MOK;Kásler Miklós;

Visszautasítja az orvosi kamara Káslert, és azt szeretné, ha a miniszterek végre vállalnák a felelősséget

Egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró egészségügy a nemzet érdeke.

"Kásler Miklós miniszter mai nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárítja az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit, hippokratészi esküjük megszegésével is vádolva őket, a teljes orvostársadalom nevében visszautasítjuk", írta nyilatkozatában a Magyar Orvos Kamara.

A MOK azt követően állt ki a mundér becsületéért, miután az egészségügyért felelős tárcavezető többször elbábozta, miszerint neki semmi köze a kórházi ágyak kiürítéséhez. Kásler állítása az, hogy azt az utasítást adták a kórházaknak, hogy minden beteget el kell látni, akinek az állapota ezt megköveteli. Ezek után az orvosok döntöttek, hogy az illető beteget benntartják, vagy hazaengedik. „Ők döntöttek tehát, saját felelősségük rajta. Aki nem követte az utasításokat, nem volt összhangban a saját hippokratészi esküjével”.

 

A MOK azt szeretné elérni, ha a döntéshozók, miniszterek, akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást, mindenkor hitelesen vállalják fel döntéseik következményeit.

A szakmai szervezet szerint a nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen. Ebben a Magyar Orvosi Kamara továbbiakban is szakmai partnerséget biztosít, ahogyan tette a járvány időszaka alatt is.