önkéntes;honvédség;koronavírus;

Ötmilliárdot kapnak a tartalékos honvédok, akiket a koronavírus sorozott be

A kormány a gazdaságvédelmi keretből csoportosított át milliárdokat a speciális önkéntes egység fenntartására.

A meglévő önkéntes tartalékos rendszer részeként speciális önkéntes tartalékos kategóriát vezet be a kormány, de hogy mi lesz benne a speciális, azt egyelőre nem közölte– írja a hvg.hu.

Bár a lap nem említi, ebbe a kategóriába azok a katonák tartoznak, akik a koronavírus-járvány következtében veszítették el munkájukat, és jelentkeztek a sereg féléves, újabb fél évvel meghosszabbítható képzésére.

A célra idén 3, jövőre 2 milliárd forintot fordítanak, és ezt a költségvetés „gazdaságvédelmi programok” című részéből veszik el A csütörtök este közzétett kormányhatározat címe ugyanis ez:

A Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásához kapcsolódó honvédelmi munkaerőpiaci helyzet fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról.

A hírportál felidézi, hogy az önkéntes tartalékos rendszert már nem sokkal a 2010-es kormányalakítás után létrehozták, bár későbbi hírek szerint nem volt könnyű feltölteni a tervezett létszámot.

A kormány arról is döntött, hogy bevezeti „a szerződéses állományú katonák egyszeri szerződéskötési díját”. Erre ugyanabból a forrásból idén 92 millió, a jövő évtől évente 115 millió forintot tesznek félre. Ennek részletei sem szerepelnek a határozatban, például hogy ki kapja – a mostani vagy csak a jövőben szerződő katonák – és hogy mekkora összegben.