Előfizetés

Féllábú lesz a szociális üdültetés

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.05.30. 07:00

Fotó: BOTÁR GERGELY / KORMANY.HU
A szociális szempontok már csak másodrendűek az Erzsébet-táborokról szóló törvényjavaslatban, aminek részletes vitája a héten zárult le a parlamentben. A 2012-ben elfogadott szabályozáshoz képest ugyanis már nincs szó arról, hogy az Erzsébet-tábor az állam által támogatott szociális program és szolgáltatás, mindössze annyi az elvárás, hogy „a táboroztatás során előnyben kell részesíteni a szociálisan rászoruló gyermekeket és családokat”. Az eredeti törvény ráadásul a kisnyugdíjasok, fogyatékkal élők üdültetéséről is szólt - ezt később egy módosítással kivették belőle - a mostani javaslat indoklásában pedig már tényként közlik, hogy a programnak ez a része „kiüresedett”.  A parlament népjóléti bizottságának fideszes többsége elutasította az ellenzéki felvetéseket. A bizottság MSZP-s elnöke, Korózs Lajos lapunknak elmondta: el akarták érni, hogy csak magyarországi cég lehessen a táborok üzemeltetője, ahogy azt is szerették volna egyértelműen kimondatni, hogy a célok közt kiemelkedik az iskolai szünetben rosszul táplált gyerekek megfelelő étkeztetése, valamint, hogy az Erzsébet-tábor az állam által támogatott szociális program és szolgáltatás, nem pedig nyereségérdekelt piaci vállalkozás. Ez az utolsó módosító egyébként csak visszaemelte volna az Erzsébet-programról szóló korábbi törvényben még bent lévő kitételt. A módosítások leszavazása azt eredményezi, hogy a zánkai és fonyódi táborok tulajdonosa, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a táborhelyek üzemeltetését nem csak Magyarországon bejegyzett cégre vagy szervezetre bízhatja majd, egy adóparadicsomban bejegyzett vállalkozás is megfelel az előírásoknak – érvelt lapunknak a bizottság szocialista elnöke. A kérdés azért érdekes, mert most a zánkai és a fonyódligeti táborokat az Alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Erzsébet Táborok Kft. működteti, de az erdélyi helyszín üzemeltetéséről nincs szó a tábor honlapján. Korózs Lajos arra is emlékeztetett, hogy a civil szervezetek gazdálkodási szabályai szerint bármire bármennyit elkölthet az alapítvány anélkül, hogy meg kellene indokolnia az elszámolt kiadásokat, vagyis attól kezdve, hogy az állam átutalja a költségvetési támogatást, gyakorlatilag követhetetlenné válik ennek a pénznek az útja.
A Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez köthető alapítvány egyébként úgy kapott ajándékba 17,5 milliárd forint értékű ingatlant, hogy 15 év után szabadon eladhatja a táborhelyeket, s nem tudni, utána hogyan oldja meg az állam a szociálisan rászorulók, köztük a gyerekek üdültetését. Ezen felül 2022 augusztus végéig 13 és félmilliárdot költhetnek egy uniós pályázat segítségével felzárkóztató programokra, valamint kaptak egy 26 milliárdos állami felújítási keretet is. A rekonstrukciós feladatot - egy másik vállalattal közösen - egy Mészáros Lőrinchez köthető cég végzi majd.
A parlamentnek kedden benyújtott jövő évi költségvetés szerint majdnem 4,4 milliárd forinttal támogatják majd az Erzsébet gyermek- és ifjúsági táborokat.

Indul a nagy metróvizsgálat

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.05.30. 06:20

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Korábban az élőhalszállítmányozás kultúrájának fejlesztési lehetőségeit is kutatta a metró felülvizsgálatával megbízott cég.
Megkezdődhet az orosz metrókocsik hónapok óta halogatott vizsgálata. A feladatot elnyerő cég vezetője korábban a 4iG vezérigazgatói posztját is betöltötte – tudta meg a Népszava. Információink szerint a mindenre kiterjedő felülvizsgálatot az BME Viking Villamosmérnöki és Informatikai Kutató-Fejlesztő Nonprofit Zrt. végzi el. Pedig ennek a főleg informatikai területen aktív cégnek a fellelhető adatok szerint nem sok köze van a járműgyártáshoz és a minőségellenőrzéshez. Karácsony Gergely főpolgármester januárban rendelte el az M3-as vonalon futó orosz metrókocsik felújítására kötött szerződés és az azt megelőző tender felülvizsgálatát. Két hónapot adott rá. A BKV felügyelőbizottsága nyílt tender kiírását kérte, abban bízva, hogy egy ismert minőségbiztosító cég, például a német központú TÜV Rheinland vizsgálhatja ki az ügyet. 
A pályázatra három ajánlat érkezett, ezek közül végül a legolcsóbbat választotta a BKV, de az is 7 millióval meghaladta a cég által előzőleg meghatározott 50 millió forintos keretet. A kiírás értelmében a pályázók semmilyen részt nem vállalhattak korábban a metrókocsik beszerzésében. A pályázaton nyerő BME Viking nem is kapott szerepet ebben. A cég egyetlen tulajdonosának, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemnek (BME) egy másik cége, a BME ITS Nonprofit Zrt. viszont a KTI Közlekedéstudományi Intézet Kft-vel karöltve nyerte meg az M3 Metró rekonstrukciójához kapcsolódó megfelelőségértékelésre kiírt tendert 2018-ban.
A BKV-t és a BME Vikinget is kerestük, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a döntési szempontokat, a referenciát, illetve a szerződés részleteit firtató kérdéseinkre.
A BME Vikingnek a fellelhető információk szerint nem sok köze van a járműgyártáshoz és minőségellenőrzéshez. A 2008 novemberében alakult társaság tevékenysége saját honlapja szerint a villamosmérnöki és informatikai ágazat egészét felöleli, de elsősorban a távközlés, az intelligens energetikai hálózatok, a megújuló energiaforrások, az elektronikai technológia, valamint a képalkotó orvosi diagnosztika területén folytatott kutatás-fejlesztés a fő profiljuk. De vizsgálták például az élőhalszállítmányozás kultúrájának fejlesztési lehetőségeit is. A cég alkalmazottainak száma az Opten szerint idén márciusban 2 fő volt, árbevétele 2018-ban 76 millió forint. A BME Viking vezetője Felső Gábor, korábban, 2013 januárjától 2018 nyaráig a 4iG cégcsoport igazgatóságának tagja, elnöke volt a cég honlapja szerint, míg 2015. április 23. és 2016. július 19. között a 4iG Nyrt. vezérigazgatói pozícióját is betöltötte. (Egy amerikai vizsgálat szerint 2013 és 2015 között a Microsoft magyar leányvállalata indokolatlanul nagy kedvezményekkel adott el licenceket és szervizszerződéseket olyan közvetítő cégeknek Magyarországon, amelyek azután piaci áron értékesítették tovább ezeket kormányzati intézményeknek, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak és az Országos Rendőr-főkapitányságnak. Akkori lapértesülések szerint leányvállalatán, a Humansoft Kft-n keresztül a 4iG is érintett volt. A 4iG 2018 nyarán beolvadt a Mészáros-féle Opus Global Nyrt.-be, a cég vezetője azóta Jászai Gellért, Mészáros Lőrinc nemzeti gázszerelő bizalmasa.) Mindezek után sokan érdeklődve várják, hogy egy elsősorban informatikai fejlesztésekben jártas cég miként tud hiteles és részletes választ adni a hármas metrókocsik felújításának bonyolult jogi, gazdasági és műszaki kérdéseire. Bár talán nem lesz olyan nehéz dolguk, hiszen a BKV felügyelőbizottságának korábban bemutatott szerződéstervezetben úgy adták meg a lefolytatandó vizsgálat tárgyát, illetve olyan kérdésekre várnak választ, amelyekből egy korrekt vizsgálat esetén sem derülhet ki, hogy az orosz cég által leszállított szerelvények a felújított régiek vagy silány újak. A szerelvényekről előbb kiderült, hogy gyakorlatilag felzabálja a rozsda azokat, majd a múlt héten az is, hogy a szerelvények alján lévő áramátalakító berendezéseket acélhuzalokkal kellett felkötözni a kocsik aljára, nehogy leszakadjanak.
Cikkünk megjelenése után érkezett meg a BKV válasza, amelyben közölték, hogy a nyertes ajánlattevő megfelel a részvételi felhívásban előírt műszaki alkalmassági követelményeknek, mivel rendelkezik többek között olyan mérnök szakemberrel, aki vasúti jármű tervezésében és/vagy kivitelezésében és/vagy tanúsításában szerzett szakmai tapasztalattal bír. A nyertes kiválasztásakor az ajánlati áron kívül a teljesítési határidőt és az igénybe venni kívánt szakemberek szakmai tapasztalatát. A szerződést várhatóan június elején írják alá.
Kapcsolódó
3-as metró: vizsgálat lesz, de a kényes kérdés hiányzik

Megint tesztelik a tábort: közpénzből mozgósít a Fidesz

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.05.30. 06:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Több vezető fideszes politikust is meglepett, hogy Orbán Viktor újabb nemzeti konzultációt indít – értesült lapunk.
Van olyan vezető fideszes politikus, aki elismerte lapunknak: csak a rádióból értesült péntek reggel arról, hogy a kormányfő újabb nemzeti konzultációt indít. Orbán Viktor ráadásul úgy fogalmazott, hogy „várhatóan már péntek délután” elindítják a konzultációt. Mindez arra utal, hogy hirtelen dönthetett a kormányfő szűk köre. Ezt a feltételezést látszik megerősíteni az is, hogy a korábbi konzultációk rendre hetekkel a bejelentés után indultak. Noha Orbán Viktor péntek délutáni kezdésről beszélt, tegnap esti lapzártánkig nem hozták nyilvánosságra azt, hogy pontosan milyen kérdésekre várják majd a választ. A főbb témaköröket viszont kijelölte a kormányfő: a koronavírusról meg a gazdaság újraindításáról szól majd a kérdőív, valamint Soros György ötletéről, ami szerint lejárati határidő nélküli, „örök kötvényeket” bocsásson ki az EU és ebből finanszírozza a válságkezelést. Ez utóbbi azért is érdekes, mert már korábban eldőlt, hogy az EU nem ezt a megoldást választja, hanem harminc éves lejáratú hitel lesz a fedezet. Vagyis abszurd módon egy nem létező ügyről szól a konzultáció egy része. – Ez is arról árulkodik, hogy valójában ismét a fideszes szavazótábor aktivitásra serkentése a cél – mondták politikai elemzők lapunknak.
– A 2016-os kvótanépszavazáson kialakított többségét sikerrel vitte át a Fidesz a 2018-as választásokra, így nem meglepő, hogy azóta is minden eszközzel folyamatosan fenn akarja tartani a tábor aktivitását Orbán Viktor – mondta a Népszavának Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője. Hozzátette: egy nemzeti konzultáció nem bír akkora mozgósító erővel, mint egy referendum, de arra mégis jó, hogy a miniszterelnök képet kapjon a szavazótábor állapotáról. Vagyis elsősorban az a lényeg, hányan fogják majd kitölteni és visszaküldeni az íveket. Az elemző emlékeztetett rá, hogy az év elején már a gyöngyöspatai szegregációs per kapcsán is nemzeti konzultációt akart indítani a Fidesz, vagyis – miközben Orbán Viktor januárban még a kampányidőszak lezárultáról beszélt – valójában idén sem akartak lemondani erről a mozgósítási lehetőségről. – Ami a miniszterelnöki nyilatkozat alapján látványosan kimaradhat a témák közül, az az egészségügy helyzete általában, pedig felmérések alapján tudható, hogy ez az a szakpolitikai kérdés, ami a legtöbb embert érdekel – hívta fel a figyelmet Mikecz Dániel, hozzátéve, a konzultáció elindítása egyben azt is valószínűsíti, hogy népszavazásra idén már nem készül a kormánypárt. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője szerint a Fidesz és Orbán Viktor már a járvány utáni időszakra készül és ezzel a konzultációval „akarják a saját választóikat szórakoztatni”. – A járvány előtt még bizonygatták, hogy nem fog elmaradni a már meghirdetett nemzeti konzultáció, de az elmúlt hetekben az emberek úgysem figyeltek volna arra. Most, hogy már focimeccsre is lehet menni, itt az ideje a második kedvenc tevékenységnek, a saját tábor mozgósításának – fogalmazott. Szerinte a témaválasztás sem meglepő. – A Fidesz reciklálja már egy ideje a saját témáit, így az lett volna a meglepetés, ha most valami teljesen újjal is jönnek ki. Bár a "cigányozás" elmaradása egy kicsit furcsa, mert ezzel foglalkoztak korában és látszott, hogy komoly energiákat akarnak egy ilyen témájú kampányba fektetni. A jelek szerint ismét Soros György lett a soros – összegzett Pulai András. 

Orbán elégedett magával

Az elmúlt tíz év egyik legjobb döntésének nevezte a rendkívüli jogrend bevezetését Orbán Viktor péntek reggeli rádiónyilatkozatában. A kormányfő nem csak a közelmúltbeli teljesítményét méltatta. Második kormánya hivatalba lépésének 10. évfordulója alkalmából például – a baloldali kabineteket ostorozása után – úgy összegezte sikereit: „Minden magyar - szerintem - jobban érzi magát a bőrében".