További részletek derültek ki Boldog István fideszes képviselő gyanúsítotti kihallgatásáról

Publikálás dátuma
2020.05.20. 22:01
Boldog István
Fotó: Népszava
A nyomozó ügyészek a múlt heti házkutatáskor „bizonyítási eszközöket” is lefoglaltak.
Az már múlt héten kiderült, hogy Boldog Istvánt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét a TOP-pályázatokkal kapcsolatban elkövetett visszaélések kapcsán kihallgatták. A vesztegetés elfogadásával gyanúsított kormánypárti képviselő mentelmi jogát április 6-án függesztették fel, és ez lehetővé tette, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség emberei a múlt héten házkutatást tartsanak nála.  A jobbikos Csányi Tamás parlamenti képviselő írásban megkérdezte a legfőbb ügyészt arról, hogy pontosan mi történt Boldog István kétpói házában május 12-én, és hogy a politikus gyanúsított-e. Polt Péter válaszából pedig az is kiderült, pontosan mivel gyanúsítják a politikust. A főügyész azt írta, hogy május 14-én gyanúsítottként hallgatták ki Boldog Istvánt
  • két rendbeli felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • két rendbeli felbujtóként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének
  • és két rendbeli felbujtóként elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban elkövetett bűntettek
megalapozott gyanúja miatt. Az ügyészek a házkutatáskor „bizonyítási eszközöket” foglaltak le a helyszínen.  Hadházy Ákos független képviselő szerint az történt, hogy Boldog még 2017-ben magához rendelte választási körzete polgármestereit, és közölte velük, hogy csak az kaphat uniós településfejlesztési támogatást, aki hajlandó az általa ajánlott cégeknek adni a munkát. A Boldog István jobbkezének, táskás emberének is titulált törökszentmiklósi képviselőt, F. Petrát tavaly év végén tartóztatták le. Boldog István múlt héten tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A TOP-pályázatok ügyében előbb a NAV, majd az ügyészség vizsgálódott, és eddig kilenc személyt hallgattak ki gyanúsítottként.
Szerző

Jobbik: Varga-Damm Andrea 24 órán belül adja vissza a mandátumát!

Publikálás dátuma
2020.05.20. 20:09
JAKAB Péter, a Jobbik elnöke
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Jobbik vezetésében feloldhatatlan bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben.
Mint az ismeretes, kedden a Jobbik - a téma felelősének, a honvédelmi és rendvédelmi bizottság alelnökének, Varga-Damm Andreának a javaslata alapján - megszavazta az állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvényt. A párt szerda este rendkívüli közleményben közölte: tudjuk, hogy a parlamenti kétharmaddal rendelkező Fidesz elfogadta volna a salátatörvénybe rejtett paragrafusokat nélkülünk is, tehát a szavazataink nem befolyásolták a konkrét döntést. A Jobbik frakciója – ha megfelelően tájékoztatják a törvényjavaslat tartalmáról és megfelelően előkészítik számára azt - sohasem adta volna a nevét egy ilyen javaslat elfogadásához. A Jobbik nem egy következmények nélküli párt, ezért a frakcióelnökség felvállalta, elismerte a közvélemény előtt a hibát - írták." A Jobbik vezetésében ugyanakkor egy feloldhatatlan bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben, és elvárjuk tőle, hogy vállaljon felelősséget az üggyel kapcsolatosan - folytatódik a közlemény. A Jobbik összevont elnöksége felszólítja Varga-Damm Andreát, hogy 24 órán belül adja vissza a mandátumát! - erősítette meg lapunk korábbi információját a párt elnöksége. Ugyanakkor a Jobbik leszögezte: amennyiben ő ennek nem tesz eleget, akkor az ellenzéki párt frakcióvezetése kezdeményezi Varga-Damm Andrea kizárását a Jobbik frakciójából. Varga-Damm Andrea lapunknak azt mondta: "Kaptam 24 órát, van rá egy napom, hogy eldöntsem, mi legyen".
Szerző

Budapesten két iskolában május végén befejezik a digitális oktatást, utána pedig felügyeletet biztosítanak

Publikálás dátuma
2020.05.20. 19:18
Illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A köznevelési államtitkár szerda délután jelentette be a kormánydöntést, miszerint az iskolákban év végéig marad a digitális munkarend.
Két budapesti általános iskolában május végén befejeződik a digitális oktatás - írja az Index.
„Tájékoztatom Önöket, hogy 2020. május 29-én befejeződik a digitális tanrend. Június 2-tól kollégáim nem tartanak online órákat, nem adnak házi feladatot, nem értékelnek.”

Ezt a levelet küldte ki egy fővárosi általános iskola igazgatója a szülőknek kedden. Azt írta, hogy június 2-től lehetőség van arra, hogy a gyerekek visszajöjjenek az iskolába. Ehhez egy online kérdőíven felmérik az ügyeleti igényeket.    Az igazgató a portál érdeklődésére azzal indokolta a döntést, hogy az a szülők érdekében született. Kérte, hogy az ő nevét és az iskoláét ne szerepeltessék a cikkben. Megfogalmazása szerint már elég érdemjegy született ahhoz, hogy a tanárok le tudják zárni a tanévet, júniusban pedig amúgy is csak tanulmányi kirándulások, erdei iskolák szoktak lenni, ezeket viszont idén a járvány miatt el kellett halasztani. Hozzátette, hogy a szülőknek extra terhelést jelent a digitális oktatás, és sokan már nem tudnak otthonról dolgozni, vissza kell menniük a munkahelyükre. Eddig összevont ügyeletek voltak a tankerületben, de az elmúlt napokban egyre több szülő jelezte, hogy már nem tudja megoldani az otthoni felügyeletet. Hangsúlyozta, hogy nem indul újra a tanítás, mindössze felügyeletet biztosítanak. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy ő dönthetett-e, vagy a tankerülettől, illetve a Klebelsberg Központból jött-e erre utasítás.
Az Index információi szerint egy másik fővárosi iskolában is hasonló levelet kaptak a szülők a hét elején. Ebben is arról írtak, hogy május végén lezárul a digitális oktatás, és június 2-től felügyeletet biztosítanak az iskolában az alsós gyerekeknek.

Hangsúlyozták, hogy a biztonsági előírásokat maximálisan be kell majd tartani, egy tanteremben maximum tíz ember lehet, és maszkot kell viselni, illetve a megfelelő távolságot kell tartani egymástól.
„Nem kötelező, lehetőség azoknak a gyerekeknek, szülőknek, ahol komoly gondot jelent az otthoni felügyelet”

– fogalmazott az igazgató levelében.

A cikk megjelenése után a Klebelsberg Központ az Index érdeklődésére megerősítette, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend jelenleg is hatályban van. 
„Ennek feloldásáról, és a tantermi oktatás ismételt bevezetéséről a kormány jogosult dönteni”

- írták.

Hozzátették, a jogszabály lehetőséget biztosít a szülőknek arra, hogy gyermekfelügyeletet igényeljenek az iskolákban. Az már szerda délután derült ki, hogy az iskolákban a tanév végéig, június 15-ig marad a tantermen kívüli digitális oktatás a kormány döntésének megfelelően. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár jelentette ezt be, és közölte, hogy június 2-től engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és diákok oktatási célú találkozását, kiscsoportos konzultációk és egyéni felkészítések tartását, de a digitális oktatás már marad ebben a tanévben.
Szerző