Korózs Lajos;Népjóléti bizottság;Erzsébet-tábor;

2020-05-30 07:00:00

Féllábú lesz a szociális üdültetés

A szociális szempontok már csak másodrendűek az Erzsébet-táborokról szóló törvényjavaslatban, aminek részletes vitája a héten zárult le a parlamentben. A 2012-ben elfogadott szabályozáshoz képest ugyanis már nincs szó arról, hogy az Erzsébet-tábor az állam által támogatott szociális program és szolgáltatás, mindössze annyi az elvárás, hogy „a táboroztatás során előnyben kell részesíteni a szociálisan rászoruló gyermekeket és családokat”. Az eredeti törvény ráadásul a kisnyugdíjasok, fogyatékkal élők üdültetéséről is szólt - ezt később egy módosítással kivették belőle - a mostani javaslat indoklásában pedig már tényként közlik, hogy a programnak ez a része „kiüresedett”. 

A parlament népjóléti bizottságának fideszes többsége elutasította az ellenzéki felvetéseket. A bizottság MSZP-s elnöke, Korózs Lajos lapunknak elmondta: el akarták érni, hogy csak magyarországi cég lehessen a táborok üzemeltetője, ahogy azt is szerették volna egyértelműen kimondatni, hogy a célok közt kiemelkedik az iskolai szünetben rosszul táplált gyerekek megfelelő étkeztetése, valamint, hogy az Erzsébet-tábor az állam által támogatott szociális program és szolgáltatás, nem pedig nyereségérdekelt piaci vállalkozás. Ez az utolsó módosító egyébként csak visszaemelte volna az Erzsébet-programról szóló korábbi törvényben még bent lévő kitételt.

A módosítások leszavazása azt eredményezi, hogy a zánkai és fonyódi táborok tulajdonosa, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a táborhelyek üzemeltetését nem csak Magyarországon bejegyzett cégre vagy szervezetre bízhatja majd, egy adóparadicsomban bejegyzett vállalkozás is megfelel az előírásoknak – érvelt lapunknak a bizottság szocialista elnöke. A kérdés azért érdekes, mert most a zánkai és a fonyódligeti táborokat az Alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Erzsébet Táborok Kft. működteti, de az erdélyi helyszín üzemeltetéséről nincs szó a tábor honlapján.

Korózs Lajos arra is emlékeztetett, hogy a civil szervezetek gazdálkodási szabályai szerint bármire bármennyit elkölthet az alapítvány anélkül, hogy meg kellene indokolnia az elszámolt kiadásokat, vagyis attól kezdve, hogy az állam átutalja a költségvetési támogatást, gyakorlatilag követhetetlenné válik ennek a pénznek az útja.

A Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez köthető alapítvány egyébként úgy kapott ajándékba 17,5 milliárd forint értékű ingatlant, hogy 15 év után szabadon eladhatja a táborhelyeket, s nem tudni, utána hogyan oldja meg az állam a szociálisan rászorulók, köztük a gyerekek üdültetését. Ezen felül 2022 augusztus végéig 13 és félmilliárdot költhetnek egy uniós pályázat segítségével felzárkóztató programokra, valamint kaptak egy 26 milliárdos állami felújítási keretet is. A rekonstrukciós feladatot - egy másik vállalattal közösen - egy Mészáros Lőrinchez köthető cég végzi majd.

A parlamentnek kedden benyújtott jövő évi költségvetés szerint majdnem 4,4 milliárd forinttal támogatják majd az Erzsébet gyermek- és ifjúsági táborokat.