A Mercedes egyelőre nem tárgyal Vettellel

Publikálás dátuma
2020.05.20. 15:46

Fotó: GREG BAKER / AFP
Toto Wolff, a világbajnoki címvédő Forma-1-es Mercedes csapatfőnöke egyelőre kizárta annak a lehetőségét, hogy a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettellel folytassanak tárgyalásokat.
"Lojálisak maradunk a mostani pilótáinkhoz, és nem kezdünk semmilyen egyeztetésbe egy olyan időszakban, amikor az idei szezon még csak el sem kezdődött"

- nyilatkozta az osztrák szakember az RTL televíziónak adott interjújában.

      A 32 esztendős Vettelnek a szezon végén lejár a szerződése a Ferrarinál, amellyel közösen úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítanak. A német pilóta helyére Carlos Sainz Jr. érkezik 2021-től, míg az ő ülését a McLarennél a Renault-tól távozó ausztrál Daniel Ricciardo veszi majd át. A szaklapok az elmúlt hetekben sokat írtak arról, hogy Vettel még akár a Mercedeshez is igazolhat, Wolff azonban ezt most kizárta.
"Német szempontból persze nagyszerű lenne, de nekünk hűnek kell maradnunk az elveinkhez, melyek közül a lojalitás az egyik legfontosabb, és az értékeink lényeges részét képezi"

- mondta a 48 éves csapatfőnök.

A Mercedesnél a címvédő és hatszoros világbajnok brit Lewis Hamiltonnak, valamint a finn Valtteri Bottasnak is ebben az évben jár le a szerződése, és Wolff szerint mindkettejükkel tárgyalóasztalhoz fognak ülni. Az osztrák szakember arról is beszélt, hogy számára meglepetés volt a Ferrari és a McLaren döntése, melyet a koronavírus-járvány ideje alatt hozott meg a két istálló, és így máris kialakult a jövő évi versenyzőpáros ezeknél a csapatoknál. Wolff szerint ez akár még "fejfájást" is okozhat a Ferrari és a McLaren vezetőinek, akiknek ezt az évet még a mostani pilótákkal kell végigversenyezniük. "Vettelt, mint embert egy nagyon egyenes személyiségnek tartom, aki hasonló értékeket képvisel, mint én. Sportolóként pedig az általa nyújtott teljesítmény mindent elmond, mivel négy vb-címet nyert" - dicsérte Vettelt a Mercedes csapatfőnöke. Az idei Forma-1-es idény a tervek szerint július elején Ausztriában kezdődhet, a sorozat irányítói két futamot terveznek a spielbergi Red Bull Ringen.
Szerző

Megrongálták Wichmann Tamás sírját a Farkasréti temetőben

Publikálás dátuma
2020.05.20. 15:22

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A februárban elhunyt legendás sportoló nyughelyének keresztjét lopták el. Fia május végéig várja, hogy a kegyeletsértő tettes visszavigye azt.
Kedden vettük észre, hogy valaki ellopta édesapám, Wichmann Tamás sírjáról a keresztet – írta fia, Ákos szerdai „Felhívás lopott tárgy visszaszolgáltatására” címmel írt Facebook-bejegyzésében. A Farkasréti temetőben elkövetett megdöbbentő sírrongálás elkövetőjének címezte szavait:
„A keresztet a hónap végéig nem pótolom, mert szeretnék esélyt adni annak, aki ellopta, hogy magába nézzen, s amennyiben emberként tekint magára, úgy tegye jóvá a hibát: ahogy elvitte, névtelenül és titokban tegye vissza édesapám sírkeresztjét a helyére.”

– Nem kívánom minősíteni a tettet, nem szórok átkokat, s feljelentést sem teszek. Tény azonban, hogy a tettes édesapámon kívül több, a sírban nyugodó családtaggal szemben is kegyeletsértést követett el. Oktalanul. Biztosíthatok mindenkit, egyikük sem szolgált rá ilyen magatartásra – jegyezte meg Wichmann Ákos.  A kenukirályként ismert Wichmann Tamást, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolóját 2020. március 3-án kísérték utolsó útjára. A kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes, egyszeres bronzérmes kenus hosszan tartó, súlyos betegség után február 12-én hunyt el 72 éves korában.
Szerző

Megkapja a 3,5 milliárdot a teniszszövetség - Szűcs Lajos távozik

Publikálás dátuma
2020.05.20. 07:00
Szűcs Lajos
Fotó: Népszava
Lapunk úgy tudja, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) megmenekül a felszámolástól, viszont új vezetőséget kell választania a tisztújító közgyűlésen.
Nem hagyja magára a kormány a Magyar Tenisz Szövetséget, amelynek fideszes elnöke, Szűcs Lajos egy hónappal ezelőtt 3,5 milliárd forintot kért az Emmi-től a szervezet konszolidálása érdekében. Lapunk úgy tudja, az MTSZ megmenekül a felszámolástól, viszont új vezetőséget kell választania a tisztújító közgyűlésen. Erre azért is szükség van, mert öt elnökségi tag bejelentette lemondását a múlt héten, amikor kiderült, hogy pénzügyileg - és erkölcsileg -  csődbe jutott az MTSZ, csak az elnök és Bohács Zsolt alelnök maradt a testület tagja. A közgyűlésen új elnököt is kell választani a központi akarat szerint. 
A koronavírus-járvány miatt született egy kormányhatározat arról, hogy a lemondó elnökségi tagoknak a veszélyhelyzet visszavonása után még legfeljebb kilencven napig el kell látniuk feladataikat. Ezek közül a legfontosabb a rendkívüli közgyűlés időpontjának kijelölése. Volt egy elképzelés arról, hogy erre június 12-ig sor kerül, azonban nehezíti a helyzetet a megfelelő elnökjelölt hiánya.
Úgy tudjuk, a kormányzat Taróczy Balázstól, korábbi kiváló teniszezőtől kért javaslatokat. A párosban kétszeres Grand Slam-győztes (Roland Garros, Wimbledon) három jelöltet terjesztett elő: Babos Csabát, a jelenlegi legjobb magyar női teniszező, Babos Tímea édesapját, Homonnay Gézát, a Feneketlen-tónál működő teniszcentrum vezetőjét és Gém Pétert - korábban játékos volt - aki sikeres üzletember, a magyar Dorko sportruházati cég alapítóját.
Babos és Homonnay visszautasították a felkérést, Gém szívesen lenne elnök, ám végül ő is nemet mondott. Döntésében minden bizonnyal szerepet játszott, hogy az MTSZ ellenzéke, a korábbi kiváló játékosokból álló Tiszta Tenisz nevű csoport jelezte neki, nem fogja támogatni a megválasztását. Ennek oka, hogy Gém is tagja volt az MTSZ elnökségének, a Tiszta Tenisz pedig a megújulást csak úgy tudja elképzelni a sportágban, ha olyan elnök érkezik, akinek semmilyen kapcsolódása nincs az előző vezetéshez. 
"Nagyon megtisztelő, hogy én is felmerültem az elnökjelöltek között, de ennek a feladatnak az ellátásához politikai kapcsolatokra is szükség van, ez nem lenne nekem való, ha a szövetségben dolgoznék, akkor inkább illene hozzám egy szakmai igazgatói vagy ehhez hasonló megbízás - mondta a Népszavának Babos Csaba. - Ezen kívül több mint két éve Sopronba költöztem, ideálisabb egy olyan jelölt, aki a fővárosban vagy a közelében él." 
Homonnay Géza munkatársával annyit üzent lapunknak, hogy nincs benne a szövetség napi ügyeiben, de elégedett a jelenlegi helyzetével és ezen nem kíván változtatni. Gém Péter megkeresésünkre azt mondta, hogy nem szeretne erről a témáról nyilatkozni.
Taróczy az ellenzék oldaláról is el tudott volna képzelni elnökjelölteket, több név  fölmerült innen is, őket viszont a kormány utasította el, mert a honi politikai vezetés nem akar olyan irányítót látni az MTSZ élén, aki az elmúlt években nyíltan bírálta az egyelőre még elnöki pozícióban lévő fideszes irányítót. A Tiszta Tenisz kitart amellett, hogy csak olyan elnök tudja megújítani a sportágat és hitelesen vezetni, aki az ő köreikből kerül ki, és nincs köze a 3,5 milliárd forintos hiányhoz.

Fiktív klubok, titkos tagnévsor

Az MTSZ hivatalos honlapján nem látható, kik tagjai a szervezetnek. Ennél is nagyobb gond - és magyarázat lehet arra, hogyan tűnnek el nyomtalanul az államtól érkező források -, hogy óvatos becslések szerint legalább ötven, a valóságban nem létező klub kap anyagi támogatást a szövetségtől. Az egyik legnagyobb visszhangot a 2014-ben 250 milliós támogatásban részesülő Siófoki Kézilabda és Teniszklub klub váltotta ki, amelyet a Magyar Hang tavaly áprilisban próbált megtalálni, ám az egyesület bejelentett címén nem volt még teniszpálya sem, mint kiderült, az 2017-ben megszűnt. A siófoki klub  képviselője viszont nemcsak részt vett az MTSZ közgyűlésén, hanem felszólalásaiban bírálta a szövetség ellenzékét és kiállt a jelenlegi vezetőség mellett.