költségvetés;Lánchíd;

Herda

Meglehet, valóban a Habony-Rogán konzorciumnak van igaza, és a magyar választópolgár tényleg annyira hülye, hogy képtelen egymás mellé tenni két számot. Hiába, hogy egyazon napon megjelenik két hír a – na jó, nem fősodornak számító, de azért korlátozás nélkül hozzáférhető – sajtóban: az egyik szerint 12,4 milliárd forint állami pénz hiányzik a Lánchíd felújításához, a másik értelmében még 11,8 milliárdot adtak erre az évre kormányzati kommunikációra. A magyar választópolgár ebből valóban azt a következtetést vonja le, hogy Karácsony nem pusztán al-kal-mat-lan, de ráadásul el-her-dál-ta?

Meglehet. Ha nem így volna, tíz év óta nem abban élnénk, amiben. De az tényleg elképesztő, hogy a Fidesz ma már annyira bízik a nemtörődömséggel elegy apátiában, hogy a lehető legmagasabbról tesz a látszatra. Ha csak a kedd reggel híreit tesszük egymás mellé, akkor a következő számok ötlenek szembe: a főváros legrégebbi kőhídjának megmentésére megtagadott 12,4 milliárddal szemben idén 14 milliárdot költ az állam motorsportra, jövőre pedig 36-ot fog; a december végéig elkommunikálandó 11,8 milliárd az eddig ugyanerre odaítélt 30-at fejeli meg; 6500 lélegeztetőgépet vett eddig a kormány, ezek egy százalékát sem használják (hála istennek!), de hogy hány tízmilliárdba került mindez, azt hétpecsétes titokként őrzik.

Tudjuk, persze, hogy ez így kiragadott meg demagóg, de mégis, az meg miféle tempó, hogy kiáll az államtitkár, aki pontosan tudja, mennyi pénzt szivattyúztak ki csak az elmúlt negyedévben a fővárosi büdzséből, sőt azt is – hisz ezért fizetjük -, hogy mennyi ment ezalatt mondjuk Mészáros Lőrinc szállodáinak vagy a nélkülözhetetlen focistáknak, és elkezd herdálásról papolni? Oké, teljesítsen pártfeladatot. Ne legyen lelkiismerete. De jusson már eszébe, hogy a pénzt mi adtuk. És mi még szeretnénk átmenni a Lánchídon.