Előfizetés

Visszavándorló magyarok oldhatják meg az építőipar egyik legnagyobb baját

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.05.21. 10:00

Fotó: DMITRY KALINOVSKY
A külföldről hazaérkezett építőipari szakemberek közel 20 százaléka biztosan Magyarországon maradna a járvány után, sikerrel orvosolva a krónikus munkaerőhiányt.
Ötezer szakemberre becsülik a járvány miatt hazatérők számát az ágazaton belül, akik részben megoldhatják az építőiparra jellemző, évek óta tartó munkaerőhiányt. Ahhoz, hogy a magyar építőiparban maradjanak, a KÉSZ Csoport szerint egy négy pontból álló feltételrendszernek kell megfelelniük az iparág szereplőinek. Közel ezer külföldről hazaérkezett építőipari szakember jelentkezett a KÉSZ Csoport „Maradj itthon” kampányának köszönhetően, így a becsült összes most hazajött iparági munkavállaló 20 százalékát biztosan sikerülhet itthon tartani a járvány után. Több, mint 90 százalékuk fizikai munkaerő, a legtöbben hegesztőként (2 százalék) lakatosként (19 százalék), és villanyszerelőként (16 százalék) helyezkednének el, de a munkaerőipaci helyzethez képest jelentős mennyiségű szellemi munkaerő is jelentkezett. Ők döntően építésvezetők, technikusok, gyártáselőkészítők, de például gazdasági területre is érkezett több önéletrajz. A vállalat szerint egységes feltételrendszerre van szükség a külföldről hazaérkező szakemberek megtartása érdekében, amelyet négy pontban foglaltak össze: 
  • nemzetközileg is versenyképes bér a hatékonyság javításával – a legtapasztaltabb szakemberek esetében akár a külföldi bérek 70 százaléka
  • kifogástalan és biztonságos munkavédelmi körülmények – nem csak pandémia idején
  • tiszta, bejelentett foglalkoztatás az iparágban – mindig, mindenkinek
  • béren kívüli juttatások (műszakpótlék, teljesítmény arányos premizálás, cafeteria, kedvezményes étkeztetés, élet- és balesetbiztosítás stb.)

Krumplihegyek, tétlen halászok, több ezer vállalkozás csődje - nagyon fáj az európai élelmiszeriparnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 08:15
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Kisebb választék a szerencsésebb helyeken, éhínség másutt - a koronavírus alaposan felforgatta a glóbusz mezőgazdaságát.
Az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot Európa-szerte súlyosan érinti a koronavírus-világjárvány, írja a 444.hu a BBC nyomán. Hollandiában már a halászok fele sem jár ki a tengerre, mivel a friss hal ára a piacok meg a boltok bezárása és a kijárási korlátozások miatt nagyot zuhant. A nyelvhal például a járvány előtt 14 euróba került, most pedig csak 8 euró.  A BBC egy németországi spárgaföldön is forgatott, ahol az időjárás miatt korábban is előfordult, hogy kisebb volt a termés, vagy picit rosszabb minőségű volt az adott évben, de most a felét tudták csak leszüretelni, ez sosem látott, extrém jelenség. Franciaországban a múlt héten 1500 tonna jó minőségű, az erős illatáról ismert Münsterb sajt veszett kárba, mert a gazdák nem tudják eladni. Egy elzászi cég szerint a luxusterméknek számító sajtjaik iránti kereslet gyakorlatilag megszűnt, a vásárlóik a tovább elálló, ipari sajtok felé fordultak. Belgiumban pedig krumplihegyek alakultak ki: 750 ezer tonna burgonyát tartanak raktárakban, mivel az eddig jellemzően éttermeknek vagy exportra szánt krumplit nem tudják eladni. Miközben a járvány elején arról lehetett hallani, hogy nő a fogyasztás, mert mindenki elkezdett felhalmozni, aközben rengeteg cég, amely korábban éttermeknek, cégeknek, rendezvényeknek biztosított élelmiszert, nem tudja a piacon értékesíteni az árufelesleget, kénytelen raktározni, de Európa legnagyobb élelmiszerraktárai lassan megtelnek. Elemzők szerint nagy veszteségekkel kell számolni, ami rövid távon a boltokban kisebb választékot jelent, hosszú távon pedig több ezer élelmiszeripari kis és középvállalkozás becsődölésével járhat. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) arra figyelmeztetett, hogy világszerte 47 országban 183 millió embert fenyeget súlyos élelmiszerhiány a határok lezárása és a nemzetközi termelési láncok megszakadása miatt. A FAO szerint idén 350 millió dollárra lesz szükség ahhoz, hogy az érintett országok megfelelő segítséget kaphassanak, „jelentős a kockázata annak, hogy éhínség alakul ki, ha nem jön segítség”. Kína élelmiszeripari készletek felhalmozására szólította fel a nagykereskedelmi és élelmiszeripari cégeket a járvány esetleges második hullámára és a nemzetközi beszerzési csatornák fennakadásaira való felkészülésként. (BBC, MTI)

350,02 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.21. 08:14
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
 Az euró jegyzése csütörtök reggel hét óra után 350,02 forinton állt, kissé magasabban az előző esti 349,68 forintnál.
A dollár és a svájci frank jegyzése is emelkedett, a dolláré 319,56 forintra 318,56-ról, a svájci franké 330,58-ra 330,02 forintról.
A hét eleje óta a forint az euróval szemben 1,3 százalékkal, a dollárral és a svájci frankkal szemben pedig 2,5 és 2,0 százalékkal erősödött.