Előfizetés

Németh Szilárd megtekintett egy 500 kilós világháborús bombát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.11. 22:07
Németh Szilárd tűzszerészek társaságában, bombaszemlélés közben
Fotó: Facebook/Németh Szilárd
Hozzáláttak a tűzszerészek az óriási amerikai légibomba hatástalanításához, a művelet miatt leállt a környék vasúti forgalma is.
Megkezdődött a Ferencvárosban múlt pénteken talált második világháborús bomba hatástalanítása - mondte els csütörtökön késő este az MTI-nek Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.  Gajdos beszámolója szerint az 500 kilogrammos, amerikai gyártmányú légibomba a Kvassay Jenő út és a Duna közötti zárt építési területen került elő. A robbanótest biztonságos elszállításához a helyszínen kell hatástalanítani a bombát, ezért ki kell üríteni az érintett területet. Mivel a légibomba két gyújtószerkezetet tartalmaz, csak azok eltávolítása után emelhetik ki az eszközt, és szállíthatják el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére. Az honvédség szerint ez az idei év legnagyobb robbanóteste: esemény horderejét jelzi, hogy a féltonnás légibombát este Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára is megtekintette, majd beszámolt róla Facebook-oldalán.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jelzés szerint útlezárásokra, a közösségi közlekedés korlátozására kell számítani a Kvassay Jenő út környékén, és lezárják a Rákóczi hidat is.    A beavatkozásra felkészült a MÁV is: munkálatok idejére szünetel a forgalom a Budapest-Kelenföld és Ferencváros, illetve a Soroksári út és Ferencváros állomás között a lezárások miatt, több késő esti vonat rövidebb útvonalon közlekedik. 

Kövér László megmondta kire kell szavazni, majd átadta az 1,2 milliárdos kormányzati támogatással épült vajdasági kollégiumot

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.11. 21:04
Pásztor István (balra) és Kövér László átadja az 1,2 milliárd forintos támogatással felújított nagybecskereki lánykollégium épületét
Fotó: Rosta Tibor / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Ha már ott volt, a házelnök azt is elárulta, mi az „európai nemzetek leányainak” feladata.
Kövér László a határozott, érthető üzenetek embere, így a vajdasági Nagybecskereken sem rejtette véka alá, hogy mindennek ára van. A házelnök csütörtökön, ünnepélyes megnyitó beszéd keretében adta át a Boldogasszony Iskolanővérek lánykollégiumát. Mint az MTI beszámolójából kiderül, 
az iskolanővérek vagyon-visszaszármaztatás keretében kapták vissza az épületet, aminek renoválására, felszerelésére 1,2 milliárd forintot adott a magyar állam.

Kövér előbb arról beszélt, hogy a magyarság küldetése ezer éve változatlan - nem más, mint magyarként megmaradni a Kárpát-medencében – a délvidéki magyarok mindig számíthatnak Magyarország támogatására. A fideszes politikus végül arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy a június 21-i szerbiai választásokon mindenhol támogassák a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelöltjeit, "mert ez a garancia arra, hogy a magyar érdekekről a magyarok mellőzésével sehol se lehessen dönteni". Pásztor István, a VMSZ a Fideszt lelkesen támogató elnöke pedig a távirati iroda beszámolója szerint megköszönte a "nemzetben gondolkodó magyar kormánynak, hogy hittel állt a zárda felújításának ügye mellé".
Ilyen egyszerű dolog ez: a Fidesz egyik vezető politikusa elmegy a határon túlra, átad egy magyar közpénzből felújított épületet, majd megmondja, hogy a vajdasági magyarok melyik Fidesz-szövetségesre szavazzanak - Szerbiában.

Kövér László nem először fejti ki, hogy kinek mi a feladata, tartott ő már választási eligazítást református püspököknek is. Nagybecskereken ugyanakkor nem csak a helyi magyarokhoz intézte szavait, ennél jóval nagyobb közönséget szólított meg: az európai nemzetek leányait. Mint mondta, Európa addig marad önmaga, míg a magyar, szerb és más európai nemzetek leányai vállalják a gyermekáldást, és a családok a nevelési és oktatási intézményekkel együtt képesek bevonni minden gyermeket az európai keresztény kultúrkörbe megőrizve nemzeti identitásukat 

Nagyon erős UV-sugárzás várható pénteken

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.11. 20:36

Fotó: Shutterstock
Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt kéri, az emberek fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen.
Pénteken nagyon erős UV-sugárzás várható - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében. Azt írták: a Dunántúlon a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.7-es (nagyon erős) UV-B-sugárzás várható. Azt kérik, az emberek fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A várható UV-B-értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon.