Megáll egy percre a fővárosi tömegközlekedés csütörtökön

Publikálás dátuma
2020.06.02. 19:43

Fotó: Béres Márton / Népszava
Karácsony Gergely korábban arra kérte Budapest lakosságát, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor álljon meg mindenki egy percre, hogy „közösen emlékezzünk Trianonra”.
Megáll egy percre a közösségi közlekedés a trianoni békediktátum 100 éves évfordulóján – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel. A közleményben felidézték: Karácsony Gergely főpolgármester korábban arra kérte a főváros lakosságát, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor álljon meg mindenki egy percre, hogy „közösen emlékezzünk Trianonra”. Ebben az időpontban az utasok egy egyperces megemlékezést hallgathatnak, amelynek idejére leállnak a közösségi közlekedési járművek. A BKK azt írta, hogy aki csütörtök délután akár a közösségi közlekedés járataival, akár autóval utazik Budapesten, számítson egy rövid idejű torlódásra, és a társaság javasolta, hogy utazás idejét ennek megfelelően tervezzék meg. 
Szerző

Kiadták a riasztást – Heves zivatar és viharos szél jöhet szerdán

Publikálás dátuma
2020.06.02. 18:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű, északkeleten kissé hűvösebb lehet.
Szerdán az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett a Dunántúlon kevesebb, keletebbre sok napsütés várható. Délelőttől több helyen képződnek záporok, a Dunántúlon heves zivatar is lehet. Az északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül, de intenzív csapadékhullás idején lehetnek erős vagy viharos szélrohamok is.
A zivatarok veszélye miatt Baranya, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, a fővárosban és Pest, valamint Bács-Kiskun megyében pedig elsőfokú riasztás lesz érvényben. A zivatarokat nemcsak erős szél, hanem kisebb méretű jég is kísérheti.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul, az északi völgyekben lesz a leghidegebb, a Dunántúlon a legenyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 24 fok között valószínű, de északkeleten néhol kissé hűvösebb is lehet.
Szerző

Összbírói értekezlet a Fradi-pályán

Publikálás dátuma
2020.06.02. 17:55

Fotó: Shutterstock
A Ferencváros stadionjában, a Groupama Arénában rendezik meg június 8-án a Fővárosi Törvényszék (FT) márciusra tervezett, ám a koronavírus-járvány miatt bizonytalan időre elhalasztott összbírói értekezletét.
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Senyei György által szervezett bírói fórum technikai körülményeiről az általunk megkérdezett bírók nem tudtak részleteket, így csak feltételezték, hogy a stadion nézőterén – egymástól megfelelő távolságban – foglalnak majd helyet azok a bírák, akik véleményt alkotnak az FT elnöki, illetve kollégiumvezetői pályázatairól. A szavazásra jogosult mintegy 800 fővárosi bíróból kb. 500 szokott megjelenni az összbírói értekezleteken, ez még így is jelentős számú embert jelent. Ám úgy tűnik, a bírói pályázatok értékelése nem tűr halasztást: a bírák véleményezése nélkül az OBH elnöke nem tud dönteni Fazekas Sándor – a 2012–18 közötti elnök – illetve Tatár-Kis Péter – a jelenlegi, egyéves határozott időre megbízott elnök, Kovács Zoltán államtitkár sógora – elnöki pályázatáról, illetve a munkaügyi és a közigazgatási kollégiumok vezetőiről.
Szerző