Előfizetés

Politika két keréken

Doros Judit
Publikálás dátuma
2020.06.09. 08:00

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Sok mindent észrevenni a bringa nyergéből, ami a közgyűlésből nem látszik – mondja az az ellenzéki debreceni képviselő, akit futárállása miatt gúnyoltak egy jobboldali portálon.
Pizzafutárként dolgozik Szabó Bence, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője, akit e pozíciója miatt gúny tárgyává tett nemrégiben egy helyi közösségi oldal. Az Antiszociális Kanális Nincs erős kávé, csak gyenge ember címmel két fotót közölt a huszonéves fiatalemberről, az egyiken képviselőként öltönyben éppen felszólal, a másikon pedig rövidnadrágban és pólóban, hátán a kiszállítócég piros hátitáskájával, egy belvárosi kávézóba megy be épp, vélhetőn a megrendelt áruért. Az első kép alá azt írták: „Amikor bohóckodni jár a debreceni közgyűlésre”, míg a másodikra: „Amikor becsületes munkával keresi a pénzt.” Miután egyetlen másik képviselőtársát sem állították pellengérre a tanársága, ügyvédsége vagy épp orvosi hivatása miatt, a képviselő szerint azért támadták hátba, mert fizikai munkát végez. Szabó Bence néhány évvel ezelőtt fejezte be Debrecenben a vegyipari szakközépiskolát, érettségije van, de mint mondta, ezzel egyáltalán nem rí ki egy olyan városban, amelyet éveken át egy szintén „csak” érettségivel rendelkező polgármester, Kósa Lajos vezetett. Érettségi után Angliába ment dolgozni, először egy gyorsétteremben, majd egy raktáráruházban kapott munkát. Az első hónapokban a már régóta kint élő és dolgozó édesapja segítette, de fél év után a saját lábára állt, s akkor már barátnője is követte őt. Két év külföld után azonban a honvágy hazahozta őket: előbb elvégzett itthon egy webdesigner-tanfolyamot, majd egy biztosítótársaságnál helyezkedett el. – Kárügyintézőként és állománykezelőként dolgoztam, napi nyolc órában, s szerettem ezt a munkát – mondta, hozzátéve, szabadidejében a Momentum aktivistájaként már a rabszolgatörvény elleni megmozdulásokban s az EP-kampányban is tevékenyen részt vett. A debreceni közgyűlésbe listáról került be – ebben a városban az egyéni körzeteket rendre a Fidesz nyeri –, s a kulturális és oktatási bizottság tagja lett. – Nem akartam olyan képviselő lenni, aki havonta egyszer beül a közgyűlésbe meg elmegy egy bizottsági ülésre, és ezzel le is tudja a feladatát, napi szinten szerettem volna a közügyekkel foglalkozni – indokolta, miért mondott fel a biztosítónál, s helyezkedett el inkább ételkiszállítóként, ami kötetlenebb munkabeosztást tesz lehetővé. Általában napi öt órát dolgozik, főként a késő délelőtti, kora délutáni órákban. E munkája során pedig sokszor olyan dolgokat is észrevesz a városban, amit az „elefántcsonttoronyból” nem lehet látni. – Napi átlag harminc-negyven kilométert tekerek le a kerékpárral, tucatnyi emberrel találkozom, beszélgetek. Én nem csak az újsághírekből tudom, hogy a járvány miatt bajba kerültek a vendéglátósok: személyesen panaszkodtak erről. Kiszállításkor vettem észre, hogy egy helyen több fát vágtak ki, mint amennyi eredetileg engedélyezett volt, de azt is, hogy a közmunkások sokszor védőfelszerelés nélkül dolgoznak. Ezeket a hivatalos levelezőrendszeren keresztül jeleztem is a polgármesternek, de egyelőre nem kaptam választ – mondta.

Hallgat a bíráló

A képviselőt „cikiző” oldalnak nincs beazonosítható kezelője, üzenetet írni nem lehet, és semmilyen más adat sem segít a kapcsolatfelvételben. Ugyanakkor számos debrecenivel beszéltünk, aki tényként könyvelte el, hogy az Antiszociális Kanális mögött a helyi Fidelitas áll. Megkerestük a szervezetet, de ott csak annyit reagáltak: semmi közük az oldalhoz, a konkrét üggyel pedig nem kívánnak foglalkozni.

Wachsler megvédte a Trianon-emlékművet

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.06.09. 07:20

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A koncepció lényege az, hogy – méretüket kivéve – semmilyen módon nem tesznek különbséget az egyes települések között.
Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nem lát okot rá, hogy Ungváry Krisztián történész javaslata nyomán változtassanak a Trianon-emlékművön.
A Parlamenttel szemben létrehozott emlékhelyet a járványhelyzet miatt csak augusztus 20-án fogják átadni. A földfelszín alatt kialakított emlékművön olyan települések nevei szerepelnek, amelyek 1920 után elvesztek Magyarország számára. Ungváry Krisztián lapunknak adott interjújában a látványtervek alapján kifogásolta, hogy Zágráb is az említett települések között van. Wachsler Tamás arról tájékoztatta a történészt, hogy az emlékműre az 1920 előtti horvátországi települések nem kerültek fel, Zágráb csak egy „rossz látványterven” szerepelt. Wachsler kérdésünkre közölte, hogy a vizuális megjelenés bemutatása tekintetében jó munkát végzett a grafikus, de az ábrázolt helységnevek közé hiba csúszott. A vonatkozó kormányhatározat is rögzíti, hogy az Összetartozás Emlékhelye a történelmi Magyarország 1913. évi összeírás szerinti helységneveit jeleníti meg, Zágráb nyilvánvalóan nincs közöttük.
A hibát javították. Wachsler Tamás kitért rá, hogy a félreértést a Klubrádióban már tavaly áprilisban tisztázta: „Nyilvánvalóan pongyolaság okozta ennek a régen tisztázott félreértésnek az újbóli felmelegítését.” Ungváry Krisztián legfőbb gondja azonban az volt, hogy sok kisebb település csak a századforduló körül kapott magyar nevet, és adott esetben 100 százalékig nem magyarok lakták: a trianoni emlékmű ellenben úgy tesz, mintha magyar települések lettek volna. „A kormány politikailag és morálisan is védhetetlen üzenetet küld. Jelesül azt, hogy Magyarországnak olyan területekkel is van dolga, amelyek nem kötődnek magyar identitású emberekhez” – mondta a történész. Javasolta: színárnyalattal vagy konkrét adatokkal jelezzék, mely helységekben volt jelentős létszámú magyar lakosság. Wachsler Tamás nem ért egyet. A koncepció lényege az, hogy – méretüket kivéve – semmilyen módon nem tesznek különbséget az egyes települések között. Az emlékhely azt szeretné megidézni, ami „összeköti az itt élő embereket, ez pedig közös örökségünk, a történelmi Magyarország, amely – nem mellesleg – sokáig a közös otthonunk volt”. Wachsler úgy látja, hogy Ungváry javaslata ezzel ellentétben azt hangsúlyozná, „ami elválasztja az itt élőket”. Az emlékhely üzenete politikailag és morálisan is abszolút pozitív – állította Wachsler Tamás –, esztétikai szempontból pedig ki-ki az augusztus 20-ai avatás után tud majd autentikus véleményt alkotni.

Ismét zivatar, felhőszakadás és jégeső jöhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.09. 06:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csaknem az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedd délelőtt több-kevesebb napsütés mindenhol várható, ekkor csak elvétve eshet. Késő délelőtt erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és délután, estefelé többfelé várható ismétlődő jelleggel zápor, zivatar, néhol felhőszakadással, illetve jégesővel, de az erősebben felhős nyugati tájakon eső is eshet. Mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor intenzívebb zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is előfordulhatnak.
A zivatarok veszélye miatt két megye (Vas és Zala) kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Tizennégy megyében (Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna) felhőszakadás miatt is figyelmeztetnek. 
A hőmérséklet kora délután általában 20 és 28 fok között várható, nyugat felé haladva számíthatunk az alacsonyabb értékekre. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő.