Nem is volt fertőzött a járvány legfiatalabb halottja

Publikálás dátuma
2020.06.02. 08:52

Fotó: RODRIGO BUENDIA / AFP
Utólag kiderült, hibás volt a 30 éves férfi teszteredménye.
Nem is volt fertőzött koronavírussal az a 30 éves férfi, akit eddig Ausztráliában a járvány legfiatalabb halottjának tartottak – adták hírül hétfőn az ausztrál hatóságok.  Mint kiderült, hibás teszteredmény okozta a tévedést, ami nem kis nyugtalanságot váltott ki Blackwaterben, a férfi lakóhelyén, egy kis bányásztelepülésen.  
A férfit otthonában találták holtan a múlt héten, és a halottkémi vizsgálatakor elvégezték a koronavírustesztet. A pozitív eredményt igencsak furcsállták, mivel a férfi hónapok óta nem hagyta el a települést, ahol egyetlen koronavírusos eset sem fordult még elő. A hatóságok nem vették félvállról a dolgot, és azonnal odaküldtek egy klinikai gyorsegységet, amely azonban nem talált egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem. 
Azt, hogy a férfi halálát mi okozta, még mindig nem tudni.
Szerző

Trump a hadsereggel akarja szétzúzni a tüntetéseket - már keresi a kiskaput

Publikálás dátuma
2020.06.02. 07:58

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az Egyesült Államok elnöke már a Lázadási Törvényt emlegeti, ez ugyanis lehetővé teszi számára, hogy megkerülje azt a szövetségi törvényt, amely tiltja a hadsereg bevetését belföldi rendfenntartásra.
Donald Trump amerikai elnök rendet ígért, ha szükséges, a hadsereg segítségével is, a Fehér Ház Rózsakertjében mondott rövid nyilatkozatában hétfőn. Az erőszakba és fosztogatásokba torkolló tiltakozásokra utalva hangsúlyozta, hogy elsődleges feladata az ország megvédése, hiszen erre esküdött fel. Az Egyesült Államok több nagyvárosában napok óta zajlanak megmozdulások, amelyek kiváltó oka az volt, hogy egy hete egy afroamerikai férfi, George Floyd meghalt a durva rendőri intézkedés után. 
Mint Trump mondta: „a rend és a törvényesség elnöke”, és ha a helyi tisztségviselők nem tudják megfékezni az erőszakos demonstrációkat, akkor ő fog cselekedni.

Ennek érdekében minden rendelkezésre álló szövetségi erőforrást - az ő szóhasználatával „civil és katonai” forrást - mozgósít, és ha szükséges, a szövetségi fővárosban és más nagyvárosokban is beveti a katonaságot. Közölte: utasította a tagállamok kormányzóit és a polgármestereket, hogy biztosítsák „a rendfenntartó erők elsöprő jelenlétét” mindaddig, amíg le nem csendesítik a tüntetéseket. 
- Ha egy város vagy egy tagállam visszautasítja a szükséges lépéseket a lakosai élete és tulajdona védelme érdekében, akkor én fogom felvonultatni az Egyesült Államok katonaságát, és gyorsan megoldom a problémákat

- szögezte le.

Donald Trump az elszabadult erőszakot „belföldi terrorcselekményeknek” minősítette, és ismételten a szélsőbaloldali és magukat antifasisztáknak nevező csoportokat tette felelőssé a káoszért. - A lázongás legnagyobb áldozatai a szegényebb sorsú közösségeinkben élő békeszerető állampolgárok, és én, mint az elnökük, harcolni fogok a biztonságukért. Harcolni fogok, hogy megvédjelek benneteket, én a ti rendet és törvényességet biztosító elnökötök és a békés protestálók szövetségese vagyok - mondta Trump. Végül - hivatali felhatalmazására utalva - idézte azt az 1807-es, úgynevezett Lázadási Törvényt, amely lehetővé teszi az amerikai elnököknek, hogy megkerüljék azt a szövetségi törvényt, amely tiltja a hadsereg bevetését belföldi rendfenntartásra. - Ezek után megyek, hogy lerójam tiszteletemet egy nagyon-nagyon különleges helyen - mondta az amerikai elnök, majd ellátogatott a Fehér Ház mellett lévő Szent János-templomhoz, amelyet hétfőre virradóra szintén felgyújtottak, de szerencsére a lángokat hamar eloltották, így nem keletkeztek nagyobb károk az épületben. Az elnök magasba emelt egy Bibliát, amikor odaért. A rövid vizit alatt az elnököt és kíséretét rendkívüli biztosítással védték, a Fehér Ház tetejéről titkos ügynökök és mesterlövészek figyeltek. Trump rózsakerti nyilatkozata és templomi látogatása alatt a Fehér Ház előtt hangos tüntetés volt. Joe Biden, az Obama-kormány volt alelnöke, a demokraták várható elnökjelöltje a novemberi választásokon a Twitteren reagált Trump nyilatkozatára. 
- Az amerikai hadsereget használja fel az amerikaiak ellen. Könnygázt és gumilövedékeket vetet be a békés tüntetők ellen. Egy fotó kedvéért

- írta a 77 éves demokrata párti politikus.

 Egy hét alatt immár több mint 140 amerikai városra terjedt ki a George Floyd megölése és a rendőri erőszak elleni tiltakozás. A 46 éves, kétgyermekes fekete családapa torkán múlt hétfőn csaknem kilenc percig térdelt a fehér Derek Chauvin. A minneapolisi rendőrt pénteken letartóztatták és gyilkosság, illetve emberölés miatt vád alá helyezték.

George Floyd a második boncolási jegyzőkönyv szerint megfulladt - és szívbetegsége sem volt

Publikálás dátuma
2020.06.02. 07:39

Fotó: Jordan Strowder / AFP
A rendőrség első "látlelete" még teljesen mást állított.
Ellentmondanak egymásnak a rendőri beavatkozás közben május 25-én este Minneapolisban meghalt George Floyd boncolási jegyzőkönyvei: a családja kérésére elvégzett második halottkémi vizsgálat szerint a 46 éves férfi halálát a nyakára és a hátára nehezedő nyomás okozta fulladás idézte elő.
A rendőrség által korábban kiadott, első dokumentum szerint ugyanakkor nem találtak „fizikai bizonyítékot, amely alátámasztaná a trauma miatti fulladást vagy fojtogatást”, és Floyd halálához „hozzájárulhatott egészségi állapota, beleértve koszorúér-betegségét és magas vérnyomását”.

A második halottkémi eredményt hétfőn délután ismertette Ben Crump, a család ügyvédje.
Eszerint semmi jele annak, hogy Floyd szívbeteg lett volna, a nyaki nyomáson kívül a hátára nehezedő - szintén térdtől származó nyomás - is hozzájárult halálához, ezek miatt nem kapott levegőt.

A vizsgálatot elvégző két orvos gyilkosságnak minősítette a történteket, szerintük Floyd nagy valószínűséggel már halott volt, amikor a mentőautóba emelték. A halál körülményeinek kiderítésében fontos szerepe lehet egy videónak, amelyet egy járókelő készített. A felvételen az egyik rendőr csaknem 9 percig térdel Floyd nyakán, kettő másik pedig a hátán. A Floyd ellen fellépő négy rendőrt másnap elbocsátották a rendőrségtől, a férfi nyakára térdelő Derek Chauvint pedig két napra rá letartóztatták, és emberölés bűnrészessEgyeesült Állaok  
- Az erőszak egyáltalán nem fogja visszahozni a testvéremet

- mondta Terrence Floyd beszédében és virágot helyezett el azon a helyen, ahol a bátyja meghalt.

- Hagyjuk ezt abba, kérem, legyünk békések! - kérte, miközben a körülötte álló tömeg halott testvére nevét skandálta. Terrence Floyd hangsúlyozta, hogy a rendőri brutalitás túlságosan is gyakran vezetett erőszakos protestálásokhoz, csakhogy ezek soha nem eredményeztek politikai változást.
Szerző