Előfizetés

Részben mégiscsak ember rakhatta össze az új koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.08. 17:24
Képünk illusztráció
Fotó: Andrew Brookes / AFP
Ez viszont azt jelenti, hogy a vakcinát is sokkal nehezebb lesz legyártani.
Egy norvég virológus azt állítja, olyan szekvenciákat talált a vírus felületén lévő tüskék fehérjeláncában, amik arra utalhatnak, hogy a kórokozót, legalább részben, ember rakta össze, írja az azonnali.hu. Emlékeztetőül: a koronavírus-járvány eredetét magyarázó összeesküvés-elméletek egyik legnépszerűbbike, hogy a vírus valójában nem is egy kínai húspiacon vásárolt denevérből származik, hanem egy laboratóriumból szökött ki.  Ezt az elméletet azonban egyetlen tudományos kutatás sem támasztotta alá - eddig. A most készült tanulmány (a Quarterly Review of Biophysics tudományos folyóirat hozza) szerint viszont a vuhani koronavírust ha nem is ember hozta létre, de mesterségesen belenyúlhattak a struktúrájába. A tanulmány arra is rámutat, hogy a vírus szinte egyáltalán nem mutálódott, amióta elkezdett terjedni az emberek között, ez pedig azt jelentheti, hogy a vírus addigra már „kész volt”, és ez nagyon ritka az olyan vírusoknál, amik átlépik a fajok közötti határokat. Mindenesetre a vírusnak Birger Sørensen virológus szerint vannak olyan tulajdonságai, amik erősen eltérnek a SARS-ért felelős koronavírustól, és korábban sosem voltak jelen a természetben. Amennyiben a koronavírus szerkezetét valóban módosították mesterségesen, a vakcina előállítása is sokkal lassabb lehet, mert egy ember által manipulált vírus egészen más megközelítést igényel a természetesnél.

Matolcsy György ismét az euró ellen ágál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.08. 16:49

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Varga Mihály korábban az EU legígéretesebb kezdeményezésének nevezte a közös pénzt, amelynek bevezetését Magyarország a csatlakozással vállalta.
Önálló pénzpolitikával nyertesen lehet kikerülni még egy közel évtizedes nehéz szakaszból is, de el kell kerülni a külső eladósodást – vonta le a tanulságot Európa elmúlt ötven évének három nagy válságából Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ismét az euró bevezetése ellen érvelt a növekedés.hu portálon megjelent hétfői cikkében. A jegybankelnök szerint az európai integráció első nagy válságát az 1970-es évtized két olajárrobbanása hozta el. Az USA akkor a két háborús vesztes – Japán és Németország – amerikai gazdasággal szembeni térnyerését kívánta megállítani, ám Matolcsy szerint végül kontinensünk megerősödését hozta a nyugat-európai országok önálló pénzpolitikája volt.  – Az önálló pénzpolitika megengedte, hogy a legjobb exportágazatok megerősödjenek: német gépipar és vegyipar, francia közlekedési ipar, olasz kézművesipar, skandináv tőkeintenzív iparágak – hangsúlyozta Matolcsy György. 
„A 2008–2009-es pénzügyi válságot sem az EU közös intézményei, sem az eurózóna, sem a válságállamok kormányai nem tudták sikeresen kezelni”

– hozta fel ellenpéldaként Az MNB-elnök.

Szerinte a harmadik válság éppen csak elkezdődött, ugyanis 2020 elejétől a Covid-19 járvány nyomában az EU-országok többségében gazdasági válság alakul ki. Ennek legyőzésére ismét az „önálló nemzeti pénzpolitikát” ajánlotta, egyben szerinte a válság terheinek enyhítésére nem szabad külső hiteleket felvenni, „mert az korlátozza, majd megszünteti az önálló pénzpolitika mozgásterét”. – Ezt mi magyarok tudjuk a legjobban, mert ez történt velünk 2002 és 2010 között: ebből törtünk ki az elmúlt évtizedben –fűzte hozzá. Ahogy arról a Népszava is beszámolt, Matolcsy György tavaly novemberben a Financial Timesban írott cikkében azt állította, hogy az euró csapda, ki kell lépni belőle. Ezzel szemben rá egy nappal Varga Mihály pénzügyminiszter az mfor.hu-n az eurót az unió legígéretesebb, de befejezetlen kezdeményezésnek nevezte. Megerősítette azt is, hogy uniós tagságunkkal vállaltuk az euró bevezetését.
Nincs céldátum a közös pénz magyarországi bevezetésére, de a kormány nem tett le tervéről, az euró használatáról

– fűzte hozzá múlt novemberben Varga Mihály.

Már használják azt a mobilapplikációt Olaszországban, amely koronavírusos fertőzötteket keres

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.08. 13:01

Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini / AFP/NurPhoto
Az alkalmazás a tünetmentes pozitívakat találhatja meg.
Megkezdődött Olaszországban annak a mobilalkalmazásnak a használata hétfőn, amely jelzi felhasználójának, ha olyan emberrel került kapcsolatba, akiről tudni, hogy koronavírus-fertőzött. Az Immuni nevű alkalmazás ingyenes. Használatát egyelőre négy tartományban - a közép-olaszországi Abruzzóban és Marchéban, a gócpontok között számon tartott északkeleti Liguriában és a járványtól szinte teljesen mentes déli Pugliában - vezették be. 
Az alkalmazás június 15-étől egész Olaszországban elérhető lesz.

Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos adatai szerint kétmillióan csatlakoztak az Immunihoz. Arcuri nagyon hasznosnak nevezte az alkalmazást a tünetmentes pozitívak felkutatására. Ellentétesen ítélte meg az eszköz használhatóságát az északi Lombardia, Veneto, Friuli - Venezia Giulia, és a politikai pártok vezetőinek nagy része sem csatlakozott adatvédelmi problémákra hivatkozva. A kormány eredetileg májusban akarta bevezetni a kontaktkereső applikációt, de számos, főleg adatvédelmi jellegű akadály késleltette az indulást. Az adatvédelmi ombudsman közlése szerint az Immuni most induló verziója nem azonosítja az alkalmazás használóját, mobilszámát és a vele kapcsolatba kerülő embereket sem. 
Ha valaki fertőzött személlyel kerül kapcsolatba, az alkalmazás értesíti erről őt.

A kontaktkeresés eredményességéhez a 14 évnél idősebb lakosság hatvan százalékának csatlakozására, mintegy 31 millió letöltésre van szükség. A kormány többszörös felszólítására ellenére az olaszok többsége tart személyi adatai titkosságának megsértésétől. Az alkalmazás használatának elterjedését lassítja az is, hogy az olaszok többsége idős, vagy nincs annyira korszerű mobiltelefonja, amely alkalmas az alkalmazás letöltésére. Több tartomány saját kontaktkereső rendszert dolgozott ki, köztük Szardínia, ahol a szigetre érkezők a tartomány hivatalos oldalán regisztrálhatnak a Sardegna Sicurához (Biztonságos Szardínia). A regisztrációt a szállások is kérhetik a foglaláshoz. Hétfőn újraindult az olasz Vöröskereszt országos szerológiai tesztelése is: 150 ezer kiválasztott embert kértek fel, hogy vegyen részt az ellenanyagszintet mérő vérvizsgálatban. Eddig 42 ezren mondtak igent, a többiek elutasították. Olaszországban február 20-ától majdnem 235 ezer fertőzöttet szűrtek ki, és valamivel kevesebb mint 34 ezren haltak meg. Az aktív fertőzöttek száma több mint 32 ezer. Hat tartományban vasárnap nem regisztráltak egy új beteget sem.