közbeszerzés;expó;fenntarthatóság;világtalálkozó;

A járvány elleni védekezés részeként rengeteget költ a kormány egy fenntarthatósági világtalálkozóra

Az eseményre csekély 10 milliárd forintot emészt fel.

Kedd éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben egy kormányhatározat, amely szerint a zöldpártisággal nehezen vádolható Orbán-kormány 2021-ben Budapesti Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót tart.

Az Orbán Viktor miniszterelnök nevével fémjelzett határozat szerint az expó előkészítését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koordinálja. A tárcavezető feladata lesz az is, hogy az esemény fővédnökének felkérje a köztársasági elnököt.

Pintér Sándor belügyminiszternek kell az irányítása alatt álló szervezetek bevonásával gondoskodnia az Expó helyszíne és résztvevői fizikai, illetve műveleti/operatív biztonságáról. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pedig azért felelős, hogy „az irányítása alatt álló Országos Mentőszolgálat bevonásával, illetve a honvédelmi miniszterrel és az irányítása alatt működő Magyar Honvédség Egészségügyi Központ bevonásával, tegye meg a szükséges intézkedéseket az Expó résztvevőinek – szükség szerinti – egészségügyi ellátása érdekében.” 

A rendezvényre egy nagy lendülettel az idei költségvetésből 1,9 milliárd forintot, a jövő éviből 8,1 milliárd forintot ad a kabinet.

A kormány arról is határozott, hogy az expóval összefüggő beszerzéseket mentesítik a központi beszerzési tilalom alól. 

Az még kiderült a rendeletből, hogy a helyszín a Hungexpo lesz Budapesten, de ennél több információt egyelőre nem lehet arról találni, hogy pontosan mit takar a tízmilliárdnyi közpénzt igénylő esemény. 

(A hvg.hu nyomán.)