Nem ért egyet a Kúriával az ügyészség a Fenyő-gyilkosság ügyében

Publikálás dátuma
2020.06.04. 19:40

Fotó: Béres Márton / Népszava
Polt Péterék szerint törvénysértő volt a Fővárosi Törvényszék döntése, amelyben Gyárfás Tamás és Portik Tamás büntetőügyét egyesítette.
Az ügyészség tiszteletben tartja a Kúria döntését, ugyanakkor azzal szakmailag nem ért egyet, ezért azt az ügyészségi joggyakorlat számára nem tudja irányadónak tekinteni - jelentette be az ügyészség közleményében. A Fővárosi Törvényszék tavaly novemberben a súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt jogerősen elítélt Portik Tamás ellen perújítás nyomán folyamatban lévő büntetőügyet a Gyárfás Tamás elleni üggyel egyesítette. Portik ellen a Fenyő-gyilkosság és az 1998-ban négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás miatt elrendelt perújítást egyesítették a Gyárfás elleni eljárással, így már vádlott-társak, tetteiket ebben az eljárásban együtt fogják elbírálni. A vád szerint Gyárfás Tamás bízta meg Portik Tamást Fenyő János médiavállalkozó megölésével, és Portik Tamás meg is szervezte a gyilkosságot, amelyet Jozef Rohác hajtott végre. Rohác évek óta jogerősen kiszabott szabadságvesztés-büntetését tölti.   A törvényszék döntését követően Polt Péter legfőbb ügyész decemberben jogorvoslati indítványt nyújtott be. Arra hivatkozott, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú bírósági szakaszban, illetve rendkívüli jogorvoslati – perújítási – szakaszban folyamatban lévő eljárásokat egyesített. Az ügyészség ezt törvénysértőnek tartja, mivel álláspontjuk szerint a büntetőeljárási szabályok szerint az eljárás azonos szakaszában folyamatban lévő ügyek egyesítésére van csak lehetőség. Hozzátették, hogy ez a jelen esetben nem valósult meg. Polt Péter ezért indítványozta, hogy a Kúria állapítsa meg: a törvényszék végzése törvénysértő. A Kúria május 19-én elutasította az indítványt. Ezt azzal indokolta, hogy az eljárás azonos szakaszában lévő ügyek egyesíthetők, és ez a perújítás elrendelését követő elsőfokú eljárásra is vonatkozik.  Az ügyészség erre reagálva bejelentette, hogy tiszteletben tartja a Kúria döntését, ugyanakkor azzal szakmailag nem ért egyet, és nem tartja irányadónak az ügyészségi joggyakorlatban. Gyárfás Tamás idén februárban több napon át adta elő vallomását a törvényszéken. Gyárfás és Portik is tagadja bűnösségét.

Helyreigazítás

„A Népszava Online a 2020. május 11. napján 17:11 órakor megjelent „A rendőrség elé kerül a Vérellátó Szolgálat állítólagos plazmabiznisze" című közleményében tévesen azonosította az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ)kötött adásvételi szerződés vevőjét. A szerződés vevője a magyar tulajdonosi hátterű Vascular Venture K'ft., így az sem igaz, hogy a vevő mögött egy japán multi állna."
Szerző
Frissítve: 2020.06.04. 18:13

Hiller: az Európai Unió nem automatikus megoldás, de ez a közösség tehet a legtöbbet a kisebbségekért

Publikálás dátuma
2020.06.04. 18:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ady Endre társaságában emlékezett az MSZP a trianoni nemzeti sorskatasztrófára.
Budapest főpolgármestere kérésének tettünk eleget, amikor néma főhajtással emlékeztünk a trianoni béke aláírásának századik évfordulója – mondta Hiller István az Ady-szobor árnyékában. Az Országgyűlés MSZP-s alelnökének szerint nem véletlen a helyszín – a költő gondolatisága, világnézete ugyanis pont megfelel a szocialista párt eszmeiségének. Hiller szerint nem kérdés, hogy Trianon nemzeti sorskatasztrófa volt, fájdalom minden magyarnak, ha az anyaországban, ha az elszakított területeken él, vagy bárhol máshol a világban. Büszke magyarként és büszke baloldaliként van dolgunk a múlttal, és még több a jövővel, deklarálta a többek között Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel, Molnár Zsolt budapesti elnökkel, Horváth Csaba zuglói polgármesterrel emlékező Hiller. Aki szerint az MSZP örül a zentai kamaraszínház sikereinek, tiltakozik, amikor az egyik szomszédos ország elnöke (lásd: a román államfő) bántja a magyar kisebbséget, és elismeri, amikor egy másik szomszédállam miniszterelnöke (értsd: a szlovák kormányfő) barátsággal, a közép-európai sorsközösséget értve beszél magyar állampolgáraival. Magyarként és európaiként tervezzük a jövőt, zárta az MSZP-s politikus, és azt akarjuk, hogy a Trianon utáni második évszázad lépjen túl a 20 század politikai kliségin, és legyen sikeresebb, boldogabb. Hiller szerint nem vitás, hogy az Európai Unió nem jelent automatikus megoldást, de az biztos, hogy ez a közösség hatékonyan segít abban, hogy a kisebbségek önrendelkezése megvalósuljon, és érdemben képviselhessék érdekeiket.
Szerző
Frissítve: 2020.06.04. 18:16