Előfizetés

Ügyészségi nyomozás korrupció miatt a fideszes Boldog István körzetében

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.10.01. 19:46

Fotó: Facebook/Boldog István
Korrupciós bűncselekmények gyanújával vizsgálódik a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a fideszes Boldog István körzetében – jelentette be Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Csányi Tamás jobbikos országgyűlési képviselő kedden.
Boldog István korábban homofób akciójával híresült el, amikor a Coca-Cola elleni bojkottra szólított fel, amiért a cég meleg párokat szerepeltetett plakátjain. Most másféle ügyben lehet érintett: Hadházy Ákos úgy tudja, Boldog még 2017-ben magához rendelte választási körzete polgármestereit, és közölte velük, hogy csak az kaphat uniós településfejlesztési támogatást, aki hajlandó az általa ajánlott cégeknek adni a munkát. Hadházy megkérdezte a KNYF-et: nyomoznak-e ebben a térségben uniós pályázati pénzek felhasználása során elkövetett költségvetési csalás és korrupciós bűncselekmények elkövetésének gyanújával?
Polt Péter legfőbb ügyész válaszában úgy fogalmazott: a képviselő által megadott adatok alapján „jelenleg van beazonosítható, ügyészségen folyamatban lévő büntetőügy”. Későbbiekben a Hadházy-féle sajtótájékoztatóra reagálva a Legfőbb Ügyészség közleményében hangsúlyozta, hogy Polt Péter válasza csak a képviselő által feltett kérdésre vonatkozott, ám „az személyeket nem érintett.”
Lapunk megkereste az ügyben a fideszes képviselőt. Boldog István közleményt adott ki az MTI-nek, amelyben érdemben nem cáfolta az ügyet, csak annyit mondott: szerinte „választási hangulatkeltésről van szó”. A közleményben Boldog István úgy fogalmazott: eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kapott, de „szükség esetén természetesen áll a hatóságok rendelkezésére.”
Sajtótájékoztatóján Hadházy megnevezett két, helyi vállalkozást amelyekről azt gyanítja, hogy alvállalkozóként érintettek az ügyben. Mindkét cég településfejlesztési pályázatok nyertese lett és hirtelen az előző évhez képest ötvenszeresére ugrott a bevételük.

Sok az éhes száj, lassan hátrébb szorítják Mészáros Lőrincet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.01. 19:36
Mészáros Lőrinc
Fotó: Népszava
A nemzet gázszerelője kevesebb feladatot vállal, kulcsvállalata most az Appenninnben csökkentené befolyását.
 Már eddig is túl sok volt a 300 cég felügyelete Mészáros Lőrincnél és családjánál, a NER óriási tőzsdei birodalmát alkotó cégekben – Appeninn, Konzum, Opus, CIG, 4iG – pedig fokozatosan megváltoztak az erőviszonyok.  Az Index által idézett piaci pletykák szerint az átrendeződés része lehet, hogy az Opusban a jövőben inkább Vida József, az Appeninnben Tiborcz István, míg a 4iG-ben Jászai Gellért szava számít majd.
Az erőviszonyok változására utalhat a portál szerint az is, hogy 
a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István nevével fémjelzett, ingatlan bérbeadással foglalkozó Appeninnben már a Tiborcz-féle BDPST a legnagyobb tulajdonos, 20 százalékos aránnyal.

A cégben ugyan 18,7 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik Mészáros fő érdekeltsége, az Opus, de ők éppen most jelentették be, hogy csökkenteni kívánják tulajdonhányadukat. A piac azt várja, hogy Mészáros itt is háttérbe szorul, és meggyengülésével párhuzamosan Tiborcz István, vagy esetleg Jászai Gellért kap nagyobb szerepet. 
Az ingatlanos vállalkozás ettől függetlenül szép hasznot hoz. Mint a 444.hu rámutat, az Apenninnél a napokban tették közzé féléves jelentésüket: a szeptember 27-i beszámoló alapján a nyílt részvénytársaság 50 milliárdos ingatlanportfólióval rendelkezik, 39 épület formájában – és egyetlen év alatt 70 százalékkal növelte bevételét, 2,7 millióról 4,6 millió euróra, 
az éves nyereség pedig 10 millió euró lett, ami több mint 3,2 millárd forint.

„A torkát el fogom vágni”: életveszélyesen megfenyegették a keszthelyi ellenzék jelöltjét

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.01. 18:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Weller-Jakus Tamás bűne az volt, hogy felvetette: egy stadion árából sok, Zentéhez hasonló kisgyereket lehetne megmenteni. Azóta folyamatosan kapja a gyűlölködő üzeneteket.
Valóságos gyűlöletcunami zúdult Weller-Jakus Tamás keszthelyi Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) összellenzéki polgármester jelöltjére, mióta egy Facebook-hozzászólásban, a Zente nevű beteg kisgyereknek érkező adományok kapcsán megjegyezte: szép dolog, hogy Mészáros Lőrinc is jótékonykodik, de egyetlen stadion árából is sok gyerek életét lehetne megmenteni, és hogy a kormány segítség híján halálra ítéli Zente sorstársait. 
A bejegyzést felkapta „az állampárti heccportál” – írta lapuknak küldött közleményében a KÉVE – az újságot nem nevezték meg, de vélhetően a Weller-Jakust válogatott szidalmakkal mocskoló Vadhajtásokra gondoltak – a kommentre pedig több száz acsarkodó válasz érkezett. Ennél azonban több is történt. Az egyesület Facebook-oldalára feltöltött videó szerint valaki konkrétan életveszélyesen megfenyegette egy telefonhívásban Weller-Jakust. A videón 01:30-nál kezdődik a beszélgetés, a felvételt hallhatóan megvágták.
A magát érdemes művészként jellemző ismeretlen a bemutatkozás után gyorsan a lényegre tért:
„Többünk nevében: magát meg fogjuk ölni ezért a Zente-féle megszólalásért! Addig fogom ütni, amíg mozog. A f*sszopó k*rva anyjáról írjon ilyeneket! Nem tudja, kivel áll szemben. Nyomozzon ki a rendőrhatóságok kormányengedélyével. A torkát el fogom vágni. Ha nem én, akkor a társaim”

- ígérte szenvtelen hangon a fenyegető. A hívás információink szerint pénteken történt, Weller-Jakus Tamás pedig már feljelentést tett miatta a rendőrségen. Az önkormányzati választások közeledtével egyre jobban eldurvul a kampány is, a kormánypárt szimpatizánsai és képviselői pedig nem válogatnak a hol megfélemlítő, hol inkább színpadias eszközökben. Csömörön két fideszes képviselő-jelölt tépkedett plakátokat a polgármester irodájában, valaki ürülékkel kente be az ellenzéki összefogás budai, I. kerületi kampányközpontjának ablakát, Karácsony Gergely sajtóeseményeit bohóckommandó zavarja meg rendszeresen - legutóbb például bűncselekményt is elkövettek a szabotőrök, akik egy letakart lajstromjelű csónakból próbálták megzavarni a főpolgármester-jelölt rendezvényét. Kőbányán pedig a 444.hu cikke szerint valamiért vélhetően az összes polgárőr és közteres, sőt az alpolgármester is kivonult, amikor észrevették, hogy az ellenzéki aktivisták amúgy törvényesen plakátokat ragasztanak.