket és a kalandparkokat látogatókat és üzemeltetőket egyaránt. – A Nemzeti Népegészségügyi Központ készített ajánlásának fő eleme a kézhigiéniai szabályok, és a használt játékok, kihelyezett eszközök rendszeres fertőtlenítése. A legfontosabb azonban, hogy ezeket a helyeket, akár szülők vagy kísérők, akár gyermekek, csak egészségesen látogassák – szólt az intelem. Az üzemeltetőknek Müller Cecília a homokozókban a homok időközönként cseréjére, napi szintű felásására, olvasni tudó kicsiknek is érthető piktogramok kihelyezésére hívta fel a figyelmet. Újfent leszögezte: a gyermekeknek nem kell nem kell maszk és kesztyű, inkább mindenkinek legyen saját kulacsa és gyakran mossanak kezet. A tájékoztatón Kiss Róbert, az operatív törzs ügy központjának a munkatársa elmondta, a korlátozások feloldása után továbbra is arra kérik az embereket, tartsák be a védelmi intézkedéseket, a távolságtartást és a járványhelyzetben elvárt magatartási szabályokat. A járvány kezdete, a veszélyhelyzet elrendelése óta már 381 büntetőeljárás indult, ebből 102 esetben rémhírterjesztés miatt. A különféle büntetőügyeknek eddig összesen 70 gyanúsítottja van.

Alaposan kigyúrta magát a Fidesz legkedvesebb őrző-védője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 12:37

Fotó: Népszava
A cég milliárdos nagyságrendben növelte bevételeit.
Kijött a nemrég kft.-ből zrt.-vé alakult Valton-Sec tavalyi évet összegző céges beszámolója, írja az mfor.hu. Ebből az látszik, hogy a Fidesz kedvenc őrző-védő cégének jól sikerült 2019:
  • a belföldi értékesítés nettó árbevétel 7,3-ról 8,9 milliárd forintra nőtt
  • a nyereség pedig 1,068 milliárdról 1 milliárd 158 millió forintra emelkedett
Utóbbi tételből 400 milliót osztalékként kifizettek, a maradék nyereséget átvezették az eredménytartalékba. A Valton három pillére a 2,2 milliárdot termelő rendezvénybiztosítás, az 5,4 milliárdot hozó  objektumvédelem, illetve 667 milliót jelentő "máshova nem sorolt egyéb személyi szolgáltatás". A céges beszámoló kiegészítő melléklete szerint a vezető tisztségviselők 150 millió forintot vettek kölcsön a Valtontól 2019-ben. Ők a cégkivonat szerint Varga-Szabó Andrea vezérigazgató (Varga Lajos főtulajdonos felesége) és Bessenyei István, Sarka Kata férje.

Tízezerből kettő - ez a BKV mérlege

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 12:23

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A közlekedési vállalat arra készül, hogy megint lesznek tömött járatok.
A fővárosi közlekedési vállalat már arra készül, hogy fokozatos visszaáll a normális élet, de egyelőre nem változnak a szabályok. A cég közleménye szerint a járványügyi korlátozás idején hozott intézkedésekkel – járművek napi szintű kiemelt takarítása, fertőtlenítése, kordonozás a buszokon, járművezetőknek biztosított védőfelszerelések – hatékonyan sikerült hozzájárulni a járvány terjedésének megelőzéséhez. A BKV csaknem tízezer munkavállalója közül mindössze két dolgozó fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, de már ők is meggyógyultak, és a vállalatnál nem tudnak olyan esetről, hogy BKV-járművön bárki elkapta volna a betegséget. A tömegközlekedésben mindig az aktuális helyzetet értékelve döntenek az óvintézkedések fenntartásáról, illetve lazításáról. Jelenleg megmarad a buszok első üléssorának kordonos elzárása, és továbbra is – a normál időszakban megszokott protokollhoz képest – nagyobb figyelmet fordítanak a járművek takarítására, fertőtlenítésére. Emellett továbbra is kötelező az utasoknak a szájmaszk viselése, a kesztyű használata pedig javasolt. Ezenfelül kérnek mindenkit, hogy fordítson kiemelt figyelmet az ajánlott távolságtartásra is.