Előfizetés

Riasztás: zivatar, jégeső és viharos szél fenyeget

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.04. 08:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Viharos szél lehet a Dunántúlon is, 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható.
Reggeltől, kora délelőttől a Dunától keletre, főként északkeleten várhatók többfelé zivatarok, egy-egy heves zivatar is lehet. Az időnként felhőszakadás-szerű zivatarokat nagyobb méretű jég, viharos kifutószél kísérheti, amelynek sebessége óránkénti 70-90 kilométeres, helyenként 90 kilométeresnél is erősebb lehet. A szél helyenként a Dunántúlon is viharossá fokozódik. Zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki másodfokú, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb hőmérséklet általában 22-28 Celsius-fok között alakul, de északkeleten néhol 19-21 fok is lehet. Késő estére 15-21 fok közé hűl a levegő. 

Szokásjogot rúgott fel a kormánypárt

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.06.04. 08:30

Fotó: Népszava
Hiller István szerint a trianoni béke minden magyar számára sorstragédia, ezért is lett volna megfelelő alkalom arra, hogy a képviselők együtt emlékezzenek és beszéljenek a magyarság jövőjéről is. A Demokratikus Koalíció a KMKF munkájában sem vesz részt és a parlamenti megemlékezésre sem megy el. A Párbeszéd részvétele is kérdéses.
Volt már arra precedens, nem is egy alkalommal, még 2010 után is, hogy a kormánypártok és az ellenzék közösen nyújtottak be egy-egy politikai nyilatkozatot a parlamentnek és közösen is fogadtuk el azt, úgy, hogy mindenki elmondhatta róla a véleményét. Így volt legutóbb például 2018-ban, amikor az Erdélyben vallásszabadságot hirdető 1568-as tordai országgyűlés emlékére fogadtunk el ilyen dokumentumot – mondta a Népszavának Hiller István. A parlament szocialista alelnökét annak kapcsán kérdeztük, hogy a trianoni békediktátum századik évfordulójára tartott parlamenti megemlékezésen annak ellenére nem szólalhatnak fel az ellenzéki vezérszónokok, hogy a beterjesztett politikai nyilatkozat szövegét előzetesen valamennyien támogatták a Kárpát Medencei Magyar Képviselők Fórumán. Hiller István szerint a trianoni béke minden magyar számára sorstragédia, ezért is lett volna megfelelő alkalom arra, hogy a képviselők együtt emlékezzenek és beszéljenek a magyarság jövőjéről is. – Ennek elmaradása nem javítható ki azzal, hogy majd egy héttel később beszélhetünk róla – mondta arra a kormánypárti érvelésre reagálva, hogy a nyilatkozatról a következő héten lesz még egy parlamenti vita. Ezzel érvelt Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető a Facebook-on is, amikor azt írta, „a kormánypártok sem jutnak majd szóhoz”. Ez abban az értelemben igaz, hogy Áder János és Kövér László (mint előterjesztő) szólal majd fel. A Demokratikus Koalíció a KMKF munkájában sem vesz részt és a parlamenti megemlékezésre sem megy el. Arató Gergely szerint azért, mert „a Fidesz nem nemzetegyesítésre, hanem a nemzet megosztására fogja felhasználni a trianoni megemlékezéseket, így a parlamenti ülést is”. A Párbeszéd részvétele is kérdéses, Kocsis Cake Olivio azt mondta lapunknak, ő maga, mint kisebbségi ügyekkel foglalkozó politikus biztosan ott lesz, a többi frakciótársa jelenléte viszont még nem egyértelmű. – Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz nyújtotta be ezt a konszenzusos nyilatkozatot, mint párt, nem az összes parlamenti frakció együtt. A Fidesz továbbra is csak azt nézi, mi az, ami szétválaszt minket, nem azt, mi az, ami összeköt – fogalmazott.

A mindent mérő kormányzati agytröszt újabb tíz milliárd forintot kapott, most épp Palkovicstól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.04. 08:19
FOTÓ: Vajda József/Népszava
A századvég ezért a summáért három éven át szolgál stratégiai iránymutatással.
A Századvég Politikai Iskola Alapítvány és Századvég Konjunktúrakutató Zrt. közösen nyerte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kormányzati szakpolitikai tanácsadásra kiírt közbeszerzését, írja a 24.hu. A 2020 és 2022 időszakra vonatkozó megbízás értéke nettó 9,3 milliárd (bruttó 11,8 milliárd) forint – derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött adatokból. Nem egyszerűen javaslatok megfogalmazásáról van szó: a Századvég-konzorcium az állandó közvélemény-kutatások mellett havonta legalább ezer órában ad stratégiai tanácsokat, évente 12 stratégiai tanulmányt állít elő, illetve az Európa Projekt keretében évente egyszer felmérést és elemzést végez az uniós tagországokban, valamint Norvégiában, Svájcban és Nagy-Britanniában. Mindezt a szerződéskötéstől számított 33 hónapon át, de legfeljebb 2022 végéig. Azt is megadták, hogy évente mennyit kasszírozhat a konzorcium: 2020-ban nettó 2,9 milliárd, 2021-ben és 2022-ben pedig nettó 3,2 milliárd forintot. Az innovációs minisztérium legutóbb 2015 októberében kötött a mostanihoz hasonló, 40 hónapos időtávra szóló, szakpolitikai tanácsadásra vonatkozó keretmegbízást, amelyet szintén a századvégesek nyertek el, akkor nettó 4,8 milliárd forintért. Az ITM és a konzorcium ezt leszámítva is sokadszor dolgozik együtt: a Századvég 2018 végén nyerte el a tárcától az EU28+ és időskutatás névre keresztelt 1,4 milliárd forintos megbízást, tavaly pedig egy egymilliárdos munka keretében kutatta Palkovicséknak a társadalom jövőképét.