tesztelés;koronavírus;

2020-05-26 08:04:00

Falra hányt borsóval a járvány ellen

A járvány egy szakaszában leledzünk. A határozatlan névelő teljesen indokolt: járvány van, és valahol tartunk. Bezárkózunk, és csökken a még nem gyógyult betegek száma, és egyszer csak vége lesz. Ha elegen átesnek a fertőzésen a közösségi védettséghez, akkor is. Amennyiben nem növekszik a fertőzöttek száma, de kevesen vannak, akkor nem látszik a vége, valamennyire nyitni kell, mert a gazdaságnak kell a dolgozó ember.

Hiábavaló lenne másról beszélni, mint ami történik. A hiábavaló beszéd, az falra hányt borsó. Naná, hogy elmegy a semmibe jó néhány javaslat. Vírusügyben különösen. Ettől visszhangzik a közbeszéd. 

Azért csak nézzük meg, hogyan is van ezzel a falra hányt borsóval! Mi lesz vele? Visszahullik, de hová? De tényleg, mi van, ha tudni szeretném, hogyan viselkedik a visszapattanó borsó? Nyilván függ a faltól. Az sem mindegy, hogy milyen az a felület, ahová esik, és ha már leestek a borsószemek, elég nehéz behatárolni, hogy melyik szem hol van.

Ha rendesen előkészítjük egy marék borsó falra dobását, akkor elég pontosan meghatározhatjuk, hogy hová kerülnek a borsószemek. Az például egy nagyon hatásos megoldás, hogy a fal tövében elhelyezünk jó sok, egyforma, számozott poharat, szorosan egymás mellé. Most már, falra dobhatjuk a borsót, rögvest kiderül, hogy melyik szem melyik pohárba érkezik.

Így megy ez, kérem, a pandémiával is, ha behelyettesítjük a poharakat a lakosságtól gyűjtött mintákból képzett csoportokkal. Nagyon hasznos a borsó modell, ha fel akarjuk deríteni, merre terjed a fertőzés. 

Amikor majd lesz új fertőzés, akkor arra lesz szükség, hogy megtudjuk, ki érintett és ki nem. Ehhez célszerű keresni a csoportos tesztelés lehetőségét. A csoportos tesztelés felhasználásával a teljes népesség szűrhető, mert a lakosság egészét elérjük. Megoldható a teljes népesség szűrése, ha egyetlen teszt elvégzésével nagyobb számú mintáról kideríthető, hogy van-e köztük fertőzött. Amennyiben a csoportos teszteléshez rendelhető csoportméret elég nagy, akkor a teljes népesség szűréséhez annyi teszt elvégzése szükséges, amennyi már ésszerű laborkapacitással lefedhető. Kisebb közösségekben, kórházakban a részlegek szűrése történhet 5-10 fős csoportokkal, de hatékonyabb a nagyobb létszámú (50-60 fős) csoportok alkalmazása. 

Ismert, hogy New Yorkban naponta 35 ezer tesztet végeznek, és rövidesen elérik a napi negyven ezret. Magyarországon néhány ezer teszt elvégzése lehetséges naponta. Korábban, egy rövid szövegben azt írtam körül, hogy miképpen lehet kéthetente százezer teszt elvégzésével a teljes népességet szűrni. Az a százezer valamivel több, mint hétezer teszt elvégzését jelenti naponta. Az Egyesült Államokban bizonyára sokkal jelentősebb lehetőségekkel, anyagi eszközökkel rendelkeznek, mint mi, de nem látszik lehetetlennek ötödannyi teszt elvégzésének megszervezése. New York nagyváros, sokan élnek ott, de nem többen, mint nálunk az egész országban.

Lesz következő járvány. Mi több, a következő járvány után is várható, biztosra vehető, hogy folytatódik a sor, újabb világjárvány következik. Gyógyíthatatlan fertőzés, azzal a tulajdonsággal, hogy a fertőzöttek túlnyomó többsége túléli, valamilyen védettségre tesz szert, és az átfertőzöttség elég magas szintjét követően a járvány lecseng. De lehetséges ettől eltérő forgatókönyv. A veszélyesebb, nagyobb áldozatokkal járó változatokra a most alkalmazott eljárásrend – egy határon túl – már nem vállalható. Nem elég lassítani a járvány átvonulását, hanem a megállítását kell megszervezni.

A pandémiás görbe laposítása, az egészségügyi kapacitások bővítése, a gyógyíthatatlan, de azért elmúló betegség következtében fellépő járvány átvezetésére alkalmas. A borsómodell alkalmazása a járvány megállítását célozza.

A jövő járványait azzal kell fogadnunk, hogy a teljes népesség többszörös szűrésére, tesztelésére készülünk. A felkészülés azon része, ami lehetővé teszi, hogy mindenkit elérjünk, belátható, megszervezhető. Az egy könnyebbség, hogy a csoportos teszteléshez nem kell érző, esetleg rettegő, kimerült, családjukért aggódó embereket csoportba rendezni, hanem csak a mintákból szükséges a választott méretnek megfelelő osztályok feltöltése. Arra számítok, hogy a csoportos tesztelés módszere, amely a borsódobálás analógiájával is leírható, előbb vagy utóbb bekerül az itthoni eszköztárba. Hasznos lenne, ha már a mai védekezési megoldások között is szerepelne egy ilyen hálózat felállítása azért, hogy a fertőzés terjedésének útját állhassuk.

A járvány következő hulláma néhány hónap múlva esedékes. A gondolatmenet azon része, hogy lesz következő járvány, a biztos események körébe tartozik. A többi munka és pénz. Sok munka és sok pénz.

Az pedig nem igazán baj, ha a szövegem falra hányt borsó. Abból is lehet valami. Akár a járvány megállítása.

A szerző volt országgyűlési képviselő