Előfizetés

Orbán azt mondta, megtartja Káslert, az említett miniszter pedig egy jót mikulásozott

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 15:48

Fotó: Jani Martin / Népszava
A miniszterelnök és az egészségügyért felelős minisztere csak az ellenzék felelősségéről beszélt. Az operatív törzs már őszre készül.
Elsőként Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere hívta össze azt a testületet, amely eldöntötte, hogy a koronavírus-járvány ellen védekezni kell, ezért mindenki köszönettel tartozik neki – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti azonnali kérdések óráján. Sőt, egy ellenzéki kérdés kapcsán azt is deklarálta: "aki itt jól dolgozik, azt megtartjuk." Szabó Tímea (Párbeszéd) arra volt kíváncsi, hogy 2022-ig marad-e a posztján Kásler Miklós, ám ezt a kérdést a kormányfő azzal hárította el, hogy arról a tárcavezetőt kell kérdezni nem őt. Ugyancsak nem reagált arra, hogy az egészségügyért felelős Káslert felelősségre kellene vonni. Szabó Tímea ezt azzal indokolta, hogy a miniszter utasítására feleslegesen kiürített 32 ezer kórházi ágyból hazaküldött súlyos betegek közül többen haltak meg, mint ahányan a járványban. Azt is felvetette, az egészségügyi dolgozók sokáig megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgoztak.
„Ha az ellenzékre hallgattunk volna, amely szerint ez egy relatíve ártalmatlan, olcsó járvány, akkor többen haltak volna meg Magyarországon”

– csapott vissza Orbán Viktor.

  Továbbá leszögezte: folytatják az operatív törzs munkáját, és bár benyújtják a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot, a készültséget fenntartják, mert senki nem tudja, ősszel visszatér-e a járvány.   Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) is Kásler felelősségét firtatta, és a magyar egészségügy látleletének nevezte a 33 éves, két kiskorú gyermekét árván hagyott esztergomi nő esetét, amelyről a Népszava is beszámolt. Az ellenzéki politikus szerint a nő azért halt meg, mert nem kapott megfelelő ellátást, miközben a  kormány hónapok óta háborúsdit játszik. Kásler Miklós szerint ő maga egész életében emberi életeket mentett, de „soha nem csinált emberi tragédiákból politikai előnyt, főleg nem heccet”. – A fiatal nő halála miatt még május 12-én indult vizsgálat, amelyről – bár nem ért véget – úgy látom, nincs összefüggés a járvány miatt elrendelt központi intézkedések és a haláleset között – mondta Kásler.
„Úgy látszik, hogy az ellenzék ezen a napon Kásler-napot tartott, de születésnapom március 1., névnapom pedig Mikulás”.

– viccelődött a tragédiával összefüggésben a miniszter.

Egyébként hétfőn a fideszes Dunai Mónika a Pesti úti idősotthonban a fertőzöttek és elhunytak nagy száma miatt miatt érdeklődött Kásler Miklósnál,  Karácsony Gergely főpolgármester felelősségét emlegetve. A tárcavezető így kontrázott: „Ebben a helyzetben, amikor példátlan nemzeti összefogás alakult ki, vannak, akik megfeledkeznek a feladataikról és hagyják veszni a magyar embereket.”

A szétszaggatott szociális hálóról és a lerohadó egészségügyről a kormányfőnek a törpejárás jutott eszébe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.25. 15:29

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A viszonylag szolid járvány azért jár ilyen súlyos következményekkel, amit a Fidesz az utóbbi tíz évben csinált, mondta Tóth bertalan.
Ez a járvány reflektorfénybe helyezte a Fidesz elmúlt tízéves kormányzásának súlyos hibáit. A kormány szétszakította a szociális hálót, 500 ezer gyermek éhezik, 3 millióan küszködnek a létminimum alatt és több százezer nyugdíjas él szegénységben, miközben tíz éve nem emelkedett a családi pótlék vagy a minimálnyugdíj összege - deklarálta a parlamentben Tóth Bertalan, hogy a járvány következményei épp a kormány csapnivaló politikája miatt ilyen súlyosak.
Az MSZP elnöke szerint így újra kell szőni a szociális hálót, ahogy a katasztrofális helyzetben lévő egészségügyet is újra kell  építeni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy járványhelyzetben az ápolók 20-30 százalékkal kevesebbet keresnek, mert nem tudnak mellékállást vállalni. Hát miért nem keresnek  annyit, hogy ne szoruljanak rá a másodállásra, kérdezte a szocialista politikus. Aki szerint a Magyar Orvosi Kamara javaslata alapján meg kell emelni az egészségügyi dolgozók bérét, és létre kell hozni egy önálló egészségügyi minisztériumot, felelős vezetővel, hiszen ez a csúcsminisztériumi rendszer megbukott, Kásler Miklós pedig teljesen alkalmatlan.
Ami pedig az állásukat vesztőket illeti, Tóth Bertalan úgy véli: hiba, hogy a kormány elsősorban közmunkában gondolkodik, hiszen adódik a lehetőség például egy zöld beruházásra, az önkormányzatokon keresztül épületszigetelési és bérlakás-építési  programot lehet menedzselni, így teremtve sok-sok munkahelyet.  
Csakhogy az ellenzék szerint a kormány képtelen kezelni a munkaerőpiaci válságot. Jakab Péter szerint azért, mert nem rendelkezik gyakorlati tapasztalattal. Ha rendelkezne, akkor tudná, hogy a közmunkát nem lehet sikernek nevezni. A Jobik elnöke szerint az jelentene igazi segítséget, ha az állam átvállalná a bajba jutott dolgozók bérének 80 százalékát, a multiknál kikényszerítené az elbocsátási moratórium kihirdetését, és megemelné az álláskeresési járadék idejét és összegét. : 
Orbán Viktor szerint igenis sikertörténetet ír a kormány eddig 1 millió 62 ezer ember részesült kormányzati támogatásban, ami magában foglalja a pénzbeli támogatásokat, az újonnan megnyitott diákhitelt, a munkahelymegőrző támogatást, az adó- és járulékkedvezményeket, a támogatott képzést és munkahelyteremtést. Ezek együtt 2100 milliárd forint forrást hagytak a gazdaságban. A kormányfő által felsoroltak persze csak részben érintik az állások megmaradását vagy megszűnését. Amikor arról volt szó, hogy hány munkahelyet sikerült megmenteni, a miniszterelnök egy sokkal kisebb számot mondott, miszerint  a munkahelyvédelmi bértámogatást 7566 vállalat vette igénybe, ami 119 914 munkavállalónak jelent többletbért. A kutatás-fejlesztésben dolgozóknak meghirdetett bértámogatást 574 cég igényelte, és több mint 10 ezer munkavállalót érint.
Jakab Péter viszontválaszában erre azt mondta: miközben Orbán Viktor "itt azt hazudja", hogy mindenkinek lesz munkája, közben Brüsszelnek elismeri, hogy több százezer magyar lesz, akinek még jövőre sem lesz állása. Eközben pedig a kormányfő munkahelyteremtő programot indít Mongóliában, Kirgizisztánban, és "36 milliárdot költünk határon túli gazdaságfejlesztő programokra". Orbán Viktor az érdemi állításokra nem reagált, inkább arról beszélt, hogy milyen a Jobbik helyezete az ő szemszögéből: "önök ma már zsugorülésben vannak, és nehéz eldönteni, mi zsugorodik jobban, a frakció, az önök támogatottsága vagy az önök logója. Ezért váltotta fel a régi, daliás idők menetelését a jobbikos törpejárás".

Orbán egy lottós viccel és egy korábbi pénz újbóli beígérésével le is tudta a szükséget szenvedőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.25. 14:53
Harangozó Tamás
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Kiedeült, mikor jutnak hozzá az egészségügyi dolgozók a pluszjuttatáshoz, ami részben csak kármentésre elég, hiszen sokuk jövedelme csökkent a járvány alatt.
Másfél hónapja már megígérte a félmillió forintos pluszjuttatást a miniszterelnök, de csak most mondta ki, hogy mikor számíthatnak az érintettek erre a pénzre. Július elsejével fizetik Orbán Viktor szíves parlamenti közlése szerint. A kormányfő akkor állt elő a dátummal, amikor Harangozó Tamás arról faggatta, hogy mit üzen a munkájukat vesztőknek, és azoknak, akiknek csökkent a fizetése, miközben a Budapest-Belgrád vasútfejlesztésre 800 milliárd forintot szavazott meg a kabinet, viszont a járvány legsúlyosabb hónapjában, áprilisban mindössze 600 millió forintot fizetett ki az állam néhány száz cégnek segítségül. 
Az MSZP-s politikus már csak azért is kiváncsi volt a kormányfő válaszára, hiszen a Szent János Kórház Covid-osztályán az ápolók az áprilisi munkájuk után kevesebb fizetést kaptak, mint előtte, és a katonáktól is elvették a plusz juttatások többségét. Mit üzen nekik és a 330 ezer munkanélkülinek? - nyomatékosított Harangozó Tamás? Orbán Viktor azt üzente, amit már egyszer megígért: július 1-jével fizetik ki az 500 ezer forintos plusz juttatást az egészségügyi dolgozóknak (még egyszer: csak a dátum a novum). Akik pedig elveszítik a munkahelyüket, forduljanak a kormányhoz, mindenkinek adnak munkát - közölte. Hogy mit, arról a miniszterelnök nem beszélt, de abból, hogy a közmunkás-keretet a kormány megemelte 100 ezer fővel, illetve a honvédség létrehozott 3 ezer állást, azért lehet következtetni a munka milyenségére.  Harangozó Tamás szerint a kormány megmenthette volna a munkahelyeket, de két hónapig mindenkit magára hagyott. Ami jól ment, az a 35 százalékos fizetésemelés az államtitkároknak - fogalmazott. A miniszterelnök viszonválaszában a magyar járványút hatékonyságát ecsetelte, no meg a kormányét. "Nem lottón nyertük a sikeres védekezést, az egész ország, ideértve a kormányt is, jól tette a dolgát" - jelentette ki.