Előfizetés

Már nem kellenek a segédmunkások

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.05.25. 17:28

A késedelmes fizetések miatt 250-280 milliárdra emelkedhet év végére a lánctartozások összege az építőiparban.
Az építőipari vállalkozások által kiállított számlák negyedét, ötödét nem fizetik ki határidőre, a követelések 6-7 százaléka pedig tartósan vita tárgyát képezi. Ha ez a helyzet továbbra is fennmarad, az év végére az építőipari lánctartozások összege elérheti a 250–280 milliárd forintot – hívta fel a figyelmet az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a cégek visszajelzései alapján. A befogadott számlákat az állami és önkormányzati megrendelések esetében is egyre többször fizetik ki késedelmesen, ami komoly gondot jelent a vállalkozásoknak, az ÉVOSZ ezért továbbra is szorgalmazza az Államkincstár gyorsított kifizetéseit. Koji László, a szakszövetség elnöke arról is beszámolt: a járvánnyal összefüggő, vírusos megbetegedések május második felében sem történtek az építőiparban, a tervezői, kivitelezési munkákat ilyesmi nem akadályozta. Az építőipar teljesítőképessége is adott: a tervezői, kivitelezési, háttéripari, beszállítói kapacitás rendelkezésre áll. Az idén az ágazat így 4500 – 5000 milliárd forint nagyságrendben tudna teljesíteni – ha lennének folyamatos megrendelések. Csakhogy nincsenek: jelenleg éppen az új projektek előkészítésének lelassulása, az új szerződések csökkenése okozza a legnagyobb gondot. Tavaly májushoz képest így már 20 százalékkal csökkent az építőipar megrendelésállománya. Számos, már előkészített projekt nem indul el, a legnagyobb mértékben a települési önkormányzatok megrendelései estek vissza. Emiatt mintegy 6 százalékkal maradhat el az év első öt hónapjának építőipari teljesítménye a tavalyitól. Júniustól várhatóan egyre több tervező és kivitelező cégnek kell a fentiekhez igazítania kapacitását, ami nagyobb mértékű létszámleépítést hozhat az ágazatban.  Az álláskeresők száma már most növekszik az építőiparban, ám a betanított munkások, szakmunkások és mérnökök más vállalkozásoknál még találnak munkát. A segédmunkásokra viszont egyre kisebb az igény. A lakásépítő cégek a kijárási korlátozások megszűnésével sem számítanak rövidtávon az építési piac élénkülésére, és az ÉVOSZ is inkább a lakásfelújítások, karbantartási munkák növekedésével számol. Ennek kapcsán a szakszövetség rámutatott: miután megszületett a döntés, hogy az idei tanév távoktatásban fejeződik be, a nyári felújítási, karbantartási munkákat azonnal, május végétől meg lehet kezdeni. Az ÉVOSZ ezért szorgalmazza többek között egy nyári iskolai rekonstrukciós pályázati program elindítását, amely főként a mikró- és kisvállalkozások számára biztosíthatna munkát. Javasolják továbbá azt is, hogy a kormány gyorsítsa fel a megvalósítani tervezett létesítmények előkészítését és lebonyolítását.     

Bíróság: a Volkswagennek fizetnie kell azoknak, akik a dízelbotrányban érintett modellekből vásároltak

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 14:01
Scrap yar
Fotó: Marcel Kusch / AFP
A német szövetségi legfelső bíróság döntése precedens értékű.
A Volkswagennek fizetnie kell azoknak, akik a társaság dízelbotrányában érintett automodelljeiből vásároltak – így határozott egy ügyfél keresete alapján a német szövetségi legfelső bíróság (BGH) hétfőn. A keresetet egy német férfi nyújtotta be, aki 2014-ben vásárolt egy Sharan típusú autót. A bíróság hétfőn azt mondta ki, hogy ha a tulajdonos kéri, a Volkswagennek vissza kell vásárolnia az autót, de a vételár megállapításakor figyelembe kell venni a jármű által megtett kilométereket. A döntés precedens értékű. Azzal a kérdéssel, hogy az autótulajdonosok jogosultak-e a kártérítésre, alacsonyabb szintű bíróságok már foglalkoztak, de eltérő döntést hoztak. A beadvánnyal élő német autótulajdonos azt akarta elérni, hogy a Volkswagen fizesse vissza a teljes vételárat, amit 2014-ben kifizetett kocsijáért.
Herbert Gilbert, a felperes elégedett
Fotó: ULI DECK / AFP
A VW dízelbotránya úgy került nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) 2015 szeptemberében megvádolta a gyártót, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el. A botrány miatt indított vizsgálatokon más gyártóknál is kimutattak hasonló szabálytalanságot. A VW az autóipar legnagyobb szereplője, a csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

Ma kezdődik a Sokszínűség Hete

Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.25. 13:16

Fotó: Shutterstock
Az EU és a magyar kormány támogatásával a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) 16 ingyenes online programot szervez a sokszínű munkahelyek népszerűsítésére.
A munkahelyi előítéletek feloldása, a munkaterhek egyenlőbb elosztása, a nők vezető munkakörökben való foglalkoztatása, a megváltozott munkaképességűek, a fiatalok és a romák munkahelyi esélyeinek javítása – ezek a kérdéskörök szerepelnek kiemelten az ide Sokszínűség Hete programjai között. A Magyarországon május 25-29 között most negyedszer megrendezendő digitális beszélgetések, tapasztalatcserék megszervezése európai szinten is kiemelkedő, hiszen a járványhelyzetben az EU Sokszínűségi Kartáját aláíró 24 uniós államból idén csak 4 vállalta, hogy megtartja az ilyenkor szokásos rendezvénysorozatot. A Kartához hazánk 2016-ban csatlakozott, a magyar képviseletet ellátó Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) és az mtd Tanácsadói Közösség már több mint félszáz vállalattal működik együtt, ahol fontosnak tartják az egyenlő bánásmódot, a nyitottságot és az elfogadást. Az idei rendezvényekhez kapcsolódva egyéves mentorprogram indul, ennek keretében nemzetközi tudásra és tapasztalatokra tesznek szert a kiválasztott nők. Az első esemény ma 14 órakor indul a sajátos nevelési igényű gyermekek és családjuk támogatásával foglalkozó Kapcsok Alapítvány és a Praktiker Magyarország együttműködésében. A vállalat pályázatot hirdetett dolgozói körében egy napló, illetve egy mese írására, amiben sni-s gyermekükkel közös élményeiket dolgozták fel. A gyógypedagógia különböző területein használatos eszköz segít abban, hogy a cégnél dolgozók később munkatársként is könnyebben befogadják ezeket a fiatalokat. Előny vagy hátrány a sokszínűség pandémia és olajválság idején, vajon a nők jelenléte a vezetői testületekben segít-e a válság hatékony kezelésében? Ezekre a kérdésekre a legnagyobb energetikai cégek vezetői válaszolnak ma délután 17 órától. A Sokszínűségi Hét legtöbb eseményére a rendezvény oldalán található regisztrációs gombra kattintva kell jelentkezni https://sokszinusegikarta.hu/alap2/hblf-sokszinuseg-hete-2020/ – a részvételhez szükséges technikai adatokat a szervezők biztosítják.