Előfizetés

Megint tesztelik a tábort: közpénzből mozgósít a Fidesz

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.05.30. 06:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Több vezető fideszes politikust is meglepett, hogy Orbán Viktor újabb nemzeti konzultációt indít – értesült lapunk.
Van olyan vezető fideszes politikus, aki elismerte lapunknak: csak a rádióból értesült péntek reggel arról, hogy a kormányfő újabb nemzeti konzultációt indít. Orbán Viktor ráadásul úgy fogalmazott, hogy „várhatóan már péntek délután” elindítják a konzultációt. Mindez arra utal, hogy hirtelen dönthetett a kormányfő szűk köre. Ezt a feltételezést látszik megerősíteni az is, hogy a korábbi konzultációk rendre hetekkel a bejelentés után indultak. Noha Orbán Viktor péntek délutáni kezdésről beszélt, tegnap esti lapzártánkig nem hozták nyilvánosságra azt, hogy pontosan milyen kérdésekre várják majd a választ. A főbb témaköröket viszont kijelölte a kormányfő: a koronavírusról meg a gazdaság újraindításáról szól majd a kérdőív, valamint Soros György ötletéről, ami szerint lejárati határidő nélküli, „örök kötvényeket” bocsásson ki az EU és ebből finanszírozza a válságkezelést. Ez utóbbi azért is érdekes, mert már korábban eldőlt, hogy az EU nem ezt a megoldást választja, hanem harminc éves lejáratú hitel lesz a fedezet. Vagyis abszurd módon egy nem létező ügyről szól a konzultáció egy része. – Ez is arról árulkodik, hogy valójában ismét a fideszes szavazótábor aktivitásra serkentése a cél – mondták politikai elemzők lapunknak.
– A 2016-os kvótanépszavazáson kialakított többségét sikerrel vitte át a Fidesz a 2018-as választásokra, így nem meglepő, hogy azóta is minden eszközzel folyamatosan fenn akarja tartani a tábor aktivitását Orbán Viktor – mondta a Népszavának Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője. Hozzátette: egy nemzeti konzultáció nem bír akkora mozgósító erővel, mint egy referendum, de arra mégis jó, hogy a miniszterelnök képet kapjon a szavazótábor állapotáról. Vagyis elsősorban az a lényeg, hányan fogják majd kitölteni és visszaküldeni az íveket. Az elemző emlékeztetett rá, hogy az év elején már a gyöngyöspatai szegregációs per kapcsán is nemzeti konzultációt akart indítani a Fidesz, vagyis – miközben Orbán Viktor januárban még a kampányidőszak lezárultáról beszélt – valójában idén sem akartak lemondani erről a mozgósítási lehetőségről. – Ami a miniszterelnöki nyilatkozat alapján látványosan kimaradhat a témák közül, az az egészségügy helyzete általában, pedig felmérések alapján tudható, hogy ez az a szakpolitikai kérdés, ami a legtöbb embert érdekel – hívta fel a figyelmet Mikecz Dániel, hozzátéve, a konzultáció elindítása egyben azt is valószínűsíti, hogy népszavazásra idén már nem készül a kormánypárt. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője szerint a Fidesz és Orbán Viktor már a járvány utáni időszakra készül és ezzel a konzultációval „akarják a saját választóikat szórakoztatni”. – A járvány előtt még bizonygatták, hogy nem fog elmaradni a már meghirdetett nemzeti konzultáció, de az elmúlt hetekben az emberek úgysem figyeltek volna arra. Most, hogy már focimeccsre is lehet menni, itt az ideje a második kedvenc tevékenységnek, a saját tábor mozgósításának – fogalmazott. Szerinte a témaválasztás sem meglepő. – A Fidesz reciklálja már egy ideje a saját témáit, így az lett volna a meglepetés, ha most valami teljesen újjal is jönnek ki. Bár a "cigányozás" elmaradása egy kicsit furcsa, mert ezzel foglalkoztak korában és látszott, hogy komoly energiákat akarnak egy ilyen témájú kampányba fektetni. A jelek szerint ismét Soros György lett a soros – összegzett Pulai András. 

Orbán elégedett magával

Az elmúlt tíz év egyik legjobb döntésének nevezte a rendkívüli jogrend bevezetését Orbán Viktor péntek reggeli rádiónyilatkozatában. A kormányfő nem csak a közelmúltbeli teljesítményét méltatta. Második kormánya hivatalba lépésének 10. évfordulója alkalmából például – a baloldali kabineteket ostorozása után – úgy összegezte sikereit: „Minden magyar - szerintem - jobban érzi magát a bőrében".

BRFK: 34 embert jelentettek fel a Dohány utcai rendezvényről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.29. 22:04

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Budapesti Rendőr-főkapitányság álláspontja szerint Budapest Belvárosának megjelölt helyszínein a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó megmozdulás nem történt.
A rendőrség a csütörtöki Dohány utcai helyszínre szervezett gyűléssel összefüggésben 34 embert jelentett fel szabálysértés elkövetése miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken az MTI megkeresésére. Csütörtökön a Mi Hazánk Mozgalom tartott megemlékezést a Deák téri késelés áldozatairól, valamint felvonulást a bűnözés ellen az Országos Roma Önkormányzat székházánál. A feljelentettek között voltak olyanok is, akiket a rendőrség több szabálysértés elkövetése miatt is feljelentett. Helyszínbírságot nem szabtak ki.
A rendőrség azt közölte szabálysértési és/vagy büntetőeljárást nem indítottak, előállítás nem történt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság álláspontja szerint Budapest Belvárosának megjelölt helyszínein a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó megmozdulás nem történt. Ezzel együtt azt közölték, hogy az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai épülete elé szervezett gyűlés helyszínéről, illetve annak közvetlen közeléből a rendőrség hat embert állított elő egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése gyanúja miatt. A rendőri intézkedés konkrét oka az volt, hogy a gyűlésen résztvevő személyek közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat (kést, gázspray-t és köveket) tartottak maguknál. A rendőrség a hat előállított embert gyanúsítottként hallgatta ki, akik szabadlábon védekeznek. Ugyanezen a napon 21 óra 35 perckor a rendőrség a Nyugati térről két főt, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt előállított, mert azt megelőzően négy férfit bántalmaztak, akik közül egy ember könnyű sérülést szenvedett. A két férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették őket és kezdeményezik a letartóztatásuk indítványozását - közölte a BRFK.

Noha kormányrendelet szerint nem kell közterület-használati díjat fizetni a teraszok után, Erzsébetváros bekéri a vendéglátóhelyektől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.29. 19:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A VII. kerület moratóriumként értelmezi a díjak elengedéséről szóló rendeletet.
A május 16-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a közterületen működő terasza után. A legtöbb fővárosi kerületben valóban nem kell fizetni nyár végéig a teraszok után, Erzsébetváros azonban moratóriumként értelmezte a rendelkezést - írja a 24.hu.
A VII. kerület így az ősszel visszamenőleg is befizetteti a vendéglátóhelyekkel a közterület-használati díjat.

A bulinegyedben a rendelet kihirdetése után a vendéglátóhelyek tulajdonosai legnagyobb meglepetésükre kézhez kaptak egy számlát, amelyben az állt, hogy szeptember 15-i határidővel a nyári hónapokra visszamenőleg is állni kell a teraszok díját. A kerület DK-s polgármestere, Niedermüller Péter elismerte a 24.hu érdeklődésére, hogy ők úgy értelmezték a kormányhatározatot, hogy az egy moratórium, tehát nem kötelesek elengedni a közterület-használati díjakat, azok beszedésére csupán haladékot adnak az őszig. Úgy véli, ez is engedményt jelent a vendéglátósoknak.
A lap birtokba jutott egy számla a Madách téri Hivatal Kávézó teraszhasználatáról. Eszerint a kijárási korlátozások idejére ugyan nem kell fizetniük, a május 18-tól szeptember 1-ig terjedő időszakra viszont majdnem egymillió forintot kérnek tőlük, és ezt szeptember 15-ig ki kell egyenlíteniük. A portál úgy tudja, hogy az eset nem egyedi, és hogy forronganak a környékbeli vendéglátóhelyek tulajdonosai.
- Jogtalannak érzem a kerület hozzáállását, mert úgy tudom, Budapesten sehol máshol nem hajtják be a közterület-használati díjakat utólag. Ők így értelmezték, de támadható a történet, és mozgalom szerveződik a Madách téren, zajlik az egyeztetés ügyvédekkel is

– mondta Kőműves Zsófia, a Hivatal Kávézó működtetője.

Hozzátette, ha kell, jogi útra terelik majd az ügyet.
A 24.hu értesülései szerint a többi fővárosi kerület úgy értelmezte a rendeletet, hogy szeptember 1-ig se most, se később nem jelent egy forint kiadást sem a terasznyitás az üzleteknek, éttermeknek, fürdőknek.

Speciális megoldás ugyanakkor létezik, így Józsefvárosban május 18. és szeptember 1. között közterület-használati díjat nem kell fizetni a közterületen működő terasz után, de a napernyő használatának díját meg kell fizetni. Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere a lapnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a kormányrendelet teljesen egyértelmű, és ingyen adják a teraszokat a vendéglátóhelyeknek.