válás;családon belüli erőszak;

Akár háromszorosára is növelhette a családon belüli erőszak gyakoriságát a járvány

A válások száma tavalyhoz képest 20 százalékkal is megnövekedhet.

Mint itt, itt és itt is megírtuk, a szakemberek szerint nem meglepő, hogy az összezártság nem a gyerekszületések, hanem a családon belüli bántalmazások és a válások számát növelte. "Nagyon sok új ügy lett. Alsó hangon duplázódás, de volt olyan időszak, hogy háromszor annyian kerestek, mint amúgy" – mondta az ATV Híradóban Spronz Júlia, a női jogvédő szervezet, a Patent Egyesület jogásza. A segélyvonalat is működtető egyesület szakembere arról számolt be, a megszokottnál többen kértek segítséget abban, hogy el tudjanak menekülni otthonról.

A családon belüli erőszakkal kapcsolatban Magyarországon kevés hivatalos statisztika érhető el. A G7 a Belügyminisztérium adatai alapján számolta ki, hogy havonta átlagosan 33 kapcsolati erőszakot jelentenek a rendőrségen. Ez márciusban a másfélszeresére, 50-re emelkedett. 

A karanténok és kijárási tilalmak enyhülésével Kínában és Nagy-Britanniában is megugrott a beadott válások száma. Magyarországon a téli és a nyári szünet után szokott növekedni a válások száma, így sok ügyvéd számára nem volt meglepetés, hogy a kijárási korlátozások után többen jelentkeztek. Sass Rita családjogi ügyvéd a műsorban elmondta, az utóbbi egy-két hétben tavalyhoz képest 15-20 százalékkal nőtt a válóperes megkeresések száma.