Orbán Viktor;Magyar Orvosi Kamara;Kincses Gyula;

„Nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná” – Levelet írt Orbánnak a MOK elnöke

„A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább – a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó – 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni” – hangsúlyozta Kincses Gyula.

„A koronavírus járvány ideje alatt a magyar orvostársadalom a saját és szeretteik életének kockáztatásával, erőn felül helytállt, ugyanakkor a járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügy szerkezeti és financiális megújítása mára halaszthatatlanná vált” – írja Kincses Gyula az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett, pénteki dátummal ellátott levelében.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke hozzáteszi: szilárd alapokon nyugvó, ugyanakkor rugalmas és hatékony közszolgáltató egészségügy nélkül az ország társadalma és gazdasága rövid időn belül súlyos károkat szenvedhet.

„Ön is tudja, hogy a magánegészségügy önmagában nem megoldás és magyar emberek milliói számára nem hozzáférhető: nemcsak a járvány súlyosabb szakaszában, de szervezeti és felszereltségi okok miatt, az egészségügy újraindításával járó terhelt időszakban sem képes a teljeskörű, betegbiztonságot garantáló működésre” – írja, hangsúlyozva, hogy

„a magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább – a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó – 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni.”

A MOK-elnök szerint egy átlátható, betegbiztonságot garantáló rendszer az egyik legfontosabb közérdek, amelyhez elengedhetetlen az orvosbérek hosszú ideje esedékes rendezése. A bérrendezés nélkül ugyanis  

  • nem állítható meg az orvosok elvándorlása,

  • nem garantálható az egészségügyi közellátás működése, a járvány elleni hatékony védekezés,

  • nem számolható fel a hálapénz-rendszer (korrupciós kockázat),

  • és az egészségügy megindult átalakításához nem nyerhető el az orvosok tevőleges együttműködése.

Kincses Gyula felidézte: a nemzetközi és hazai összehasonlításban példátlanul alacsony orvosi bérek rendezéséről évek óta folynak eredmény nélküli tárgyalások. Tavasszal a Magyar Orvosi Kamara által készített bértáblát tárgyalási alapként az Emmi befogadta, azonban a tárgyalások a járványügyi védekezésre való koncentrálás érdekében félbeszakadtak, és ennek újraindítását eredménytelenül kérték. Szerinte be kell látni, hogy már nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná.

„A fáradt, végletekig túlterhelt orvostársadalomból a hivatására koncentráló nemzeti erőforrást kell alkotnia az ország vezetésének”– fogalmazott.

A MOK elnöke arra kérte a miniszterelnököt, mielőbb ossza meg az orvostársadalommal, hogy és milyen mértékű orvosi béremelést tervez a Kormány a 2021-es évben.