Előfizetés

Kiadták a riasztást: felhőszakadásra, jégesőre, viharos szélre figyelmeztetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.07. 11:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint húsz milliméter eső eshet.
Az OMSZ felhőszakadás veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Heves megye, Nógrád megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére.   A zivatarokra figyelmeztető riasztást viszont visszavonták. Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, ugyanakkor újabb másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki, ezúttal felhőszakadások veszélye miatt.     Amennyiben az OMSZ visszavonja az ország területéről az elsőfokú riasztást, vagy másodfokú riasztást ad ki, arról újabb közleményben számolunk be - írja Katasztrófavédelem. Az újabb területeket érintő elsőfokú riasztásokról itt tájékozódhatnak.

Szijjártó ennél közelebb már bajosan kerülhetne Dzsudzsákhoz

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.07. 10:59
Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs. A járványügyi védőtávolság sem lehet akadálya a a sportos diplomata és a diplomata sportoló barátságának
Fotó: Facebook
Bár valószínűleg nem egy háztartásban élnek, a külügyminiszter a 15 centis távolságot sem tartja a magyar labdarúgó-válogatott kapitányától.
„Van valami közös a munkánkban: fake news...” - írta Facebook-oldalán vasárnap Szijjártó Péter, ahol baráti közös szelfit is megosztott Dzsudzsák Balázzsal, a magyar fociválogatott Egyesült Arab Emirátusokból külügyi segítséggel hazatérő kapitányával. Szijjártó üzenete az álhírgyártás beismerése is lehetne, a külügyminiszter azonban inkább arra gondolt, hogy róla és Dzsudzsákról osztanak meg álhíreket.
Hogy Szijjártó Péter milyen fake news-ra gondolt, azt nem részletezte. Álhírnek mindenesetre nehéz lenne nevezni azt a fotót, amin maszk nélkül szurkolt Dzsudzsákkal a közemberek előtt lezárt Puskás Arénában, a Honvéd-MTK mérkőzésen.
 A képet a külügyminiszter osztotta meg, így ő bizonyította, hogy meccs közben nem tartották be a mindenkire érvényes járványügyi szabályokat (másfél méteres védőtáv megtartása és védőmaszk használata).  
Dzsudzsák Balázs ráadásul nem először tesz nyilvánosan ezekre a szabályokra: maga Orbán Viktor leplezte le, hogy az Emirátusokból visszatérő focista már a hatósági házi karantén 12. napján a szabadban kávézik. A csapatkapitány valószínűleg diplomáciai mentessége miatt szabadulhatott előbb a karanténból, ennek köszönhető az is, hogy hazatérhetett a koronavírus miatt hermetikusan lezárt arab államból.

Művészi szintre emelte a semmitmondást Pintér, amikor a rendőrök koronavírus-szűréséről kérdezték

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.07. 10:13
Pintér Sándor belügyminiszter
Fotó: Népszava
Pontos és egyszerű kérdéseket kapott a belügyminiszter, a hatósági szakzsargon blokádján azonban ezek sem juthatnak át.
Míg a rendőrök most is büntethetnek a járványügyi szabályok megsértése miatt, sok intézkedő járőrön egyáltalán nincs védőmaszk. Hogy miért nincs, azt a DK-s Vadai Ágnes kérdezte meg írásban Pintér Sándortól. Egyúttal pedig arra is kíváncsi volt, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta hány rendőrt és rendőrségi alkalmazottat teszteltek koronavírusra, és hánynak lett közülük pozitív a tesztje?
A belügyminiszter érdemi válasz helyett a rendőrségi bikkfanyelv leglátványosabb szóvirágait küldte el Vadainak. A maszkok, vagy inkább hiányuk kapcsán azt írta:
„A Rendőrség részére az egyes szolgálati feladatok ellátása során használni szükséges védőeszközök köre a szakmai ajánlások során meghatározásra került”.

Arra pedig, hogy hány rendőrt szűrtek idáig és milyen eredménnyel, ezt a csattanós választ adta:
„Az állami egészségügyi szervek által meghatározott óvintézkedések maradéktalan végrehajtására a rendőri szerveknél is kiemelt figyelmet fordítottak”.

Magyarán, a rendőrség tudja, hogy milyen védőeszközöket kell(ene) használni a járvány idején, de az már nem tartozik ránk, hogy a rendőrök miért nem hordanak maszkot. Az óvintézkedések maradéktalan végrehajtására fordított kiemelt figyelem pedig nagyon megnyugtatóan hangzik, de semmit nem árul el a rendőrök körében elvégzett koronavírus-tesztekről.
Pintér ködösítése azért is visszás, mert pont az ő korábbi reakciójából tudható, hogy a rendőrség másfél hónap alatt több mint 30 ezer embert, 1,17 milliárd forintra bírságolt meg a járványügyi szabályok megsértése – így a kijárási korlátozás áthágása, vagy a másfél méteres védőtáv és a maszkviselés hanyagolása – miatt, a megbüntettek pedig  átlagosan 39 ezer forintos csekket kaptak.