Tóth Bertalan: A járvány után is fenn kell maradnia az idősek iránti figyelemnek

Publikálás dátuma
2020.05.23. 12:12

Fotó: Béres Márton / Népszava
„Szüleink, nagyszüleink sokkal több megbecsülést érdemelnek, mint amit most kapnak a jelenlegi kormánytól” – fogalmazott az MSZP elnöke.
„Ez az elmúlt néhány hét is megmutatta, hogy mennyire oda kell figyelni az idős emberekre. A járványhelyzet elmúltával, ennek a figyelemnek fenn kell maradnia. Továbbra is segíteni kell őket. Tisztességes nyugdíjjal, megfelelő egészségügyi ellátást és megfizethető közszolgáltatásokat kell biztosítani számukra” – mondta Tóth Bertalan.  Az MSZP elnöke, aki az elmúlt hetekben önkéntesként segített Pécsen időseknek, a Facebook-oldalán közzétett videójában közölte: a PAPI program keretében élelmiszert, gyógyszert vásároltak, postai csekkeket fizettek be. Hozzátette, hogy ezalatt számtalan élethelyzettel találkozott. „Voltak olyanok is, akik arról panaszkodtak, hogy gyermekük, unokájuk külföldre kényszerült, ott kell munkát vállalniuk. És jónéhányan megérezték azt is, hogy egyik hétről a másikra 500-1000 forinttal került többe ugyanaz a bevásárlás, amelyet korábban elvégeztünk számukra. Pedig a kisnyugdíjasoknak minden forint számít”. Tóth Bertalan kiemelte: „szüleink, nagyszüleink sokkal több megbecsülést érdemelnek, mint amit most kapnak a jelenlegi kormánytól, pedig rengeteget dolgoztak. Két kezükkel ők építették fel az országot, nélkülük mi sem lennénk.”
Szerző

Hétfőn nyitnak a BKK ügyfélközpontjai

Publikálás dátuma
2020.05.23. 11:26

Fotó: Népszava
Kötelező lesz az orr és a száj eltakarása a 6 évnél idősebbek számára, az értékesítőhelyeken csak a nyitott pultok számával megegyező számú ügyfél tartózkodhat bent egyszerre, és biztosítják ügyfeleik számára a kézfertőtlenítőszer használatát a bejáratnál.
Hétfőtől újra fogadják az ügyfeleket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ügyfélközpontjai és központi ügyfélszolgálata – közölte a társaság szombaton az MTI-vel. A közleményben azt írták, a központi ügyfélszolgálat változatlan nyitvatartással, míg az ügyfélközpontok reggel hét és este hét óra közötti üzemelnek, figyelembe véve a közösségi közlekedésben még mindig tapasztalható jelentős forgalomcsökkenést. A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren található két ügyfélszolgálati pont továbbra is zárva tart, újbóli megnyitásuk a reptéri forgalom indulásától függ. A BKK kiemelte, hogy fokozott figyelmet fordít a járványügyi ajánlások betartására, ennek megfelelően az ügyfélközpontokban kötelező az orr és a száj eltakarása a 6 évnél idősebbek számára, az értékesítőhelyeken csak a nyitott pultok számával megegyező számú ügyfél tartózkodhat bent egyszerre, és biztosítják ügyfeleik számára a kézfertőtlenítőszer használatát a bejáratnál. A tájékoztatás szerint a március 12-e után pótdíjjal sújtott utasoknak az ügyfélközpontok újranyitásától számított 5 munkanapon belül van lehetőségük arra, hogy utólag bemutassák bérletüket, tehát május 29-ig. A BKK arra kéri ügyfeleit, hogy csak a személyes ügyintézést igénylő ügyekben keressék fel ügyfélközpontjait és a központi ügyfélszolgálatot.
Szerző
Témák
BKK Budapest

A járvány miatt elsősegélyvizsga-igazolás sem kell a jogosítványhoz

Publikálás dátuma
2020.05.23. 09:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A veszélyhelyzet idejére nem kérik a tanfolyam elvégzését igazoló dokumentumot.
Az elsősegély-vizsgáztatás is kockázatos lehet járványügyi szempontból – valószínűleg emiatt döntött úgy a kormány, hogy veszélyhelyzet alatt nem kötik a vizsgapapír bemutatásához a jogosítvány kiadását.
A csütörtöki Magyar Közlönyben publikált rendelet szerint „ járművezetésre jogosító okmányt – a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 13.  §-ától eltérően – az  elsősegélynyújtási ismeretek megszerzéséről vagy annak megszerzése alóli mentességről szóló igazolás nélkül ki kell adni.” 
A rendelet a kihirdetése utáni 15. napon, vagyis június 6-án lép hatályba, és azt a kormány által elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséig meghosszabbíthatják.
Szerző
Frissítve: 2020.05.23. 13:19