Összefogás indult a tenisz megújításáért

Publikálás dátuma
2020.05.22. 09:25

Fotó: Népszava
A Veszprém Megyei Tenisz Szövetség elnöke hat pontot tartalmazó nyílt levelet tett közzé, amellyel többek közt azt szorgalmazza, hogy az országos testület vezetősége mondjon le.
Tisztújító közgyűlés vár a Magyar Tenisz Szövetségre (MTSZ), mivel öt elnökségi tag is lemondott azt követően, hogy kiderült, hogy a szervezetnek 3,5 milliárd forintnál is nagyobb az adósságállománya. A Balatonfüredi Petőfi Sportkör és a Veszprém Megyei Tenisz Szövetség elnöke, dr. Hajba Csaba hat pontból álló nyílt levéllel állt elő, amelyben azt taglalja, hogy a magyar tenisz soha nem látott mélypontra került, amelyből csak akkor van esély kilábalni, ha a teljes tenisztársadalom összefog, és együttes erővel keresi a megoldást.
Lapunk megkereste Hajbát, aki elárulta, ugyan az ő nevével indult el az kezdeményezés, de ez nem az ő egyéni ötlete volt, mások is kérték arra, hogy ezt tegye meg.
„Nem vagyok egyedül a véleményemmel, más különben nem is álltam volna ezzel elő. Ennek a megszólításnak most az a célja, hogy kiderüljön az, hogy mit szól ehhez a tenisztársadalom. A tavaly áprilisi, budapesti közgyűlésen is szemmel látható volt, hogy van egy erős megosztottság. Volt egy kör, amely az elnökség minden kérdésére igennel felelt, illetve volt egy másik, amely kvázi ellenzékként tűnt fel. Alulról nézve mi vidékről azt látjuk, hogy az MTSZ nem a hazai teniszt képviseli, hanem egy menedzser iroda egy szűk környezetben. Mi klubvezetők ismerjük egymást, ugyanakkor sportvállalkozások is az MTSZ tagjai lehetnek, a közgyűlésen sokan voltak olyanok, akiktől fogalmunk sincs, hogy kicsodák. Szerintem nincsenek rendben a dolgok, úgy vélem, a tenisztársadalomnak nagy várakozásai vannak azzal kapcsolatban, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek” – mondta a Népszava érdeklődésére Hajba.
A kezdeményezés szerint új arcokra, új csapatra van szükség. Hajba arra kéri a tagszervezetek képviselőit, hogy vegyenek részt személyesen a tisztújító közgyűlésen, addig is e-mailben szeretne választ kapni arra, hogy egyetértenek-e az általa felállított hat ponttal, mely többek közt arról szól, hogy a jelenlegi vezetésnek le kell mondania még a közgyűlést megelőzően, vagy lemondásuk hiányában kerüljenek visszahívásra a közgyűlésen. Továbbá azt is szorgalmazza a nyílt levél, hogy az új felállásban ne kapjon szerepet olyan személy, aki a jelenlegi ciklusban megválasztott tisztségviselő volt.
„Én már korábban jeleztem, hogy akik eddig tisztséget viseltek, azoknak önként le kell mondaniuk. Richter Attila lemondásakor a tisztségviselők úgy reagáltak, hogy meglepődtek, mekkora a gond. Ha igazából tudtak róla, az komoly probléma, ha nem, akkor még nagyobb. Ha a főtitkár önjáró volt, nem figyeltek oda, hogy mit csinált, akkor az elnökség, a felügyelőbizottság nem végezte jól a munkáját. Ezért felelősséget kell vállalniuk, a következményekkel pedig számolniuk kell. Ha a klubomnál a pénzügyi beszámolómat tíz százalék ellenezné, akkor fontolgatnám a lemondásomat. A tavalyi közgyűlésen sokkal többen voltak olyanok, akik nem értettek egyet a dolgok alakulásával, a szövetség mégis óriási győzelemként értékelte a szavazás eredményét” – mondta.
A nyílt levél szerint a megválasztandó elnökségnek az első feladata a teljes pénzügyi átvilágítás és a szakmai megújulás kell, hogy legyen, nem utolsó sorban a vidéki teniszélet ujjá szervezése és felkarolása. Emellett a lehető legsürgősebben fel kell tárni az óriási adósságállomány okát és, hogy azért ki és milyen mértékben felelős.
„Nem lehet az ítéletet előre megtenni, nem szabad felelőtlenül vagdalkozni, de látjuk, hogy mekkora pénzösszeg hiányzik” – mondta a jogi végzettséggel rendelkező Hajba, aki nem tartja életszerűnek, hogy a jogi szakértők ennyi ideig tanakodnak azon, hogy elinduljon-e az ügyészségi vizsgálat.
„Hétszáz-nyolcszáz millió forintos hiányról már több mint egy éve lehet tudni, de arra sem látok választ” – teszi hozzá Hajba, aki hangsúlyozta, nem azt akarja, hogy az egyik oldal harcoljon a másikkal, hanem, hogy a tenisz kerüljön előtérbe, legyen megoldás a problémákra.
„Meg kell nézni, hogy van-e egy olyan új csapat, akit a tenisztársadalom támogatni tud, és meg kell fogalmazni egy rövid, tömör programot, amivel fel lehet lépni. Ez a következő két-három hét dolga lesz” – zárta szavait.
Szerző
Témák
tenisz

Bernd Storck lett a DAC vezetőedzője

Publikálás dátuma
2020.05.21. 19:18

Fotó: KURT DESPLENTER / AFP / BELGA PHOTO
A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya Hélder Cristovaót váltja a kispadon.
A korábbi sajtóhíreknek megfelelően Bernd Storck lett a szlovák élvonalban szereplő DAC 1904 labdarúgócsapatának vezetőedzője. A klub honlapja csütörtökön számolt be arról, hogy a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya veszi át az együttes irányítását. A német szakember Hélder Cristovaót váltja a kispadon, a portugál szakember januárban lett a csapat vezetőedzője, de mindössze öt tétmérkőzésen – négy bajnoki- és egy kupatalálkozón – irányította a sárga feketéket. Az 57 éves Bernd Storck – aki a magyar válogatottat kijuttatta a 2016-os Európa-bajnokságra, a tornán pedig a nyolcaddöntőig menetelt a csapattal – legutóbb a belga élvonalban szereplő Cercle Brugge-nél dolgozott.
Szerző

Bajba kerülhetnek az úszóklubok

Publikálás dátuma
2020.05.21. 17:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
„Sok helyen lehetetlenné fog válni a tagszervezeteink számára az edzéslátogatás, mert akár több tízmillió forintos emelkedés is várható egy-egy egyesület vízfelületbérlése kapcsán” – mondta a MÚSZ elnöke.
A járványhelyzet elmúltával komoly gondba kerülhetnek a hazai klubok a növekvő költségek miatt – véli Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, akinek információi szerint az uszodák üzemeltetői több helyen óriási mértékű áremelésbe kezdenek a korlátozó intézkedések feloldása után.
„Sok helyen lehetetlenné fog válni a tagszervezeteink számára az edzéslátogatás, mert akár több tízmillió forintos emelkedés is várható egy-egy egyesület vízfelületbérlése kapcsán” – mondta az M1-nek a sportvezető. Hozzátette, keresik a megoldást, aminek részeként mintegy 150 polgármesternek és üzemeltetőnek küldtek levelet.
„Az uszodák üzemeltetési költsége igen magas, így bizonyos mértékű áremelést el tudok fogadni, de az elmúlt években, évtizedekben nem ilyen berendezkedés volt. Azon kell a sportirányítással is egyeztetve dolgoznunk, miként tudjuk megkönnyíteni vagy kompenzálni az egyesületeket, hogy azok folytatni tudják a munkát” – fogalmazott az elnök.
Hozzátette, a MÚSZ tervei között szerepel magyarországi pénzdíjas versenyek rendezése, illetve ősszel szeretnének felnőtt és korosztályos országos bajnokságokat is tartani, hogy legyen cél a versenyzők előtt. Wladár azt is elmondta, hogy mivel az idei felkészülési feltételek nem azonosak – vannak, akik 8-10 hete nem láttak vizet – már készül a támogatási rendszer átdolgozása: eszerint a jövő évre szánt 600 millió forintos támogatás elosztásánál a 2020-as helyett a 2019-es eredményeket vennék figyelembe, mert nem szeretnék, hogy bizonyos tagszervezetek igazságtalanul kerüljenek előnybe vagy hátrányba.
Szerző