szakszervezet;Semjén Zsolt;túlóra;rabszolgatörvény;

2020-06-03 17:13:29

Öt szakszervezet együtt kéri a képviselőket: ne szavazzák meg a túlóratörvény folytatását

A salátatörvénybe rejtett javaslat miniszteri engedéllyel két évre nyújtaná a munkaidőkeretet – ebbe pedig a szakszervezetek sem szólhatnának bele.

Akár huzamosabb ideig 12 órás munkavégzésre kényszeríthetik a vállalatok a dolgozókat, heti egy pihenőnappal annak a törvényjavaslatnak az értelmében, amit Semjén Zsolt nyújtott be egy salátatörvénybe rejtve, és amit az ellenzék máris rabszolgatörvény 2.0-nak nevez.

A járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvénycsomag 56. paragrafusa ugyanis új munkahely-teremtő beruházásoknál lehetővé tenné a 24 hónapos munkaidő-keretet – amennyiben a beruházás „nemzetgazdasági érdekeknek számít.” Hogy mi számít annak, azt a foglalkoztatáspolitikáért is felelős pénzügyminiszter dönthetné el, aki egyedi engedélyt ad a kedvezményezett vállalatoknak.

Az egyedi engedély így szinte korlátlan felhatalmazást adna egy cégnél a dolgozók szabadságának és napi munkaidejének alakítására – a munkaadó például az összes szabadságot arra az időszakra adhatná ki, amikor valamiért amúgy sincs termelés az üzemben.

A munkavállalókat kiszolgáltatott helyzetbe hozó javaslat ellen szerdán közösen tiltakozott öt országos szakszervezet – a Magyar Szakszervezeti Szövetség, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – és 

Mint írják, komoly probléma, hogy: 

A 2019 decemberében elfogadott túlóra-törvény már eleve gyengítette a munkavállalók helyzetét – és az osztrák, német munkáltatók érdekeinek kedvezett – azzal, hogy egyedi megállapodás esetén 250-ről 400 órára emelte az éves rendkívüli munkaidőt, és kollektív szerződés esetén megengedte a 36 hónapos munkaidő-keretet.

Ám utóbbi esetben még mindig volt jogköre, beleszólási lehetősége a szakszervezeteknek; a Semjén-féle javaslat már ezt az egyeztetést is szükségtelenné teszi.

Az MSZP módosító javaslattal védené ki az újabb túlóratörvényt

Az MSZP elnöke is tarthatatlannak érzi a bujtatva az Országgyűlés elé terjesztett Semjén-féle paragrafust: Tóth Bertalan Facebook-oldalán jelezte, hogy párttársával, Harangozó Tamással együtt módosító javaslatot csatoltak a tervezethez, amivel lényegében törölnék az egyoldalúan elrendelhető, 24 hónapos munkaidő-keretet, és azt, hogy a miniszter saját hatáskörben adjon jogosítványt a túlóráztatáshoz.