Kína törvénnyel korlátozná az ellenzéki tevékenységet Hongkongban

Publikálás dátuma
2020.05.21. 20:50

Fotó: Miguel Candela Poblacion / AFP / Anadolu Agency
Ismét tüntetések szerveződnek.
Olyan jogszabályt terjesztenek a kínai törvényhozás elé, amely a nemzetbiztonság védelmére hivatkozva tovább korlátozná az ellenzéki tevékenységet Hongkongban – jelentette több nyugati hírügynökség csütörtökön. Pénteken nyitják meg a legfelsőbb törvényhozó hatalomnak számító Országos Népi Gyűlés éves ülésszakát, és a hivatalos tájékoztatás szerint napirendre vették azon törvénymódosítást is, amelynek célja „a jogrendszer és a végrehajtási mechanizmusok javítása a Hongkong Különleges Igazgatású Területen”. A South China Morning Post című hongkongi újság arról számolt be, hogy
a jogszabály betiltana „mindenfajta lázadó, felforgató és elszakadást célzó tevékenységet, illetve külföldi beavatkozást”.

Mint írták, a szóban forgó törvény fordulópontot jelenthet a Kína legszabadabb és legnemzetközibb területének számító város számára, s újabb tüntetéseket válthat ki. Helyi tudósítások szerint
több tiltakozás is szerveződik csütörtök estére, egy bevásárlóközpontban pedig emberek tucatjai skandáltak demokráciapárti jelszavakat, miközben farkasszemet néztek a kivezényelt rohamrendőrökkel.

Sokan attól tartanak, hogy Peking keresztül fog vinni egy olyan jogszabályt is, amelynek alapján a központi kormány megkerülhetné a hongkongi törvényhozást. A koronavírus megjelenése háttérbe szorította a tavaly kibontakozott, hónapokon át tartó kormányellenes tüntetéshullámot Hongkongban, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A hétmillió lakosú Hongkong – amely korábban brit koronagyarmat volt – 1997-ben került vissza Kínához, s az „egy ország, két rendszer” elve alapján ötven éven át széleskörű autonómiát élvez. A helyiek szerint ezek a jogkörök kerültek veszélybe, mert Peking igyekszik egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonni a várost.
Szerző
Témák
Kína tüntetés

Karantén nélküli határátlépés: Ausztriából tesztigazolás kell, egy napra Szlovákiából még az sem

Publikálás dátuma
2020.05.21. 19:59

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tovább enyhül a magyar járványügyi szigor a szomszédos országok állampolgárai előtt is.
Péntektől beléphetnek az Osztrák Köztársaság területéről Magyarországra azok az osztrák állampolgárok, akik négy napnál nem régebbi okirattal igazolni tudják, hogy szervezetükben aktuálisan nincs jelen a Sars-CoV-2 koronavírus. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet ugyanakkor előírásokat is tartalmaz az Ausztria felől Magyarország területére belépett osztrák, illetve magyar állampolgárok számára. – Aki a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el és haladéktalanul értesítenie kell telefonon a járványügyi hatóságot – tartalmazza a kormányrendelet. Mindez vonatkozik arra is, aki az Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam polgáraként Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és ezt tartózkodási kártyával igazolja. A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban határátlépőkre.  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán jelezte azt is, hogy Szlovákiához hasonlóan Magyarország is jelentős könnyítéseket vezet be északi szomszédunktól érkezők számára. A szlovák kormány már csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhassanak a szomszédos országokba, így hazánkba is, legfeljebb egy napra. Péntektől ugyanezt a szabályt vezettük be a szlovák állampolgárok számára mi is.
Így lehetővé válik, hogy a magyar-szlovák határ mentén élő családok és közösségek tagjai újra találkozhassanak egymással.

Szijjártó Péter emlékeztetett: tekintettel a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra, a teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázóknak már korábban lehetővé tették a határátlépést. Szerinte „Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia is kifejezetten sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, alacsonyan tudta tartani a fertőzöttek számát”.
Illusztráció - a képen a Mária Valéria híd látható
Fotó: Kállai Márton
Szerző
Frissítve: 2020.05.21. 23:15

A járvány miatt kiengedték a börtönből Trump egykori ügyvédjét

Publikálás dátuma
2020.05.21. 19:25
Michael Cohen
Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
Michael Cohen büntetése többi részét házi őrizetben tölti le.
A koronavírus-járvány miatt szabadon bocsátották csütörtökön a börtönből Michael Cohent, Trump egykori ügyvédjét, akinek büntetése többi részét házi őrizetben kell letöltenie. Az 53 éves ügyvédet 2018-ban ítélték háromévi börtönbüntetésre adócsalás, a kongresszus előtt tett hamis tanúzás, a kampányfinanszírozási törvény megsértése miatt. Abban a New York állam északnyugati részén lévő börtönben, ahol Cohen a büntetését töltötte, több börtönőrt és elítéltet diagnosztizáltak az új típusú koronavírussal. Roger Adler, Cohen ügyvédje ezért már április közepén kérelmezte védence házi őrizetbe helyezését, hangsúlyozva, hogy Cohennak tüdőproblémái vannak, ezért különösen érzékeny lehet a vírusra. Cohen korábban több mint egy évtizeden keresztül dolgozott Donald Trump vállalatánál, s az amerikai sajtóban gyakran úgy emlegették, mint aki „elrendezte” akkori üzletemberi ügyeit. Később szembe fordult a már elnökké választott Trummpal, és azt vallotta, hogy a 2016-os választási kampány pénzéből fizetett ki két nőt – egy pornószínésznőt és egy modellt – azért, hogy hallgasson Trumppal folytatott korábbi viszonyáról. Az amerikai büntetésvégrehajtási intézményeket a koronavírus-járvány gócpontjaiként tartják számon. A The New York Times című lap szerint a járvány kezdetétől május közepéig több mint 2500 elítéltet – köztük erőszakos bűncselekményeket elkövetők egész sorát – bocsátották szabadon, vagy helyezték házi őrizetbe a járványra hivatkozva. Egyes tagállamokban, mint például Marylandben, a börtönökben megkezdték a kötelező vírusteszteket elítélteken és börtönőrökön egyaránt. 
Szerző