Késeket, villákat és szerszámokat találtak Auschwitz egyik blokkjának kéményében

Publikálás dátuma
2020.05.21. 17:22

Fotó: STR / AFP
Egyelőre nem tudni, miért rejtették el a rabok a használati tárgyakat.
Késeket, villákat, ollókat és szerszámokat találtak a hajdani auschwitzi náci koncentrációs tábor 17-es blokkjának kéményében – írta a BBC hírportálja. A blokkot a nemzetiszocializmus áldozatainak osztrák nemzeti alapja készíti elő egy kiállításra. A munkások még áprilisban dolgoztak egy kéménykürtőn, akkor találták meg a tárgyakat. 
Azt egyelőre nem tudni, miért rejtették el a feltehetően mesterségekhez értő rabok a tárgyakat. Az osztrák szervezet közleménye szerint a lehetséges okok között a ruhák készítése és javítása, lakatosmunkák végzése, szökés előkészítése vagy a más rabokkal való csere is szerepelhet.
A második világháború idején a német megszállás alatt álló Lengyelország déli részén hozták létre a nácik az auschwitzi koncentrációs tábort, az európai zsidók megsemmisítésének központját, ahol szisztematikusan meggyilkoltak 1,1 millió embert.
Szerző
Témák
Auschwitz

Pilóta nélküli japán űrhajó visz ellátmányt a Nemzetközi Űrállomásra (videó)

Publikálás dátuma
2020.05.21. 13:54

Fotó: Tosei Kisanuki/The Yomiuri Shimbun / AFP
A szállítóhajónak és az indítórakétának is ez az utolsó küldetése, dolga végeztével a Kounotori nevű űrhajó elég a Föld légkörében.
Pilóta nélküli űrhajót indítottak csütörtök hajnalban a japán Kagosima prefektúrában lévő Tanegasima űrközpontból. A Kounotori nevű szállítóhajó ellátmányt visz a Nemzetközi Űrállomásra. A japán fejlesztésű Kounotori és az indításhoz használt H2B típusú rakéta számára is ez az utolsó küldetés.
„Szeretnénk minden feladatot teljesíteni, és diadallal ezt az utolsó küldetést”

– fogalmazott a rakétát gyártó Mitsubishi Heavy Industries űrprogramjának egyik vezetője, Szucuki Keidzsi a kilövés utáni sajtótájékoztatón.  
Az élelmet, kísérleti anyagokat és egyéb ellátmányt szállító teherhajó a tervek szerint május 25-én kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással.
Az első Kounotorit 2009-ben küldték fel az űrállomásra. A hajó 6 tonna rakományt képest célba juttatni. Eddig nyolc ilyen szállítóegységet küldtek fel sikeresen a Földről az űrállomásra. Dolga végeztével a Kounotori 9-et megrakják majd olyan dolgokkal, amelyekre az űrállomáson már nincs szükség, és a teherhajó elég, amikor visszaér a Föld légkörébe.
Szerző

Minden ötödik stockholmi szervezete antitestet termel

Publikálás dátuma
2020.05.21. 12:17

Fotó: Ramil Sitdikov/Sputnik / AFP
Nyilvánosságra hozták egy még folyamatban lévő kutatás részeredményeit a svéd egészségügyi hatóságok.
Svédországban a fővárosban a legmagasabb a fertőzöttek aránya, az összes eset egyharmadát itt regisztrálták. Az április végén véletlenszerűen tesztelt ezer stockholmi lakos 7,3 százalékának szervezete termelt antitesteket a koronavírus ellen. A vérben található antitestek segítségével tudják kimutatni, hogy a tesztelt átesett-e már koronavírus-fertőzésen.
Anders Tegnell virológus abból indul ki, hogy a svéd főváros lakosságának valamivel több mint 20 százaléka fertőződhetett meg a SARS-CoV-2 nevű vírussal. Tegnell a vizsgálatok alapján úgy véli, hogy az ország többi részén alacsonyabb lehet a vírus ellen antitesteket termelő emberek aránya. Az átszámítás során figyelembe vették, hogy a teszteket néhány héttel korábban végezték, és időbe telik az is, míg az antitestek megjelennek a szervezetben. A koronavírus elleni antitestek termelése a 20 és 64 év közöttiek körében volt a leggyakoribb (6,7 százalék), míg a 65 év fölöttieknek mindössze 2,7 százalékánál, a 19 év alattiaknak pedig 4,7 százalékánál mutattak ki antitesteket.
Svédország különutas politikát követ a koronavírus-járvány kezelésében: a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába járnak, és a kávézók, éttermek, üzletek is nyitva vannak. A svéd megoldást sokan bírálják, mert az országban a halálos áldozatok száma jóval nagyobb, mint a szigorú korlátozásokat bevezető szomszédos államokban. Svédországban 31 532 fertőzöttje és 3831 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.
Szerző