idősotthon;fenntartó;

2020-06-10 07:59:21

Aki szabadságon volt, az kap jutalmat, aki víruszónában dolgozott az nem - átgondolt kormányzati hála

Úgy tűnik, a félmilliós juttatással az EMMI inkább egy ágazati elégedetlenséget akart lecsendesíteni.

Bár a koronavírus-járvány idején vitán felül extrém terhelés alatt dolgoztak az idősotthonok dolgozói, ők nem kapnak az egészségügyi dolgozóknak járó 500 ezer forintos állami jutalomból, írja az index.hu.

Pedig a korona vírus járvány milyen súlyos problémát jelentett a hazai szociális- és idősotthonokban. Innen került ki a fertőzöttek jelentős része és az elhunytak közel egynegyede. Több mint 30 intézményben jelent meg a fertőzés Budapesten és vidéken. Ezekben az intézetekben összesen 5991 embert ápolnak, akikre 2301 gondozó vigyáz. Az itt dolgozóknak szigorú beosztás szerint, a szabályok akkurátus betartása mellett, sokszor védőruházatban és maszkban kellett végezniük a munkájukat. A legutolsó adat szerint 141 gondozó el is kapta a fertőzést ezekben az otthonokban.

Az egyik egyházi fenntartású idősotthon vezetője nemrég személyes hangvételű Facebook-posztban adott hangot értetlenségének, miután a kormány honlapján megjelent, kik kapnak az 500 ezer forintos jutalomból. Az igazgató külön hangsúlyozta, hogy nem az egészségügyi dolgozóktól sajnálja a jutalmat, minden elismerés megilleti a járvány idején aktívan dolgozó egészségügyi dolgozókat. Azt viszont kevésbé tudja megmagyarázni a nála dolgozóknak, hogy miért kapnak a gyeden, gyesen, szabadságon, fizetés nélküli szabadságon, betegszabadságon, állásidőn lévő egészségügyi dolgozók is pénzt, miközben a szociális intézményekben hosszú heteken át kitartó dolgozók nem.

Ráadásul ezek az intézmények ha nem is állami fenntartásban vannak, de fontos állami feladatot látnak el, állami támogatást kapnak.

Van azért példa arra, hogy az idősotthonok önkormányzati vagy egyházi fenntartója külön elismeri az ott dolgozók többletmunkáját a koronavírus-járvány alatt. „A főváros az összes saját fenntartású idősotthon intézményvezetőjének adott forrást arra, hogy az intézményben dolgozó szociális dolgozókat egyszeri 100 ezer forintos jutalomba részesítse a járványhelyzetben végzett, emberfeletti munkájukért” – válaszolta az Index kérdésére a Főpolgármesteri Hivatal.

Az intézményvezetők dönthettek arról, hogy ezt a jutalmat azok kapják meg, akik részt vettek a járvány elleni védekezésben, bejártak dolgozni az otthonokba. Ez az összeg a legtöbbjük esetében kétheti bruttó fizetésüket jelentette, melyet már megkaptak ebben a hónapban. Ezen kívül január elsejétől a Fővárosi Önkormányzat bevezette a Budapest Pótlékot, amelyet a járvány ideje alatt is folyósított a dolgozóknak. Ez az intézkedés az év eleje óta nagyjából havi 15 százalékos fizetésemelést jelent a legalacsonyabb keresetűeknek, és a régóta munkaviszonnyal rendelkezőknek.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar sajtószolgálata az Indexnek azt írta: a jutalom az egészségügyi dolgozókra vonatkozik, a szociális otthonok munkatársaira nem. "A legveszélyeztetettebb korosztállyal, az idősekkel foglalkozó intézményeinkben dolgozóknak köszönettel tartozunk elkötelezett és áldozatos szolgálatukért. Az egyházi fenntartók extra cafeteria juttatással vagy jutalommal is igyekeznek megköszönni munkájukat, ennek módja és mértéke azonban fenntartónként változó".