Előfizetés

Több mint két hónapot volt börtönben egy értelmi sérült 20 éves fiú

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.06. 21:44
A fiú szüleinek írt levele
Fotó: RTL Klub
Apró szabálysértésekből szedett össze több mint egymillió forint büntetést. Többször is azért kapott pénzbírságot, mert nem volt nála személyi igazolvány.
Börtönben volt több mint 2 hónapot egy értelmi sérült 20 éves fiú, pedig fogyatékkal élőt nem lehet szabálysértés miatt elzárni – hangzott el a szombat esti RTL Híradóban. A csatorna szerint a fiú apró szabálysértésekből szedett össze több mint egymillió forint büntetést, amit nem fizetett ki. Többször is azért kapott pénzbírságot, mert nem volt nála személyi igazolvány. Csakhogy nem fizetett, ezért szigorított a bíróság. A Sümegen élő, értelmi sérült, figyelemhiányos hiperaktivitással küzdő fiú ideiglenes gondnoka azt mondta, a fiú tavaly Budapestre szökött, onnan vitték a börtönbe. A család hetekig nem tudott róla. Végül 71 napot volt a rácsok mögött, ahonnan a Magyar Helsinki Bizottság segítségével szabadult ki. A jogvédő csoport ügyvédje a csatornának azt mondta: erre azért kerülhet sor, mert arctalan a rendszer. „Ez a fiú is úgy került börtönbe, hogy vele a bíró vagy a bírósági titkár soha nem találkozott. Holott ha találkozott volna, akkor nyilván észrevehette volna, hogy itt valami gond van” – fogalmazott. Hozzátette: szabálysértési ügyekben a bíróságok jellemzően hosszú, jogásznyelven írt levélben értesítik az elkövetőket arról, hogy ha szeretnének, kérhetnek tárgyalást. De ha valaki ezt a levelet nem veszi át, nem érti, nem tudja, hogy mit kell vele csinálni, akkor nem tart a bíróság tárgyalást, hanem automatikusan átváltoztatja a pénzbírságot elzárásra, börtönbüntetésre. A Helsinki Bizottság tapasztalatai szerint a szabálysértés miatt elzártak között sok értelmi sérült és pszichés beteg van, akiknek börtön helyett támogató programokra lenne szükségük.  

Ötös lottó – Kihúzták a nyerőszámokat, egy Joker-telitalálat van

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.06. 20:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 23. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc) 31 (harmincegy) 56 (ötvenhat) 68 (hatvannyolc) 83 (nyolcvanhárom) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117 Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek. 

Vasárnapra is figyelmeztetést adtak ki, bárhol lecsaphatnak zivatarok az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.06. 17:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződés várható az ország középső felén jobban összeálló felhőzettel. Naposabb időben inkább csak a Délnyugat-Dunántúlon és a keleti határvidéken lehet bízni. Már délelőttől kezdődően többfelé kell ismétlődő záporokra, zivatarokra számítani, utóbbiakat felhőszakadás kísérheti. Az előbb említett naposabb részeken kisebb a csapadék esélye. A déli szél élénk, olykor erős lesz, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A felhőszakadások veszélye miatt a fővárosra és Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is másodfokú figyelmeztetést adtak ki, míg Baranya, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú riasztások lesznek érvényben.
A zivatarok veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, néhol a szélerősödés mellett jégeső is előfordulhat.   A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul.