önkormányzatok;2022;helyi adó;EU-költségvetés;

2020-06-03 18:29:16

Újabb csapást mér a kormány a településekre

Tovább szigorítaná a kormány az önkormányzatok gazdálkodását – így összegezhetők a kedd este a parlament elé terjesztett, a 2021-es költségvetést meglapozó salátatörvény önkormányzatokkal foglalkozó paragrafusai.

A korábban megszellőztetett tervek szerint a kormány már idén eltörli a cégek számára a helyi iparűzési adó megfizetési kötelezettségét december 20-áig, így azt csak jövő májusban kell megfizetniük. Az úgynevezett adófeltöltési kötelezettség eltörlését a cégek üdvözlik, mert így valóban a lezárt év alapján és nem becsléssel állapítják meg az adókötelezettséget. A vállalkozások így mintegy 80-85 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak, ám a helyi önkormányzatok jövő májusig ugyanekkora pénztől esnek el. Hogy a települések elkerüljék likviditási gondokat, külön engedély nélkül hitelt vehetnek fel a kieső bevételek pótlására, amit az adó beérkezésekor meg kell fizetniük.

A javaslat a költségvetési szervekhez hasonlóan az egyesületeket, és alapítványokat is mentesíti a telekadó, illetve az építményadó megfizetése alól, ha állami tulajdonú épületet használnak. Ugyancsak nem kell helyi adót fizetniük a cégeknek a reklámtáblák, reklámhordozók után. Ezt az intézkedést az adórendszer egyszerűsítésével indokolja a kormány, az bizonyára csak véletlen egybeesés, hogy az utcai reklámhordozók piacát a kormányhoz közeli üzletemberek ellenőrzik. Így fordulhatott elő, hogy a legutóbbi önkormányzati választásokon az ellenzéki pártok nem, vagy irreálisan magas árakon tudtak (volna) hirdetni az utcai reklámhordozókon, míg a Fidesz plakátjaival tele volt az ország.

A kormány javaslata számos ponton csökkenti az önkormányzatok adóbevételeit, ugyanakkor szigorítja a helyi adók felhasználásának feltételeit. Ezekből a bevételekből a jövőben csak közlekedési és szociális célokra lehet költeni, abból önkormányzati dolgozó bérét, közterheit a jövőben nem lehet fizetni – olvasható a kormány javaslatában. Az elmúlt hetekben a kormány a járványra hivatkozva számos önkormányzati bevételi forrást szüntetett meg, ingyenessé téve például a parkolást, ezen felül pénzeket vont el az önkormányzatoktól. Több település már most bérfizetési nehézségekkel küzd, láthatóan az a cél, hogy ezen feszültségek eszkalálódjanak, és az önkormányzatok – főleg amelyek nem számíthatnak kormányzati segítségre – elbocsátásokra kényszerüljenek.