Előfizetés

Akár háromszorosára is növelhette a családon belüli erőszak gyakoriságát a járvány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.03. 12:33

Fotó: Frédéric Cirou/PhotoAlto / AFP
A válások száma tavalyhoz képest 20 százalékkal is megnövekedhet.
Mint itt, itt és itt is megírtuk, a szakemberek szerint nem meglepő, hogy az összezártság nem a gyerekszületések, hanem a családon belüli bántalmazások és a válások számát növelte. "Nagyon sok új ügy lett. Alsó hangon duplázódás, de volt olyan időszak, hogy háromszor annyian kerestek, mint amúgy" – mondta az ATV Híradóban Spronz Júlia, a női jogvédő szervezet, a Patent Egyesület jogásza. A segélyvonalat is működtető egyesület szakembere arról számolt be, a megszokottnál többen kértek segítséget abban, hogy el tudjanak menekülni otthonról.
A családon belüli erőszakkal kapcsolatban Magyarországon kevés hivatalos statisztika érhető el. A G7 a Belügyminisztérium adatai alapján számolta ki, hogy havonta átlagosan 33 kapcsolati erőszakot jelentenek a rendőrségen. Ez márciusban a másfélszeresére, 50-re emelkedett. 
A karanténok és kijárási tilalmak enyhülésével Kínában és Nagy-Britanniában is megugrott a beadott válások száma. Magyarországon a téli és a nyári szünet után szokott növekedni a válások száma, így sok ügyvéd számára nem volt meglepetés, hogy a kijárási korlátozások után többen jelentkeztek. Sass Rita családjogi ügyvéd a műsorban elmondta, az utóbbi egy-két hétben tavalyhoz képest 15-20 százalékkal nőtt a válóperes megkeresések száma.

Müller Cecília: Az idősotthonokban gondozott 5991 személyből 899-en lettek koronavírusosak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.03. 12:09

Fotó: Botár Gergely / kormany.hu
Közülük 468 embert már gyógyultnak minősítettek.
Kiss Róbert alezredes az operatív törzs szerda délelőtti tájékoztatóján elmondta, hogy a kormány a szerdai ülésén is foglalkozik a járvány elleni védekezéssel, amelyről csütörtökön a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ad tájékoztatást. Már 880 fő használja az elektronikus karantén-alkalmazást. Az elmúlt 24 órában 770 hatósági házi karantént rendeltek el, így összesen 11 172 karantén van az országban. A rendőrség eddig összesen 418 büntetőeljárást indított a járványüggyel összefüggésben: 120 esetben rémhírterjesztés, 29 esetben közveszéllyel fenyegetőzés, 128 esetben csalás és 21 esetben járványügyi szabályszegés miatt. Eddig 80 főt hallgattak ki gyanúsítottként. Hegyeshalomnál a kilépő forgalomnál egy órás várakozásra kell számítani. 
Müller Cecília országos tisztfőorvos megerősítette, hogy újabb 10 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az új fertőzések alacsony számát rendkívül kedvező hírnek minősítette. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg, így már 534-en haltak meg a vírus következtében, 2190-en pedig meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1207, és 41 százalékuk budapesti. Az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka szintén fővárosi.   Az idősotthonok száma, ahol akár ápoltak, akár dolgozók fertőződtek meg, továbbra is 33, ez a szám nem emelkedett jó ideje. Az ápolók rendre gyógyulnak, és újra munkába állhatnak.  Közölte, hogy az 5991 főből, aki ezekben az idősotthonokban lakik, összesen 899-en váltak pozitívvá a járvány időtartama alatt. Közülük 468-an már meggyógyultak. Kórházban jelenleg 414 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Azt a kórházat, ahol pozitív fertőzöttet találnak, zárlat alá helyezik, ott nem fogadnak új, nem koronavírusos betegeket. Azon intézmények száma, ahol nem COVID-19-es betegeket ápolnak, egyre bővül. Elmondása szerint így az első hullám végén már lehet értékelni az eredményeket, de a járvány továbbra is itt van, ahogy a világ számos területén még mindig nő az új fertőzöttek és a halálozások száma. Naponta körülbelül 100 ezer fővel emelkedik a világon a koronavírusos esetek száma. Európában eddig kétmillió, az Egyesült Államokban 1,8 millió esetet regisztráltak, ezt követi Brazília, illetve Oroszország. 
- A magyarországi viszonyok nagyon kedvezőek, mi bizonyosan az első hullám végén vagyunk, ezt mutatja az összes számadat is. Ezért tudunk szinte napról napra, hétről hétre új enyhítéseket bevezetni a megfelelő higiénés rendszabályok szigorú megtartásával

- tette hozzá.

Beszélt a felsőoktatásban zajló vizsgákról. Megfogalmazása szerint sok fiatalnak nehéz napjai vannak, hiszen az oktatás vége felé már online rendszerben működtek, de most mégis számot kell adni tudásukról. Közölte, hogy ott is figyelni kell a szabályokra, kerülni a kontaktusokat, a teremben a vizsgáztatón kívül maximum két vizsgázó tartózkodjon. Ajánlott, de nem kötelező a maszk viselése, szellőztessenek és tartsanak távot. A vizsgázóktól azt kérte, hogy ők se „verődjenek össze”. Sok sikert kívánt a vizsgákhoz. Újságírói kérdések: Müller Cecília érdeklődésre elmondta, hogy 102 éves volt a legidősebb beteg, aki gyógyultan távozott a Dél-Pesti Centrumkórházból. (Origo)  Mivel a vírus valamilyen szinten velünk marad, elképzelhető, hogy a téli szezonban az influenza-vírus idején többletmegbetegedést fog produkálni. Úgy véli, a második hullámot felkészülten várjuk. (Origo) Kiss Róbert a nyaralások miatti érdeklődésre közölte, hogy május 28-tól a magyar állampolgárok is szabadon beutazhatnak Horvátország területére. Horvátországból magyar állampolgár csak úgy léphet be, ha házi karanténba vonul. (Inforádió) Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy Heves megyében az idősotthonokban nem találtak még koronavírusos beteget. Hozzátette, hogy eddig azokat az idősotthonokat, szociális otthonokat szűrték, ahol sok volt a megbetegedés, és ahol nagy számban vannak gondozottak, most pedig a kisebb otthonok következnek, illetve azok, ahol eddig nem találtak pozitív személyt. (Heves Megyei Hírlap) Ha karanténban lévő személyhez szerelőt kell hívni, akkor a szakember viseljen maszkot és kesztyűt. (Somogyi Hírlap) Szükség lehet-e a kórházi ágyak újbóli felszabadítására? Erre az országos tisztifőorvos azt felelte, hogy az adatok, ismeretek segítenek a kiértékelésben és a felkészülésben az újabb hullámra, és több forgatókönyvre kell készülni. A magyar egészségügy meglátása szerint rendkívül nagy teljesítmény nyújtott, úgy is, hogy nem volt tapasztalatunk erről a betegségről. Most a védőeszközök és felszerelések betárazása is zajlik, a járványügyi éberséget továbbra is fenntartják. (Mfor)

A megfelelő magyar kormányzati akarat megszületését próbálja kivárni egy nemzetközi szervezet

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.06.03. 11:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az azért intő jel lehet, hogy évek óta hanyagolja Magyarország az európai korrupcióellenes szakértői szervezet ajánlásainak teljesítéseit.
Magyarország következetesen nem teljesíti az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői testületének (GRECO) az ajánlásait. A strasbourgi székhelyű szervezet rendre elégtelennek minősíti a javaslataira adott magyar válaszokat, ami miatt az ország immár 2017 óta úgynevezett meg nem felelési eljárás alatt áll. A GRECO szerdán nyilvánosságra hozott éves jelentéséből kiderül, hogy Magyarország tavaly ugyanott tartott, mint 2018-ban, vagyis ugyanannyi ajánlást nem teljesített, mint egy évvel korábban. Marin Mrčela elnök a beszámolót bemutató videokonferencián ugyanakkor a korábbiaknál jobbnak minősítette a szervezet és a magyar hatóságok kapcsolatát, miután Budapest hosszú szünet után tavaly végre nyilvánosságra hozta az éves jelentést. “Most arra várunk, hogy meglegyen a megfelelő politikai akarat az ajánlásaink végrehajtására” — tette hozzá lapunk kérdésére. A szervezet egyebek mellett azt vizsgálta, hogy a tagállamok mit tesznek a parlamenti képviselők, bírák és ügyészek körében a korrupció megelőzéséért, illetve visszaszorításáért. Magyarország 18 ajánlást kapott a szervezettől, amelyekből tizet egyáltalán nem, hármat részlegesen teljesített, és csak ötöt hajtotta végre. A legnagyobb elmaradásunk a parlamenti képviselőkre vonatkozó javaslatok megvalósítása terén tapasztalható. A GRECO többek között azt kéri, hogy a jogalkotási folyamat legyen átláthatóbb, szülessen lobbitörvény, fogadjanak el magatartási kódexet és reformálják meg a vagyonnyilatkozati rendszert. Az eredménnyel a 42 értékelt tagállam között Magyarország a 28. helyet foglalja el, többek között Albánia, Montenegró és Románia mögött. Igaz, hogy Ausztria, Belgium és Dánia még ennél is rosszabb teljesítményt tudhat magáénak. 2019 végén az Európa Tanács 15 tagállama — köztük Magyarország — ellen folyt meg nem felelési eljárást amiatt, hogy nem hajtja végre a korrupció-ellenes testület képviselőkre, bírákra és ügyészekre vonatkozó ajánlásait. 
Marin Mrčela
A GRECO jelenleg annak feltárásán is dolgozik, hogy a kormánytagok, a magas rangú köztisztviselők és a bűnüldöző szervek tagjai mennyire védettek a korrupcióval szemben. Vizsgálja többek között a nemzeti anti-korrupciós stratégiákat, az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozást, a közhatalom tevékenységének az átláthatóságát, a vagyon- és jövedelemnyilatkozatok rendszerét, az elszámoltathatóságot és számonkérést szolgáló rendelkezéseket. A félidejénél tartó átvilágítás során a GRECO már jónéhány ajánlást küldött a tagállamoknak. Ezekben javasolja például, hogy a vagyonnyilatkozat-adási kötelezettséget terjesszék ki a miniszterek és más magasrangú köztisztviselők közvetlen családtagjaira és politikai tanácsadóira. Indítványozza, hogy a bűnüldöző szervek már a korrupció gyanújának felmerülésekor kezdjenek vizsgálatot a magas beosztású köztisztviselőkkel szemben, ne várjanak a megdönthetetlen bizonyítékokra. Szükségesnek ítéli a világos és egyértelmű szabályozást a politika és az üzleti élet kapcsolatairól. A bűnüldöző szervekkel kapcsolatban a GRECO elengedhetetlennek tartja a rendőrök és feletteseik megfelelő felkészítését a korrupció megelőzésére, valamint az összeférhetetlenségi és a feddhetetlenségi szabályok megismerésére. Fontosnak minősíti a belső ellenőrzés megerősítését és azt, hogy vegyék komolyan a hivatalos bejelentők védelmét. „Senki, egyetlen állam vagy intézmény sem immunis a korrupcióval szemben. A politikusoknak, függetlenül politikai hovatartozásuktól, példát kell mutatniuk. Szolgálniuk kell az embereket, nem uralkodniuk rajtuk”- így kommentálta az éves jelentés közzétételét a GRECO elnöke, Marin Mrčela. A horvát nemzetiségű jogász szerdai videokonferencián arra is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány növeli a korrupció kockázatát, mivel a tagállamok egy sor felügyeleti és átláthatósági előírást ideiglenes felfüggesztettek vagy egyszerűen figyelmen kívül hagynak.