Előfizetés

126 milliárdot osztott szét a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.29. 10:34

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Az intézkedés nagy nyertese a honvédség és a sport ágazata. Még űrtevékenységre is jutott.
A csütörtök este megjelent Magyar Közlöny egyik kormányhatározatával összesen 196 milliárd forintot csoportosított át a kormány, az intézkedés nagy nyertese a honvédség és a sport ágazata – vette észre az mfor.hu. A portál összefoglalója szerint az elvonások három előirányzatot csökkentenek. A kormány 126 milliárdot a koronavírus-járvány miatti válsághelyzet ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból vont el, 69 milliárdot a Központi Maradványelszámolási Alapból, 1,1 milliárdot pedig a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából. A Gazdaságvédelmi Alapból elvont összeg több cél között oszlik meg:   
 • újabb 50 milliárd forintot ad a kormány a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra. Ez már a második alkalom, hogy a rendelkezésre álló keretet megemeli a kormány, eddig összesen 100 milliárdot biztosítottak erre;
 • összesen mintegy 23 milliárd forint a határon túli gazdaságfejlesztést szolgálja. Ebből 18,5 milliárd a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására megy (szűk két héttel ezelőtt 36,5 milliárdot egyszer már biztosított erre a kormány), 6,3 milliárd pedig a Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás kerete;
 • 18 milliárd forintot kap a Magyar Honvédség;
 • 6,6 milliárdot kap az olimpiai mozgalommal összefüggésben az utánpótlás-nevelés;
 • 2,2 milliárd a veszprémi uszoda beruházására megy az alapból;
 • 2,4 milliárd forintot csoportosítottak át az űrtevékenység támogatására;
 • 5,2 milliárd megy a Katonai Nemzetbiztonági Szolgálatnak;
 • 900 millió megy a Honvédelmi Minisztérium egyéb szervezeteinek;
 • és 806 milliót kapnak az egyetemek és a főiskolák.
A Központi Maradványelszámolási Alapból átcsoportosított 69 milliárd a következőképp oszlik meg: 
 • 52 milliárd forint a Magyar Honvédség beruházásaira megy;
 • 13,9 milliárd pedig a dologi kiadásait fedezi majd;
 • 733 milliós támogatás kap Karcag Város Önkormányzata;
 • 942 milliót ebből az alapból is kapnak a honvédelmi tárca egyéb szervezetei;
 • 142 millió a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiadásait fedezi;
 • 120 milliót kap a rendőrség;
 • 80 milliót pedig a vízügyi igazgatóságok.
A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából elvett 1,1 milliárd forint teljes egészében a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság személyi, dolog és beruházásokkal összefüggő kiadásait fedezi.  

348,93 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.29. 08:14
Illusztráció: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel: az euróhoz és a japán jenhez képest gyengült, míg a dollárral és a svájci frankkal szemben erősödött.
Az euró 348,93 forinton forgott reggel hét óra körül, 6 fillérrel kúszott feljebb az árfolyama a csütörtök esti 348,87 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 314,83 forintról 314,49 forintra, a svájci franké pedig 326,67 forintról 325,43 forintra csökkent.
A jent 2,9335 forinton jegyezték, szemben a csütörtök esti 2,9238 forinttal.
Az euró 1,1094 dolláron forgott, az előző napi záráshoz képest 0,16 százalékkal drágult. A svájci frankhoz képest 0,07 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,0684 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,9632 frankot adtak, 0,11 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest 0,39 százalékot veszített értékéből a dollár, 107,20 jenen jegyezték péntek reggel.

Munkahelyeinek 10 százalékát felszámolja a Renault

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.29. 06:19

Fotó: LOIC VENANCE / AFP
A leépítési terv körülbelül 15 ezer állást érint. A cég világszinten csökkenti a termelési kapacitásait, a jelenlegi évi 4 millióról 3,3 millió járműre.
Munkahelyeinek 10 százalékát felszámolja a Renault francia autógyár a következő három évre tervezett mintegy 2 milliárd eurós (700 milliárd forintos) megtakarítási programja keretében, ez körülbelül 15 ezer állást jelent – közölték különböző francia források csütörtök este. A leépítési tervet eredetileg péntek délelőtt tette volna közzé az autógyártó, de végül már csütörtök este bemutatta azt a francia szakszervezeteknek. Az elképzelés szerint Franciaországban 4600 állás szűnik meg, de nem lesznek elbocsátások, hanem a nyugdíjba vonulók munkahelyeit számolják fel, illetve önkéntes alapon távozhatnak kollégák – jelezték a források a francia hírügynökségnek. A cég világszinten csökkenti a termelési kapacitásait, a jelenlegi évi 4 millióról 3,3 millió járműre. A Renault felfüggeszti a bővítési terveit Marokkóban és Romániában, csökkenti a termelést Oroszországban, Dél-Koreában és Törökországban. Franciaországban pedig, a Párizshoz közeli Flins-ben néhány éven belül, a Zoe modell gyártásának kifutásával leáll a termelés. Az üzemben dolgozó 2600 munkavállaló viszont átveszi a Choisy-le-Roi telephely tevékenységét, ahol jelenleg 260 embert alkalmaznak motorok és sebességváltók javítására. A breton Caudan-ban és a normandiai Dieppe-ben található üzemek átszervezése még nem tisztázott, az észak-franciaországi Douai és Maubeuge gyárait pedig várhatóan egyesítik, és az elektromos járművek kiemelt központjává teszik. Franciaországban június közepén kezdődnek az egyeztetések az átszervezésekről a szakszervezetek képviselőivel.