Hétfőn nyitnak a BKK ügyfélközpontjai

Publikálás dátuma
2020.05.23. 11:26

Fotó: Népszava
Kötelező lesz az orr és a száj eltakarása a 6 évnél idősebbek számára, az értékesítőhelyeken csak a nyitott pultok számával megegyező számú ügyfél tartózkodhat bent egyszerre, és biztosítják ügyfeleik számára a kézfertőtlenítőszer használatát a bejáratnál.
Hétfőtől újra fogadják az ügyfeleket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ügyfélközpontjai és központi ügyfélszolgálata – közölte a társaság szombaton az MTI-vel. A közleményben azt írták, a központi ügyfélszolgálat változatlan nyitvatartással, míg az ügyfélközpontok reggel hét és este hét óra közötti üzemelnek, figyelembe véve a közösségi közlekedésben még mindig tapasztalható jelentős forgalomcsökkenést. A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren található két ügyfélszolgálati pont továbbra is zárva tart, újbóli megnyitásuk a reptéri forgalom indulásától függ. A BKK kiemelte, hogy fokozott figyelmet fordít a járványügyi ajánlások betartására, ennek megfelelően az ügyfélközpontokban kötelező az orr és a száj eltakarása a 6 évnél idősebbek számára, az értékesítőhelyeken csak a nyitott pultok számával megegyező számú ügyfél tartózkodhat bent egyszerre, és biztosítják ügyfeleik számára a kézfertőtlenítőszer használatát a bejáratnál. A tájékoztatás szerint a március 12-e után pótdíjjal sújtott utasoknak az ügyfélközpontok újranyitásától számított 5 munkanapon belül van lehetőségük arra, hogy utólag bemutassák bérletüket, tehát május 29-ig. A BKK arra kéri ügyfeleit, hogy csak a személyes ügyintézést igénylő ügyekben keressék fel ügyfélközpontjait és a központi ügyfélszolgálatot.
Szerző
Témák
BKK Budapest

A járvány miatt elsősegélyvizsga-igazolás sem kell a jogosítványhoz

Publikálás dátuma
2020.05.23. 09:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A veszélyhelyzet idejére nem kérik a tanfolyam elvégzését igazoló dokumentumot.
Az elsősegély-vizsgáztatás is kockázatos lehet járványügyi szempontból – valószínűleg emiatt döntött úgy a kormány, hogy veszélyhelyzet alatt nem kötik a vizsgapapír bemutatásához a jogosítvány kiadását.
A csütörtöki Magyar Közlönyben publikált rendelet szerint „ járművezetésre jogosító okmányt – a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 13.  §-ától eltérően – az  elsősegélynyújtási ismeretek megszerzéséről vagy annak megszerzése alóli mentességről szóló igazolás nélkül ki kell adni.” 
A rendelet a kihirdetése utáni 15. napon, vagyis június 6-án lép hatályba, és azt a kormány által elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséig meghosszabbíthatják.
Szerző
Frissítve: 2020.05.23. 13:19

Nyitnak az iskolák, de csak gyermekfelügyeletet vállalnak – Megjelentek a részletek

Publikálás dátuma
2020.05.23. 08:45

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A tanítás továbbra is online zajlik, a napköziben és a szakkörös foglalkozásokon viszont már várják a diákokat. A szakiskolákban már megtarthatják az órákat.
Megjelentek a Magyar Közlönyben az iskolák működési rendjéről szóló részletek. A rendelet legfontosabb szabályait a 24.hu foglalta össze. • 2020. június 2. és 2020. június 15. között továbbra is tantermen kívüli, digitális munkarend szerint működnek azzal, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend tapasztalatai alapján egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás szervezhető a tanulók felzárkóztatása céljából. • 2020. június 2. és 2020. június 26. között minden általános és középfokú iskola megszervezi a tanulók felügyeletét. A felügyelet keretében napközi, szakkör, sportfoglalkozás, egyéni vagy csoportos felzárkóztató foglalkozás, fejlesztőfoglalkozás, egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő foglalkozás tartható. • Ha a tanuló a lakóhelyétől eltérő településen jár iskolába, és a saját intézményében nem tud tanulófelügyeletben részt venni, felügyeletének ellátását a lakóhelye szerinti településen működő iskola nem tagadhatja meg. • Az iskolákban 2020. június 26-áig az intézményi gyermekétkeztetést a tanítási év szabályai szerint kell biztosítani. A felügyeletet igénybe nem vevő tanulók számára a szünidei gyermekétkeztetést a tanítási szünetre vonatkozó szabályok szerint kell biztosítani.  A szakképzést folytató iskolák  viszont 2020. június 2-ától a veszélyhelyzet előtt alkalmazott nappali vagy esti munkarendben, vagy tantermen kívüli, digitális munkarendben egyaránt működhetnek az iskola vezetőjének döntése szerint – azaz, a szakiskolákban már a tanév végéig is megtarthatják az órákat. 
Szerző
Frissítve: 2020.05.23. 11:31