A kormány sem dobja vissza a 100 milliárd eurós mentőhitelt

Publikálás dátuma
2020.05.23. 10:20
Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminisztert (jobbra) bízta meg az uniós hitelprogramhoz való csatlakozás feladataival
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI
Magyarország is igényelni fogja az EU munkahelymentő kölcsönét.
Hitelszerződést köt a magyar kormány és az Európai Bizottság (EB) a munkahelyeket védő SURE programban való részvételről, melyben a magyar fél garanciát vállal a tagállami kötelezettségek teljesítésére. 
Erre Orbán Viktor adott felhatalmazást Varga Mihály pénzügyminiszternek – derül ki a pénteki Magyar Közlönyben publikált kormányhatározatból. Vargának most ki kell jelölnie azt a személyt, aki a magyar állam nevében aláírja a megállapodást.
Bár a szűkszavú határozat ezt nem részletezi, a döntés azt jelenti, hogy 
a kormány is igényelné az unió által kínált százmilliárd eurós kölcsönt – és nem mellesleg, együttműködik a propagandában nap mint nap Soros-szervezetnek titulált EB-vel.

A Bizottság már április 2-án javasolta a SURE elnevezésű, 100 milliárd eurós szolidaritási eszköz létrehozását, amivel a mezőgazdasági szektorban dolgozók és a halászok munkahelyeit lehetne megvédeni; a forrásból a rövidített munkaidőre való átállás terheit is lehet finanszírozni, emellett igényelhető a felfüggesztett, de fel nem számolt munkahelyek megőrzésére is. Mint a Napi.hu megírta, az Európa Unió Tanácsa kedden bólintott rá a SURE-kölcsön kibocsátására, vagyis a kormány vihargyorsan, napokon belül bejelentette igényét az uniós hitelre.
Szerző

Magyarországra is érkezett a szalmonellás lengyel csirkemájból

Publikálás dátuma
2020.05.23. 10:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hatósági intézkedés folyamatban van.
Hazánkba is jutott a szalmonellával fertőzött lengyel baromfiáruból, a hatóság azonban az európai uniós riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkező jelzést követően azonnal megtette a szükséges intézkedéseket – írja a Magyar Nemzet. A lap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) megtudta: a közelmúltban a litván hatóság tett RASFF-bejelentést, miszerint lengyel fagyasztott csirkecombban szalmonellát mutattak ki. A bejelentést kiterjesztették az ugyanattól a gyártótól származó fagyasztott csirkemájra is. Kiderült, hogy ez utóbbiból mintegy 800 kilogramm érkezett két magyar kereskedőhöz, a termékek esetében a hatósági intézkedés folyamatban van. Korábban a Szlovák Baromfitartók Uniója figyelmeztette a fogyasztókat arra, hogy április végén szintén szalmonellafertőzöttség miatt négy lengyel csirketerméket vontak ki a forgalomból az országban.
Szerző

Hivatalosan elismerték: Mészáros Lőrinc cége szennyezett

Publikálás dátuma
2020.05.23. 07:50

Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace
A felcsúti csodamágnás tulajdonában lévő visontai keményítőgyár, a Viresol felelős a tavaly novemberi, hatalmas bűzzel kísért vízszennyezésért - ismerte el hosszú hatósági ködösítés után a DK-s Vadai Ágnes kérdésére most Nagy István agrárminiszter.
Bűz A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyszíni ellenőrzések alapján a területi hatóságnál kezdeményezte a Viresol Kft. környezetvédelmi felülvizsgálatát - közölte a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére Nagy István agrárminiszter. Ennek során vízvédelmi, hulladékgazdálkodási és levegőtisztaság-védelmi szempontból kell áttekinteni a társaság tevékenységét. Az anyag benyújtási határideje 2020. szeptember 30. Hivatalosan most ismerte el először állami szereplő, hogy a kormányfői strómannak tartott Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréhez tartozó, Viresol nevű visontai keményítőgyárat a hatóság felelősnek találta a térségben tapasztalt tavaly novemberi, orrfacsaró bűzzel kísért vízszennyezés kapcsán. Magát a szennyezést,  amúgy a Mátrai Erőmű telephelyén lévő Őzse-völgyi víztározóban észlelték először, így az erőmű munkatársai a feltárásban és elhárításban is részt vettek. A gyanú már az első pillanatban a tavaly átadott, szintén a telephelyen üzemelő Viresolra terelődött. A novemberihez hasonló szennyezések is azóta szaporodtak meg a környéken. A Mészáros-cég ugyanakkor perrel fenyegetőzve hárított. Tovább bonyolította a szálakat, hogy akkor még a Mátrai Erőmű is a felcsúti csodamilliárdos áttételes tulajdonának számított. Ám az erőművet azóta az állam megvette. A környékbeli településeket hetekig beterítő orrfacsaró bűz, illetve a környékbeli patakokban is megjelenő szennyezés ügyét a hatóságok is úgy kerülgetik, mint valami méhkast. Miközben az Átlátszó.hu április végén megszellőztette a katasztrófavédelem Viresolt elmeszelő első fokú határozatát, annak létét mindeddig sem a hatóság, sem - Szél Bernadett független képviselő írásbeli megkeresésére - a felette álló Pintér Sándor belügyminiszter nem erősítette meg. A tárcavezető május közepi kitérő válaszában - cégnevek említése nélkül - arra hivatkozik, hogy az első fokú határozatot megfellebbezték, ami így nem nyilvános. Egy július végi, hasonló eset miatt ugyanakkor a hvg.hu januári beszámolója szerint a katasztrófavédők még a Mátrai Erőművet büntették meg. A megszellőztetett első fokú határozat szerint a Viresolnak saját telephelyén kellene megtisztítania a nála keletkező, szennyezett vizet és meg kell akadályoznia, hogy az az Őzse-völgyi tározóba jusson. Nagy István ennek kapcsán rögzíti: a tározóból a szennyezett vizet novemberben leeresztették, az jelenleg üres.
Szerző