önkormányzatok;Pintér Sándor;MKKSZ;

Pintér Sándortól kéri vissza az önkormányzatok elvett pénzét a köztisztviselők szakszervezete

Csődbe mehetnek a települések, és nem csak dolgozóik állása kerülhet veszélybe, hanem a járvány második hulláma elleni védekezés is.

Levélben kéri a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy kezdeményezzen azonnali egyeztetéseket az önkormányzatok támogatásáért. Az érdekvédők követelései közül a legfontosabbak: a kormány biztosítsa a gépjárműadó második féléves összegét, költségvetési támogatással segítse a munkahelyek védelmét, a dolgozók bérezését, és finanszírozza a járvány elleni védekezés költségeit. 

– Az önkormányzatok a veszélyhelyzet idején azonnal léptek, külön intézkedéseikkel hozzájárultak a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásához, segítették a lakosságot, kiemelten az idősebb korosztályt, az ellátásra szorultakat és az alacsony jövedelműeket. Ugyanakkor a kormányzati intézkedések – például a gépjárműadó megvonása, a parkolási díj megszüntetése – az önkormányzati bevételek csökkentéséhez vezettek – írták a levélben.

A szakszervezet szerint az elvonások a védekezési költségekkel együtt, veszélyeztetik az önkormányzati dolgozók munkahelyét. Állítják: az önkormányzatok gyors, azonnali támogatására azért van szükség, hogy ne kerüljenek csődhelyzetbe. Továbbá megtarthassák szakembereiket a jelenlegi létszámban és bérszinten, továbbra is elláthassák feladataikat, valamint hogy a járvány második hulláma esetén ismét megakadályozhassák a vírus terjedését.