Előfizetés

Világháborús bombát találtak Ferencvárosban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.10. 14:29

Fotó: Honvédelem.hu
Mintegy 700 méter sugarú körben kell kiüríteni az érintett területet.
A Ferencvárosban múlt pénteken talált második világháborús bombát csütörtökön fogják hatástalanítani a helyszínen - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel. Gajdos Milán hadnagy elmondta: a második világháborús, 500 kilogrammos, amerikai gyártmányú légibomba a Kvassay Jenő út és a Duna közötti zárt építési területen került elő. Hozzátette: a robbanótest biztonságos elszállításához a helyszínen kell hatástalanítani a bombát, ezért mintegy 700 méter sugarú körben kell kiüríteni az érintett területet. Tekintettel arra, hogy az állampolgári korlátozások több forgalmas útvonalat érintenek majd, a tűzszerész műveletre június 11-én, csütörtökön az esti-éjszakai órákban kerül sor - tette hozzá.  

Brüsszel: nem mond igazat a magyar kormány

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.06.10. 13:46

Fotó: Michel Christen / Európai Parlament
Bár a kabinet az emberektől kér támogatást, mert szerintük Brüsszel meg akarja változtatni az alaptörvényt, ez nincs így.
Álhírnek minősítette a nemzeti konzultációban szereplő egyik állítást Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke. A politikus egy újságírói kérdésre válaszolva cáfolta, hogy Brüsszel az alkotmány megváltoztatására akarja kényszeríteni Magyarországot azért, hogy fogadjon be migránsokat. Az ezzel kapcsolatos kijelentést a kérdőív 13. pontja tartalmazza: 
“Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit. Ön egyetért azzal, hogy a magyar kormány a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is tartson ki a bevándorlást tiltó szabályok mellett?”

 A bizottsági alelnök hozzátette: Brüsszelben senki sem kérdőjelezi meg a tagállamok jogát, hogy nemzeti konzultáció formájában kérdezzék meg az állampolgárok véleményét. Sőt, az efféle referendumokat kifejezetten hasznosnak ítélik. Jourová ugyanakkor emlékeztetett, hogy nem ez az első eset, hogy a kormány — finoman szólva — félrevezető információkat terjeszt az Európai Bizottságról. A politikus a 2017. áprilisában indított “Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányra gondolhatott, amelyre az Európai Bizottság akkor tételesen, írásban válaszolt, pontról-pontra meghazudtolva a kormány állításait. Elképzelhető, hogy az uniós testület most is ezt az utat fogja választani, érzékeltette az alelnök, hozzátéve, hogy egyelőre nem hoztak döntést. Eric Mamer bizottsági szóvivő mindezt azzal egészítette ki, hogy a magyar kormány az Európai Unióval kapcsolatos állítások, illetve kérdések megfogalmazása előtt természetesen nem egyeztetett Brüsszellel.
- Az Európai Bizottság szisztematikusan dolgozik a migráció elleni hatékony fellépés gyengítésén - reagált a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-nek. Kovács Zoltán szerint állítását igazolja, hogy az előző bizottság a többi között politikailag megtámadta a kerítésépítést, és folyamatosan olyan civil szervezetekkel dolgozik együtt, "amelyek egyértelműen támogatják, sőt szervezik az illegális migrációt". Az államtitkár emlékeztetett: a bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a tranzitzónák ügyében, a jogi határzár ügyében és a "Stop Soros" törvény ügyében is. A politikus szerint ezek is azt igazolják, hogy a bizottság el kívánja venni azokat az eszközöket a tagállamok, elsősorban Magyarország kezéből, amelyekkel hatékonyan tud fellépni az illegális migráció ellen. Kovács Zoltán hozzátette: a 2021-2027-es pénzügyi ciklus esetében az Európai Bizottság háromszorosára emelné a civil szervezetek támogatását, amelyek között jelentős számban vannak migrációpárti szervezetek is. Megjegyezte: Vera Jourovának a Soros Györgyhöz és a Soros György-féle szervezetekhez fűződő tevékenysége egyértelműen látható és egyértelműen migrációpárti felfogásról tanúskodik. Az “Állítsuk meg Brüsszelt!” című nemzeti konzultációra adott válaszaiban az Európai Bizottság egyszer már nyíltan megcáfolta a kormány azon állítását, hogy “Brüsszel kényszeríteni akarja Magyarországot, hogy illegális bevándorlókat engedjünk be”. A Jean-Claude Juncker vezette testület akkor azt írta: “Az Európai Unió küzd az illegális migráció ellen, és segíti a tagországok külső határigazgatás terén végzett munkáját”. A 2017-es nemzeti konzultációval szemben a mostani nem elsősorban az EU tevékenységét veszi célba, ettől függetlenül szerepel benne néhány további állítás, amely közvetve kapcsolódik a közösség tevékenységéhez. Ezek közé tartozik az a kijelentés, amely a tranzitzónák bezárásáról hozott európai bírósági döntést összemossa Soros György egymillió migráns betelepítésére vonatkozó állítólagos tervével. Egy másik szerint Soros azzal állt elő, hogy az EU országai vegyenek fel hatalmas kölcsönöket örökkötvények formájában, amellyel szakértők szerint adósságrabszolgaságba taszítaná a nemzeteket. Bár az üzletember valóban cikkezett örökkötvények kibocsátásának lehetőségéről, az Európai Bizottság terveiben ez egyáltalán nem szerepel. A testület egyik illetékese egy újságíróknak tartott korábbi háttérbeszélgetésen éppen a tagállamok várható ellenállását nevezte meg annak okaként, hogy eszükbe sem jutott az örökkötvények ötletével előrukkolni. 

Járványügyi kommandóval készül a második hullámra az operatív törzs

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.10. 12:26

Fotó: Béres Márton / Népszava
Müller Cecília a koronavírus-fertőzés fiatal áldozatáról is hosszabban beszélt.
Új részleteket árult el a 37 éves, koronavírus fertőzés következtében elhunyt férfi állapotáról Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján: reggel mi is megírtuk, hogy az újabb áldozatnak nem volt alapbetegsége, most azonban az is kiderült, hogy a férfin robbanásszerű gyorsasággal hatalmasodott el a fertőzés. Nagyon ritka az ilyen rapid, gyorsan fellángoló megbetegedés, a járvány továbbra is az idősek és krónikus betegek számára jelent komolyabb kockázatot – mondta el újságírói kérdésre a tiszti főorvos. Mint hozzátette, a kormányhivatal járványügyi szakemberei kedden kezdték meg az eset széles körű feltérképezését: megkeresték és szoros ellenőrzés alatt tartják az áldozat kontaktszemélyeit, vagyis azokat, akikkel közvetlenül is érintkezett. A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy mi várható a járvány lecsengése után: Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolója szerint az operatív törzs ezután is megmarad, figyeli a hazai és a nemzetközi adatokat.
A következő hullámra készülve pedig járványügyi kommandót, azonnali bevetési egységet hoznak létre, ami – ha valahol új fertőzésgóc alakulna ki – azonnal lezárja a kérdéses intézményt, területet.

Elmaradt ugyanakkor a bejelentés, hogy mi lesz az egészségügyi ellátórendszerrel: Müller még kedden azt ígérte, szerdán jelentik be, hogy a kórházak visszatérhetnek-e a járvány előtti munkarendhez. Bár az operatív törzs erről nem beszélt, elképzelhető, hogy a kormány valamelyik tagja még felszólal az ügyben a nap folyamán.
Müller Cecília ismertette a járványügyi adatokat – mint rámutatott, egy nap alatt 10 új fertőzöttet találtak, és egy ember, a fiatal férfi vesztette életét a koronavírus következtében. A 4027 igazolt fertőzöttből 2355-en gyógyultnak számítanak, 1121-en még betegek (közülük 344 embert kórházban, 20-at pedig lélegeztetőgépen kezelnek ) és 551-re nőtt a halálos áldozatok száma. 
  • Azt is megtudhattuk, hogy a tíz új fertőzött közül 4 fővárosi, 3 Pest megyei, 2 Komárom-Esztergom megyei, 1 pedig Hajdú-Bihar megyei.
  • Az összes fertőzött 41 százaléka budapesti, 59 százaléka vidéki.
  • A halottak közül pedig 328 halott budapesti, 223 vidéki – vidéken a legtöbb, 91 halálesetet Pest megyéből jelezték, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében viszont nincs áldozata a fertőzésnek.
A tisztifőorvos, szintén újságírói kérdésre elmondta, az egészségügyi ellátás előtt nem kell kérni koronavírus-tesztet, csak akkor, hogyha fennállnak a fertőzésgyanús tünetek; ilyen esetben viszont a háziorvossal kell konzultálni a további vizsgálatokról. Müller a sajtótájékoztató nagy részében a nyaralókat látta el háztartási tanácsokkal – olyanokkal, hogy a nyaralóház vízvezetékeiből érdemes 2-3 percen keresztül kifolyatni az őszről ott rekedt vizet, egy portörlés és takarítás pedig a kórokozókat is eltávolítja a lakásból. Bár a tiszti főorvos javasolta, hogy idén inkább nyaraljon itthon, a külföldre utazó nyaralóknak is akadt hasznos tanács: indulás előtt tájékozódjanak a célország járványügyi protokolljáról és helyzetéről – ebben a helyi magyar konzulátus is segíthet.  
Kiss Róbert pedig arról számolt be, hogy a horvát határátkelők megnyitásával valamennyi schengeni határszakaszon megszűnt a rendőrségi ellenőrzés, a hatóságok mostantól csak mélységi, Magyarország területén zajló ellenőrzéseket tartanak.