Előfizetés

Megrongálták Wichmann Tamás sírját a Farkasréti temetőben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 15:22

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A februárban elhunyt legendás sportoló nyughelyének keresztjét lopták el. Fia május végéig várja, hogy a kegyeletsértő tettes visszavigye azt.
Kedden vettük észre, hogy valaki ellopta édesapám, Wichmann Tamás sírjáról a keresztet – írta fia, Ákos szerdai „Felhívás lopott tárgy visszaszolgáltatására” címmel írt Facebook-bejegyzésében. A Farkasréti temetőben elkövetett megdöbbentő sírrongálás elkövetőjének címezte szavait:
„A keresztet a hónap végéig nem pótolom, mert szeretnék esélyt adni annak, aki ellopta, hogy magába nézzen, s amennyiben emberként tekint magára, úgy tegye jóvá a hibát: ahogy elvitte, névtelenül és titokban tegye vissza édesapám sírkeresztjét a helyére.”

– Nem kívánom minősíteni a tettet, nem szórok átkokat, s feljelentést sem teszek. Tény azonban, hogy a tettes édesapámon kívül több, a sírban nyugodó családtaggal szemben is kegyeletsértést követett el. Oktalanul. Biztosíthatok mindenkit, egyikük sem szolgált rá ilyen magatartásra – jegyezte meg Wichmann Ákos.  A kenukirályként ismert Wichmann Tamást, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolóját 2020. március 3-án kísérték utolsó útjára. A kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes, egyszeres bronzérmes kenus hosszan tartó, súlyos betegség után február 12-én hunyt el 72 éves korában.

Megkapja a 3,5 milliárdot a teniszszövetség - Szűcs Lajos távozik

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.05.20. 07:00
Szűcs Lajos
Fotó: Népszava
Lapunk úgy tudja, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) megmenekül a felszámolástól, viszont új vezetőséget kell választania a tisztújító közgyűlésen.
Nem hagyja magára a kormány a Magyar Tenisz Szövetséget, amelynek fideszes elnöke, Szűcs Lajos egy hónappal ezelőtt 3,5 milliárd forintot kért az Emmi-től a szervezet konszolidálása érdekében. Lapunk úgy tudja, az MTSZ megmenekül a felszámolástól, viszont új vezetőséget kell választania a tisztújító közgyűlésen. Erre azért is szükség van, mert öt elnökségi tag bejelentette lemondását a múlt héten, amikor kiderült, hogy pénzügyileg - és erkölcsileg -  csődbe jutott az MTSZ, csak az elnök és Bohács Zsolt alelnök maradt a testület tagja. A közgyűlésen új elnököt is kell választani a központi akarat szerint. 
A koronavírus-járvány miatt született egy kormányhatározat arról, hogy a lemondó elnökségi tagoknak a veszélyhelyzet visszavonása után még legfeljebb kilencven napig el kell látniuk feladataikat. Ezek közül a legfontosabb a rendkívüli közgyűlés időpontjának kijelölése. Volt egy elképzelés arról, hogy erre június 12-ig sor kerül, azonban nehezíti a helyzetet a megfelelő elnökjelölt hiánya.
Úgy tudjuk, a kormányzat Taróczy Balázstól, korábbi kiváló teniszezőtől kért javaslatokat. A párosban kétszeres Grand Slam-győztes (Roland Garros, Wimbledon) három jelöltet terjesztett elő: Babos Csabát, a jelenlegi legjobb magyar női teniszező, Babos Tímea édesapját, Homonnay Gézát, a Feneketlen-tónál működő teniszcentrum vezetőjét és Gém Pétert - korábban játékos volt - aki sikeres üzletember, a magyar Dorko sportruházati cég alapítóját.
Babos és Homonnay visszautasították a felkérést, Gém szívesen lenne elnök, ám végül ő is nemet mondott. Döntésében minden bizonnyal szerepet játszott, hogy az MTSZ ellenzéke, a korábbi kiváló játékosokból álló Tiszta Tenisz nevű csoport jelezte neki, nem fogja támogatni a megválasztását. Ennek oka, hogy Gém is tagja volt az MTSZ elnökségének, a Tiszta Tenisz pedig a megújulást csak úgy tudja elképzelni a sportágban, ha olyan elnök érkezik, akinek semmilyen kapcsolódása nincs az előző vezetéshez. 
"Nagyon megtisztelő, hogy én is felmerültem az elnökjelöltek között, de ennek a feladatnak az ellátásához politikai kapcsolatokra is szükség van, ez nem lenne nekem való, ha a szövetségben dolgoznék, akkor inkább illene hozzám egy szakmai igazgatói vagy ehhez hasonló megbízás - mondta a Népszavának Babos Csaba. - Ezen kívül több mint két éve Sopronba költöztem, ideálisabb egy olyan jelölt, aki a fővárosban vagy a közelében él." 
Homonnay Géza munkatársával annyit üzent lapunknak, hogy nincs benne a szövetség napi ügyeiben, de elégedett a jelenlegi helyzetével és ezen nem kíván változtatni. Gém Péter megkeresésünkre azt mondta, hogy nem szeretne erről a témáról nyilatkozni.
Taróczy az ellenzék oldaláról is el tudott volna képzelni elnökjelölteket, több név  fölmerült innen is, őket viszont a kormány utasította el, mert a honi politikai vezetés nem akar olyan irányítót látni az MTSZ élén, aki az elmúlt években nyíltan bírálta az egyelőre még elnöki pozícióban lévő fideszes irányítót. A Tiszta Tenisz kitart amellett, hogy csak olyan elnök tudja megújítani a sportágat és hitelesen vezetni, aki az ő köreikből kerül ki, és nincs köze a 3,5 milliárd forintos hiányhoz.

Fiktív klubok, titkos tagnévsor

Az MTSZ hivatalos honlapján nem látható, kik tagjai a szervezetnek. Ennél is nagyobb gond - és magyarázat lehet arra, hogyan tűnnek el nyomtalanul az államtól érkező források -, hogy óvatos becslések szerint legalább ötven, a valóságban nem létező klub kap anyagi támogatást a szövetségtől. Az egyik legnagyobb visszhangot a 2014-ben 250 milliós támogatásban részesülő Siófoki Kézilabda és Teniszklub klub váltotta ki, amelyet a Magyar Hang tavaly áprilisban próbált megtalálni, ám az egyesület bejelentett címén nem volt még teniszpálya sem, mint kiderült, az 2017-ben megszűnt. A siófoki klub  képviselője viszont nemcsak részt vett az MTSZ közgyűlésén, hanem felszólalásaiban bírálta a szövetség ellenzékét és kiállt a jelenlegi vezetőség mellett. 

Ellenőrök tűnhetnek fel a Premier League csapatainak edzésein

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.19. 10:13
Egy éve így edzett a Chelsea, idén biztosan máshogy fognak
Fotó: BEHROUZ MEHRI / AFP or licensors
Így gyakorolnának nyomást a klubokra, hogy betartsák a járvány miatt hozott szabályokat.
Az angol labdarúgó Premier League-ben ellenőrök váratlan megjelenésével gyakorolnak nyomást a csapatokra, hogy azok az előírásoknak megfelelő edzést tartsanak játékosaiknak. Richard Garlick ligaigazgató ezzel kapcsolatban kiemelte: független szakértői csoportjuk létszámát a következő néhány napban kibővítik, hogy elég ellenőr álljon rendelkezésükre erre a feladatra. Hozzátette: a kluboknak biztosítaniuk kell, hogy az ellenőrök hozzáférjenek az edzés alatt készített videofelvételekhez és GPS-adatokhoz. Az ellenőrzéssel részben a közvéleményt is szeretnék megnyugtatni, hogy a futballcsapatoknál betartják a biztonságos munkavégzés érdekében hozott szabályokat. Ezen túl a klubok számára is kontroll, hogy riválisaik nem szegik meg a hétfőn elfogadott előírásokat, és nem kovácsolnak maguknak abból előnyt, hogy már nagycsoportos- és kontaktedzéseket is tartanak. A PL klubjai hétfőn rendkívüli megbeszélésen egyhangúlag döntöttek arról, hogy keddtől (mától) kis csoportokra bontva (legfeljebb öt fő) megkezdődhetnek a maximum 75 percig tartó edzések. A tréningeken egyelőre kerülni kell azokat a gyakorlatokat, amelyek során a játékosok testi kontaktusba kerülhetnek egymással, ezen felül pedig a labdarúgóknak be kell tartaniuk a távolságtartásra vonatkozó szabályokat is. Utóbbira vonatkozóan Mark Gillett, a liga orvosi tanácsadója kiemelte: a labdarúgás a közeljövőben nem várhat jelentős mértékű enyhülést. Az országos adatokra hivatkozva pedig figyelmeztetett: a közegészségügyi helyzet nem változik döntően az elkövetkezendő 6-12 hónap során. A csapatoknál az újraindulásig heti két alkalommal mintegy 40 főt - játékost, edzőt, stábtagot - vetnek alá koronavírus-tesztnek, egyben írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják és betartják a járványügyi rendelkezéseket. A bajnokságot – amely eredetileg május 17-én zárult volna – márciusban függesztették fel a koronavírus-járvány miatt, a brit kormány azonban a hónap elején megnyitotta a lehetőséget a profi sport újraindulásához. Zárt kapus mérkőzésekkel így a Premier League is folytatódhat, a tervek szerint akár június 12-én. Ennél óvatosabb becslések szerint viszont valószínűbb, hogy csak június 19-én vagy 26-án rendezhetik a következő fordulót. A csapatoknak még 9-10 mérkőzésük van hátra.