Közpénzből nyomtathattak Miskolcon fideszes plakátokat

Publikálás dátuma
2020.06.05. 15:03
Kampányplakátok Miskolcon
Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
A város nyomdája is a kormánypárt kezei alá dolgozott a borsodi megyei jogú városban.
A polgármesteri hivatalt és a város cégeit, intézményeit polipként kihasználva választási kampányra költötte a miskolciak pénzét a helyi Fidesz – jelentette be pénteken az ellenzéki erőkből alakult Velünk a Város frakció helyettes vezetője, Hegedüs Andrea, valamint Bartha György önkormányzati képviselő, akik a miskolci közélet elmúlt 30 évének legsúlyosabb politikai botrányának nevezték a történeteket. A Miskolc Holding nemrég lezajlott belső vizsgálata alapján ugyanis kiderült, hogy a tavalyi önkormányzati választási kampányban az Alakszai Zoltán jegyző (fideszes polgármesterjelölt) vezette városháza és a polgármester-jelöltségről betegsége miatt lemondott, de a helyi Fideszt továbbra is irányító Kriza Ákos vezette pártszervezet a város nyomdájából rendelt Fideszes kampányanyagokat, amelyeket a Miskolci Kulturális Központtal, illetve város egyik közalapítványával fizettették ki. A MiProdukt Kft.-ben, vagyis a város nyomdájában a bizonyítékokat megpróbálták eltüntetni, meghamisították a nyilvántartásokat, de egy rutinellenőrzés során mégis fény derült a visszaélésekre - állították a képviselők. Találtak olyan megrendelőt, amely 11400 plakátról szólt Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala részére, az átadás-átvételi jegyzőkönyvön azonban piros tollal az alábbi megjegyzés szerepelt: "Fidesz MPSZ (azaz Magyar Polgári Szövetség) Miskolci". A meghamisított nyomdai információs rendszerben azonban ugyanezen a soron már csak 75 nagy méretű plakát szerepelt, amiről a számlát a város tulajdonában lévő Miskolci Kulturális Központnak állították ki. Egy másik esetben ugyancsak 11400 önkormányzati megrendelőre kiállított plakát a raktári bevétel szerint elkészült, de a meghamisított nyomdai információs rendszerben ennek már csak a harmada szerepel, a számla pedig arra a megrendelésszámra hivatkozik, amely eredetileg Fideszes választási plakátokra szólt. Egy harmadik esetben a FIDESZ helyi alapszervezete megrendelésére készült el 7100 plakát, ám a számlát Miskolc város egyik közalapítványa nevére állították ki, s a darabszámot névleg itt is lecsökkentették. A Miskolc Holding Felügyelő Bizottsága a rendelkezésre álló adatok alapján büntetőfeljelentés megtételéről döntött, a képviselők pedig arra kérték Veres Pál polgármestert, hogy rendeljen el teljes körű vizsgálatot az ügyben, annak eredményét pedig tárja a nyilvánosság elé. Kerestük Alakszai Zoltánt, aki a kérdéses időben a miskolci polgármesteri hivatal főjegyzője volt, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre. 
Szerző
Frissítve: 2020.06.05. 16:19

Ki kell adni a börtönben fogvatartottak életét meghatározó utasításokat

Publikálás dátuma
2020.06.05. 14:35
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az országos parancsnoki szakutasítások korábban nyilvánosak voltak, de aztán eltűntek a BVOP honlapjáról.
A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) jogerősen is pert nyert a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával (BVOP) szemben. A börtönökben fogvatartottak életét meghatározó szakutasítások 2018 áprilisáig hozzáférhetőek voltak a BVOP honlapján, de aztán eltűntek onnan. A bizottság ezek nyilvánossága érdekében bírósághoz fordult - jelentette be az MHB honlapján. Az MHB 2018 tavaszán figyelt fel arra, hogy a BVOP honlapjáról levették az összes szakutasítást. Ezek szabályozzák a börtönök mindennapi életét, például a fogvatartottak elhelyezését, ellátását, szállítását, a csomagküldést, a munkáltatást vagy a telefonálást. Meghatározzák a fegyelmi eljárások menetét és a kiszabható fegyelmi büntetéseket, vagy azt, hogyan szállítják a fogvatartottakat.
„Az országos parancsnoki szakutasítások nem csak a fogvatartottaknak és a börtönszemélyzetnek fontosak, de az elítéltek családjainak és ügyvédjeinek is”

- hangsúlyozták a közleményben.

Az MHB először adatigényléssel próbálta kikérni a szakutasításokat, de a BVOP nem adta ki. Ezt azzal indokolták, hogy azok „döntés meghozatalát megalapozó adatnak minősülnek”. A bizottság álláspontja szerint viszont döntés-előkészítő irat lehet például a belső használatra szánt munkaanyag, tervezetek, levelek, de semmiképpen sem egy olyan szabály, amely 18 ezer fogvatartott mindennapi életét határozza meg.  A Helsinki ezért 2019. március 8-án terjesztette be keresetlevelét, hogy a BVOP 15 napon belül adja ki az összes szakutasítást, de nem kapta meg, ezért pert indított. A BVOP a tavaly szeptemberi tárgyaláson közölte, hogy a szakutasítások jelentős részét már újra feltöltötte a honlapjára. Maradt viszont 15, amely továbbra sem volt nyilvános. A bíróság mostani másodfokú, jogerős ítéletében nem találta indokoltnak a dokumentumok visszatartását, így arra kötelezte a BVOP-t, hogy 15 napon belül adja ki őket az MHB-nak.
Szerző

„Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak” – Karácsony halasztja az egyeztetést a kormánnyal

Publikálás dátuma
2020.06.05. 12:55

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Főpolgármesteri Hivatal közleményében az áll: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor. Fürjes Balázs közölte, „a kormányoldalt meglepetésként érte, hogy a főpolgármester lemondja az intézményes párbeszéd lehetőségét”.
Karácsony Gergely kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását – derül ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből. Mint írják, Karácsony a döntéséről személyesen tájékoztatta Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert. A főpolgármester a városvezetés lépését azzal indokolta, hogy a 2021-es költségvetés tervezete olyan mértékű elvonással sújtaná a települési, a kerületi önkormányzatokat és a fővárost, amely Budapest fejlesztésével, sőt működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.
„Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás. Ennek a tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Így a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor”

– áll a közleményben.

Fürjes Balázs
Fotó: Népszava

A kormányoldalt meglepetésként érte

A Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára a Twitteren írt arról, hogy Karácsony Gergely lemondta a Közfejlesztések Tanácsa keddi városházi ülését, új időpont ajánlása nélkül. „Javaslatunk: a Lánchíd felújítására mindenképp találjunk megoldást! Természetesen bármi más is napirenden lehet!” – tette hozzá. Fürjes Balázs az MTI-nek azt mondta: miközben az álláspontok érdemi egyeztetése sok kérdésben megtörtént és a végleges napirend megállapítása folyt, „a kormányoldalt meglepetésként érte, hogy a főpolgármester lemondja az intézményes párbeszéd lehetőségét”. Ráadásul – tette hozzá – új időpontjavaslat megtétele nélkül, azaz így a városháza bizonytalan időre elhalasztja a főváros-kormány párbeszéd megtartását. Közölte, hogy a kormányoldal szeretett volna az egyeztetésen a városvezetéssel közösen megoldást találni a Lánchíd felújítására, megerősíteni a kormány 6 milliárd forintos elkötelezettségét a hídfelújítás támogatására és válaszokat kapni a Lánchíd állapotát, a felújítást érintő tisztázatlan kérdésekre. „A kormány képviselői nyitottak lennének bármilyen más fővárosi javaslat napirendre tűzésére és természetesen készen álltak az önkormányzati finanszírozás szakmai és politikai kérdéseinek megtárgyalására is” – közölte. Fürjes hangsúlyozta: azt javasolják a főpolgármesternek, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen tartson ülést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa és mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd aggasztó helyzetének megoldására. Az államtitkár hozzátette: az ülésen természetesen a főpolgármester által javasolt kérdéseket is napirendre kell tűzni. 

Szerző
Frissítve: 2020.06.05. 13:05