koronavírus;lélegeztető gép;

2020-05-29 06:47:51

A külügy szerint nincs miért aggódni a lélegeztetőgépek minősége miatt

Válaszuk szerint „a legtöbb védőeszköz CE-minősítéssel rendelkezik, amelyik pedig nem, de a szakhatóság szerint megfelelt az EU-ban érvényes alapvető biztonsági és hatékonysági követelményeknek, nemzeti eltérési engedélyt kapott.”

Nem túl meggyőző válasszal állt elő a külügy a Kínából vásárolt lélegeztetőgépekkel kapcsolatban. Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője két minisztertől is megkérdezte: ki ellenőrzi itthon a beszerzett lélegeztetőgépek minőségét, illetve mi az oka a kétes minőségű eszközök beszerzésének, és hogyan képesek érvényesíteni a minőségbiztosítási szempontokat?

A válasz szerint „a legtöbb védőeszköz CE-minősítéssel rendelkezik, amelyik pedig nem, de a szakhatóság szerint megfelelt az EU-ban érvényes alapvető biztonsági és hatékonysági követelményeknek, nemzeti eltérési engedélyt kapott.”

Kérdésének indoklásában a képviselő arról írt, hogy aggodalomra ad okot az értékesítő cégek átláthatatlan működése, kétes háttere is. Példaként említi a Semmelweis Egyetem 196 darabos beszerzését a kínai hátterű CECZ Közép-európai Kft.-től. A cég tulajdonosa a kínai Shandong Imperial International Investment Limited Company, honlappal nem rendelkezik, a gépek ára pedig széles skálán, 2-3 millió forinttól 8 millióig terjed. A lélegeztetőgépek másik beszerzési forrása, egy magyar tőzsdén jegyzett informatikai cég, az Ott-One Nyrt. korábban nem foglalkozott egészségügyi eszközök kereskedelmével. A cég először a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából vett 500 lélegeztetőgépet 4,7 milliárd forint értékben, majd az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kapott 7,7 milliárdos megbízást lélegeztetőgépek, kiegészítők, védőmaszkok vásárlására. Szabó Tímea szerint joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire megbízhatóak szakmailag ezek a cégek, ha korábban sosem foglalkoztak egészségügyi berendezésekkel.

Kérdéseire Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszolt, aki szerint miután a legtöbb védőeszköz CE-minősítéssel rendelkezik, vagyis az európai szabványnak megfelel, így használható a vírusvédekezésben. A minősítéssel nem rendelkezők közül azokra, amelyek a szakhatóság szerint megfeleltek az EU-ban érvényes biztonsági és hatékonysági követelményeknek, nemzeti eltérési engedélyt adtak ki. Magyar Levente válasza szerint: „Magyarországon minden beteget, a betegség minden szakaszában, a szakma szabályainak megfelelő géppel lélegeztettek, és ez így lesz a jövőben is. A lélegeztetőgépek jogszabályi és műszaki megfelelőségéről az illetékes hatóság, míg megrendeléséről és használatáról az orvosok döntenek.”