Harangozó Tamás;egészségügyi dolgozók;koronavírus;

2020-05-25 14:53:32

Orbán egy lottós viccel és egy korábbi pénz újbóli beígérésével le is tudta a szükséget szenvedőket

Kiedeült, mikor jutnak hozzá az egészségügyi dolgozók a pluszjuttatáshoz, ami részben csak kármentésre elég, hiszen sokuk jövedelme csökkent a járvány alatt.

Másfél hónapja már megígérte a félmillió forintos pluszjuttatást a miniszterelnök, de csak most mondta ki, hogy mikor számíthatnak az érintettek erre a pénzre. Július elsejével fizetik Orbán Viktor szíves parlamenti közlése szerint.

A kormányfő akkor állt elő a dátummal, amikor Harangozó Tamás arról faggatta, hogy mit üzen a munkájukat vesztőknek, és azoknak, akiknek csökkent a fizetése, miközben a Budapest-Belgrád vasútfejlesztésre 800 milliárd forintot szavazott meg a kabinet, viszont a járvány legsúlyosabb hónapjában, áprilisban mindössze 600 millió forintot fizetett ki az állam néhány száz cégnek segítségül. 

Az MSZP-s politikus már csak azért is kiváncsi volt a kormányfő válaszára, hiszen a Szent János Kórház Covid-osztályán az ápolók az áprilisi munkájuk után kevesebb fizetést kaptak, mint előtte, és a katonáktól is elvették a plusz juttatások többségét. Mit üzen nekik és a 330 ezer munkanélkülinek? - nyomatékosított Harangozó Tamás?

Orbán Viktor azt üzente, amit már egyszer megígért: július 1-jével fizetik ki az 500 ezer forintos plusz juttatást az egészségügyi dolgozóknak (még egyszer: csak a dátum a novum). Akik pedig elveszítik a munkahelyüket, forduljanak a kormányhoz, mindenkinek adnak munkát - közölte. Hogy mit, arról a miniszterelnök nem beszélt, de abból, hogy a közmunkás-keretet a kormány megemelte 100 ezer fővel, illetve a honvédség létrehozott 3 ezer állást, azért lehet következtetni a munka milyenségére.

 Harangozó Tamás szerint a kormány megmenthette volna a munkahelyeket, de két hónapig mindenkit magára hagyott. Ami jól ment, az a 35 százalékos fizetésemelés az államtitkároknak - fogalmazott.

A miniszterelnök viszonválaszában a magyar járványút hatékonyságát ecsetelte, no meg a kormányét. "Nem lottón nyertük a sikeres védekezést, az egész ország, ideértve a kormányt is, jól tette a dolgát" - jelentette ki.