Előfizetés

Budapesten két iskolában május végén befejezik a digitális oktatást, utána pedig felügyeletet biztosítanak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 19:18
Illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A köznevelési államtitkár szerda délután jelentette be a kormánydöntést, miszerint az iskolákban év végéig marad a digitális munkarend.
Két budapesti általános iskolában május végén befejeződik a digitális oktatás - írja az Index.
„Tájékoztatom Önöket, hogy 2020. május 29-én befejeződik a digitális tanrend. Június 2-tól kollégáim nem tartanak online órákat, nem adnak házi feladatot, nem értékelnek.”

Ezt a levelet küldte ki egy fővárosi általános iskola igazgatója a szülőknek kedden. Azt írta, hogy június 2-től lehetőség van arra, hogy a gyerekek visszajöjjenek az iskolába. Ehhez egy online kérdőíven felmérik az ügyeleti igényeket.    Az igazgató a portál érdeklődésére azzal indokolta a döntést, hogy az a szülők érdekében született. Kérte, hogy az ő nevét és az iskoláét ne szerepeltessék a cikkben. Megfogalmazása szerint már elég érdemjegy született ahhoz, hogy a tanárok le tudják zárni a tanévet, júniusban pedig amúgy is csak tanulmányi kirándulások, erdei iskolák szoktak lenni, ezeket viszont idén a járvány miatt el kellett halasztani. Hozzátette, hogy a szülőknek extra terhelést jelent a digitális oktatás, és sokan már nem tudnak otthonról dolgozni, vissza kell menniük a munkahelyükre. Eddig összevont ügyeletek voltak a tankerületben, de az elmúlt napokban egyre több szülő jelezte, hogy már nem tudja megoldani az otthoni felügyeletet. Hangsúlyozta, hogy nem indul újra a tanítás, mindössze felügyeletet biztosítanak. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy ő dönthetett-e, vagy a tankerülettől, illetve a Klebelsberg Központból jött-e erre utasítás.
Az Index információi szerint egy másik fővárosi iskolában is hasonló levelet kaptak a szülők a hét elején. Ebben is arról írtak, hogy május végén lezárul a digitális oktatás, és június 2-től felügyeletet biztosítanak az iskolában az alsós gyerekeknek.

Hangsúlyozták, hogy a biztonsági előírásokat maximálisan be kell majd tartani, egy tanteremben maximum tíz ember lehet, és maszkot kell viselni, illetve a megfelelő távolságot kell tartani egymástól.
„Nem kötelező, lehetőség azoknak a gyerekeknek, szülőknek, ahol komoly gondot jelent az otthoni felügyelet”

– fogalmazott az igazgató levelében.

A cikk megjelenése után a Klebelsberg Központ az Index érdeklődésére megerősítette, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend jelenleg is hatályban van. 
„Ennek feloldásáról, és a tantermi oktatás ismételt bevezetéséről a kormány jogosult dönteni”

- írták.

Hozzátették, a jogszabály lehetőséget biztosít a szülőknek arra, hogy gyermekfelügyeletet igényeljenek az iskolákban. Az már szerda délután derült ki, hogy az iskolákban a tanév végéig, június 15-ig marad a tantermen kívüli digitális oktatás a kormány döntésének megfelelően. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár jelentette ezt be, és közölte, hogy június 2-től engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és diákok oktatási célú találkozását, kiscsoportos konzultációk és egyéni felkészítések tartását, de a digitális oktatás már marad ebben a tanévben.

Zűrök a Jobbikban: Nem tiszta Sneider leváltása, visszakérik Varga-Damm Andrea mandátumát

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.05.20. 19:06

Fotó: Népszava
A parlamenti frakció nem kért fel arra, hogy mondjak le, egyszerűen csak közölték velem, hogy visszahívnak – jelentette ki lapunknak a jobbikos Sneider Tamás, aki helyett pártja Balczó Zoltánt szeretné látni az Országgyűlés alelnöki székében.
A házszabályi rendelkezések szerint azonban nem ennyire egyszerű a dolog. Több forrásból azt az információt kaptuk, hogy a jelen helyzetre érvényes pontok értelmében a személycsere két módon valósítható meg: Sneider lemondásával, vagy pedig azzal, ha kizárják a frakcióból.
Szilágyi György jobbikos szóvivő minapi nyilatkozata alapján Sneider Tamás arra a következtetésre jutott, hogy pártjában elégedettek voltak a munkájával. „Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy más pártokból is hasonlóan pozitív jelzéseket kaptam” – jegyezte meg.
Az elmúlt harminc évben, a rendszerváltozás óta nem történt ilyen lépés – állapította meg Sneider. Ha a Jobbikban, szemben az eddigi nyilatkozatokkal, találnak valódi indokot rá, hogy munkája miért nem felelt az elvárásoknak, akkor hajlandó lemondani. Ha nem találnak ilyet – folytatta –, „akkor természetesen nem mondok le. Amennyiben a frakcióból való kizárásomat fogják kezdeményezni, akkor azt tudomásul veszem.”
A Jobbikban úgy látják, hogy jogszerűen visszahívhatják az alelnöki tisztségből Sneider Tamást – számolt be a Népszavának eljárásjogi részletek ismertetése nélkül Szilágyi György. A szóvivő a személycserét azzal magyarázta, hogy a mostani súlyos válsághelyzetben a szociális ügyek különösképpen felértékelődnek. Márpedig a Jobbikban ennek a területnek Sneider Tamás a vezető szakpolitikusa. Ez a feladat teljes embert kíván – mondta Szilágyi, aki szerint a párt „teljes mértékben számít” Sneider Tamásra.
A Jobbik jogi osztályának álláspontja szerint – tájékoztatták lapunkat – a lemondás és a frakcióból való kizárás mellett van más lehetőség: konszenzusos döntéssel a Házbizottság is javasolhatja az alelnök felmentését. Ezt követően a parlament egyszerű többséggel szavaz az új alelnökről.
Mások szerint azonban a „felmentés” nem ilyen esetekre vonatkozik. Egyelőre még Balczó Zoltán is próbálja tisztázni a pontos jogi helyzetet. Balczó hangsúlyozta: mielőtt elvállalta volna a jelöltséget, beszélt Sneider Tamással. Semmi okát nem látja annak, hogy Sneidert kizárják a parlamenti frakcióból. Kérdésünkre hozzátette: ha ez mégis megtörténne, akkor nem vállalná, hogy az Országgyűlés alelnöke legyen.
A konkrét ügyben kerestük Kövér László házelnököt is, a parlamenti sajtóirodától azonban csak jogszabályi hivatkozást kaptunk.  

"Varga-Damm Andrea 24 órán belül adja vissza a mandátumát!"

Az Országgyűlés elfogadta az állami megfigyelőrendszerről szóló, 282 paragrafusból álló salátatörvényt: a téma felelősének javaslata alapján a Jobbik megszavazta a törvényt. A párt szerda este rendkívüli közleményben közölte:tudjuk, hogy a parlamenti kétharmaddal rendelkező Fidesz elfogadta volna a salátatörvénybe rejtett paragrafusokat nélkülünk is, tehát a szavazataink nem befolyásolták a konkrét döntést. A Jobbik frakciója – ha megfelelően tájékoztatják a törvényjavaslat tartalmáról és megfelelően előkészítik számára azt - sohasem adta volna a nevét egy ilyen javaslat elfogadásához. A Jobbik nem egy következmények nélküli párt, ezért a frakcióelnökség felvállalta, elismerte a közvélemény előtt a hibát - írták."  A Jobbik vezetésében ugyanakkor egy feloldhatatlan bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben, és elvárjuk tőle, hogy vállaljon felelősséget az üggyel kapcsolatosan - folytatódik a közlemény. A Jobbik összevont elnöksége felszólítja Varga-Damm Andreát, hogy 24 órán belül adja vissza a mandátumát! - erősítette meg lapunk korábbi információját a párt elnöksége. Ugyanakkor a Jobbik leszögezte: amennyiben ő ennek nem tesz eleget, akkor az ellenzéki párt frakcióvezetése kezdeményezi Varga-Damm Andrea kizárását a Jobbik frakciójából.  Varga-Damm Andrea lapunknak azt mondta: "Kaptam 24 órát, van rá egy napom, hogy eldöntsem, mi legyen".

Bejelentették: az iskolákban marad a tantermen kívüli digitális munkarend a tanév végéig

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 18:28

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
A megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-től nyitnak az óvodák és bölcsődék.
Túl vagyunk az érettségin, már mindenki azzal foglalkozik, hogy hogyan zárjuk a tanévet. Jó hírem van, megszülettek az ezzel kapcsolatos döntések is - jelentette be Maruzsa Zoltán a kormány Facebook-oldalán szerda délután.
- Mivel a járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és bölcsődék a megyékben május 25-től, a fővárosban június másodikától visszatérnek a normális működési rendhez

- közölte a köznevelésért felelős államtitkár.

Az intézményeknek külön igazolások nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket. A nyár folyamán egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le. Indoklása szerint erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell.  
- Tapasztalatok szerint a tantermen kívüli digitális munkarend jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad, és a tanév hossza sem változik. Június 2-től engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és diákok oktatási célú találkozását, kiscsoportos konzultációk és egyéni felkészítések tartását, amennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása

- mondta.

Engedélyezik a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátását is.  Június 2-től megváltoztatják a gyermekfelügyelet rendjét is: már nem csak a kijelölt intézményekben, hanem minden iskolában meg kell szervezni az odajáró gyerekek felügyeletét. A gyerekeket külön feltételek és igazolások nélkül fogadni kell, és ezt a rendet az iskoláknak június 26-ig biztosítaniuk kell. A felügyeletben résztevők számára június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, a tanulásokat támogató tevékenységek szervezendőek, június 16. és 26. között pedig a következő tanévre való felkészülésre kerülhet sor, de intézményi hatáskörben napközis táborok is szervezhetőek, az alapvető járványügyi szabályok betartása mellett. A nyári táborokról jövő héten adnak tájékoztatást. A gyermekfelügyeletben részt vevő gyermekek étkeztetésénél június 29-től állnak át a nyári szünetben alkalmazandó rendre, addig a tanév során érvényes szabályok szerint kell azt biztosítani. A kormány azt kéri az intézményektől, hogy idén ne szervezzenek tömeges, a tanulók és pedagógusokra nézve kötelezően látogatandó tanévzáró ünnepségeket, ballagásokat. Olyan ünnepség viszont lehetséges, ahol nem lesz egyszerre tömeg. A bizonyítványok kiadását is így javasolják megszervezni.