Előfizetés

Utalvánnyal kárpótolhatják, akinek elmarad az utazása - de ezt sem adhatja el

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.28. 09:18

Fotó: Shutterstock
A most elmaradt nyaralást jövő augusztus végéig lehet bepótolni.
Új szabályok lépnek életbe az utazási szolgáltatások szerződéseiről, írja a hvg.hu. E szerint augusztus 31-ig ha a járvány miatt lemondja az utazásszervező az utazást, akkor pénz visszafizetése helyett utalványt bocsáthat ki. Az utazónak 15 napja van, hogy nyilatkozzon, elfogadja-e ezt. Ha nem fogadja el, akkor a befizetett előleget vagy díjat vissza kell utalni neki. Ezek az utalványok 2021. augusztus 31-ig lehetnek érvényesek. Eladni nem lehet, csak közeli hozzátartozóra átruházni.

Így kerekítettek 200 ezres bírságot a rendőrök egy anyák napi köszöntésből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.28. 09:01

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Édesanyjuktól tértek vissza Miskolcról Budapestre a fiatalok. Valakire vártak ott, ahol állítólag illegális gyorsulási versenyeket tartanak.
Furcsa körülmények között fejenként 200 ezer forintos bírságot szabott ki a rendőrség három fiatalra a kijárási korlátozások megsértéséért – számol be a 24.hu egy május elsején, Anyák napja előtt történt különös esetről. A három huszonéves Miskolcról tért haza autóval a fővárosba. Budapesthez közeledve megálltak, egy ismerősükre várakoztak, amikor rendőrök igazoltatták őket. Az egyenruhásokat – mint mondták – nem érdekelte sem az Anyák napja, sem az, hogy maszkban, kesztyűben ültek az autóban, feljelentették őket. Kijárási korlátozás szabálysértése miatt a havi fizetésüket meghaladó büntetést szabtak ki rájuk. A hírportál szerint már az is érdekes, hogy a rendőrségi határozat egy XXII. kerületi helyszínt jelöl meg az igazoltatásra, de a fiatalok, akik fotókat is készítettek a rendőri intézkedésről, állítják: a megjelölt címtől több mint két kilométerre, az M0-s autóút mellett álltak.  A határozat indoklásában az olvasható, a fiatalok olyan helyen álltak meg, ami korábban előforduló gyorsulási versenyek közkedvelt helyszíne, ahol a versenyek résztvevői és nézői szoktak parkolni. A fiatalok azonban gyorsulási versenyen nem vettek rész, sőt ezt a rendőrök sem látják bizonyítottnak. Ezért a pénzbírságot kizárólag a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben foglalt magatartási szabályok megsértése miatt szabták ki.  A 24.hu szerint a bírság kirívó mértékére utal a Népszava április 8-án megjelent  összeállítása, amely szerint március 28-tól addig összesen 701 embert bírságoltak meg a kijárási korlátozás előírásainak megszegése miatt. A megadott 15,6 millió forintos összeg alapján átlagosan mintegy 22 ezer forintos bírságot szabtak ki.

Meghökkentően jól alakult a halálozási statisztika

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.28. 08:25

Fotó: Marcel Kusch/dpa Picture-Alliance / AFP
A korlátozásoknak a koronavírus visszaszorítása mellett számos pozitív hozadéka is volt.
Az Euromomo adatai szerint többlethalálozás nem fordult elő hazánkban a koronavírus ideje alatt, ezt mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, írja a portfolio,hu. A lap megpróbált utána járni, mennyiben van igaza Müller Cecíliának. A KSH adatai valóban ezt mutatják, 2020 első negyedévében a halálozások száma 8,5 százalékkal kevesebb volt, mint 2019 azonos időszakában. Az első három hónapból azonban két és fél hónapban pedig nem érintette a halálozási adatokat a járvány. Ráadásul az egyes hónapok adatai azonban már más képet festenek: januárban 15 százalékkal, februárban 13 százalékkal kevesebben, márciusban azonban 1,2 százalékkal többen hunytak el, mint egy évvel korábban. A 12. héttől kezdve - a koronavírus kirobbanása után, március második fele - azonban a 16. hétig minden egyes héten többlethalálozást láthattunk. Csakhogy a 17. és a 18. héten viszont újra kevesebben haltak meg idén, mint a tavalyi év azonos hetében. És ez a tendencia, az említett utolsó két hetet nézve, öt évre vetítve is igaz. Ami a lehetséges magyarázatot illeti: egyrészt márciusban általában már lecsengőben van az influenzajárvány, illetve a különböző korlátozó intézkedések nem csak a balesetek (legyen szó közútiról vagy munkahelyiről) számát mérsékelték, hanem a koronavírus mellett egyéb fertőző betegségeket is visszaszorítottak. (A legfrissebb elérhető adatok az április 27. - május 3. hetet ölelik fel.) Miután a havi halálesetek ezekben a hónapokban 10 ezer fő felettiek, így a március második felére és áprilisra eloszló, valamivel több mint 300 fő koronavírusban elhunyt (májusi hivatalos halálozási adatok még nincsenek) nem mutatkozik meg olyan látványosan a halálozási statisztikában, mint sok más országban, ahol érdemben többen haltak meg a járvány miatt.