Előfizetés

Hónapok óta nem jegyzi be a törvényszék Jakab Pétert a Jobbik elnökeként

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.08. 22:20

Fotó: Jani Martin / Népszava
Papíron nincs elnöke a fogyatkozó ellenzéki pártnak.
Nem csak a személyi ellentétek, kilépések sújtják a Jobbikot, hanem a bíróság malmai is lassan őrölnek: Jakab Péter hivatalosan nem a párt elnöke – derült ki a kormánypárti Hír TV hétfői riportjából. Ugyanis a televízió kérdésére a Jobbik sajtóosztálya azt válaszolta, hogy ugyan időben beadták a Fővárosi Törvényszéknek a január végén megválasztott elnök bejegyzési kérelmét, ám választ a mai napig nem kaptak. Megjegyezték azt is, hogy az előző elnök, Sneider Tamás esetében ugyanígy járt el a bíróság, és papíron szintén hónapokig nem volt elnökük. Jakab Péter esetéről egyébként maga Sneider beszélt az Azonnali.hu-nak június 5-én, miután Varga-Damm Andreával és Farkas Gergellyel együtt még májusban kiléptek a Jobbik parlamenti frakciójából. Nem személyi vagy politikai okokra hivatkozva, de később Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere is visszadta a jobbikos párttagságát. – Még arra sem voltak hajlandóak, hogy kérjék a pártelnöki lemondási nyilatkozatomat, mint ahogy ezt én korábban megtettem Vona Gábortól, hogy könnyebben jegyeztethessék be az új elnököt – mondta Sneider Tamás, aki az új pártvezetéssel kirobbant konfliktus miatt a parlamenti alelnöki pozíciójáról is lemondott. Hozzátette: 
„Ennek köszönhetően még mindig én vagyok papíron a Jobbik elnökeként bejegyezve, csak a mandátumom május 12-én lejárt, Péteré pedig még nem hatályos.”

Elkapta a koronavírust az ATV vezérigazgatója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.08. 21:09

Fotó: Népszava
A televízió vezérembere még márciusban kapta el a vírust, de mivel időben karanténba vonult, nem fertőzte meg a munkatársait. A múlt pénteken elvégzett vírusteszt hónapokkal később is kimutatta szervezetében az antitesteket.
A media1  írta meg elsőként, hogy enyhébb tünetekkel túljutott a koronavíruson az ATV vezérigazgatója, Németh S. Szilárd. Az igazgató még a vírus berobbanásának első heteiben vezetett be szigorúbb elővigyázatossági intézkedéseket, és maga is karanténba vonult. Ennek köszönhető, hogy végül senki nem fertőződött meg senki a stábból.

Többször tesztelték

 A múlt héten elvégzett  pozitív eredményű tesztet egy külön laborban ma egy másik módszerrel is megismételték, ebből derült ki, hogy az antitestek a szervezetében vannak. Ennek elvégzését az igazgató abbéli aggálya előzte meg, hogy a vírusra jellemző tünetek jelentkeztek rajta az önkéntes karantén idején.

Szerencsésen túl van rajta

Németh S. Szilárd szerencsésnek érzi magát, hiszen alig jelentkeztek a tünetek. Az ízlelés, és a szaglás elvesztése az elsők között volt, de az állóképessége is nagyon lecsökkent. Gyenge volt, végtagfájdalmak gyötörték, de mivel még március 11-én bevezették az óvintézkedéseket a csatornánál, a munkatársai megúszták a fertőzést. 
 Hiába támadta meg a szervezetét a vírus, online értekezleteket tartott és a távmunka összes lehetőségét kihasználta. 

Visszaszólt a gyógyszerészi kamara Káslernek - és kiderült, kik tartoznak még a félmilliós körbe

D. A.
Publikálás dátuma
2020.06.08. 20:36

Fotó: Magyar Gyógyszerészi Kamara
A kórházi gyógyszerészek és a gyógytornászok is kapnak az egyszeri juttatásból.
Az egészségügyben több szakmacsoport is kimaradt az Orbán Viktor miniszterelnök által ígért bruttó 500 ezer forintos egyszeri COVID-jutalomból. Az elégedetlenkedőknek - így például a gyógyszerészi kamarának - Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter vasárnap a Demokrata című kormánylapban üzent. A tárcavezető egyebek mellett azt állította, hogy a gyógyszerészek eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgoznak. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke hétfőn hosszú levélben igazította helyre Kásler Miklós nyilatkozatát. Szerinte a miniszter a haszon helyett valószínűleg a haszonkulcs kifejezést akarta használni, "de ez sajnos még így sem igaz.” Arra emlékeztetett hogy a közfinanszírozott gyógyszerek átlagos árrése csak tíz százalék körüli és a szabadáras egyéb termékek árképzése csak részben kompenzálja ezt. - Évek óta eredmény nélkül könyörgök a korrekcióért, ráadásul úgy, hogy az ágazati átlagbér jóval a nemzetgazdasági átlag alatt van – írta az elnök. Arra a miniszteri állításra, miszerint a tulajdonosok közel egyharmada külföldi, a kamara elnöke megjegyezte: "Ez lehet, hogy igaz – sajnos.” Majd hozzáfűzte: „Ha a gyógyszertárak tényleges tulajdonosi szerkezetével probléma van (van!), akkor az ágazati vezetés feladata a jogszabályi előírások érvényesítése mind a tulajdonlás, mind a gyógyszertár-működtetés területén. Évek óta hiába kérem a tárcától az ez irányú intézkedéseket.” A kamarai elnök végül azt írta: „nagyobb kárt okoz az egyszeri juttatás elmaradásához kapcsolódó miniszteri kommunikáció, mint annak az összegnek az elvesztése.” Ám mentegetőzve azt is megjegyzi: „Még mielőtt bárki félremagyarázná, szeretném tisztázni: írásom nem ellenzéki támadás. Magyar (pontosabban székely-magyar), nemzeti elkötelezettségű, hívő és konzervatív értékrendű ember vagyok, ráadásul egy olyan szakmai érdekvédelmi szervezet vezetője, amelyik 2010 óta ciklusonként megújított stratégiai partnere a magyar kormánynak.” A Népszava még vasárnap megkérdezte a tárcát a félresikerült jutalomosztással kapcsolatban, azt tudakoltuk, hogy a tiltakozások következtében kívánnak-e módosítani a bruttó 500 ezer forint kiosztási elvein. Választ a minisztérium ígérete ellenére hétfői lapzártánkig sem kaptunk. Az ATV szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma kérdésükre úgy reagált, hogy „a kórházi gyógyszerészek és a gyógytornászok is kapnak az egyszeri juttatásból.”